Zabava

Aside Banners

SPACED – Život baš i nije poput filma…

Spaced je jedna od najsmješnijih britanskih serija snimljenih u zadnjih deset godina. Što drugo očekivati od dvojca Pegg / Wright.

Piše , Objavljeno

Dvojac Simon Pegg i Edgar Wright, svijetu su posljednjih nekoliko godina podarili dva sjajna filma Shaun Of The Dead iHot Fuzz. Međutim, suradnja ovog dvojca (Pegg-glumac, Wright-redatelj) traje više od deset godina, počevši sa serijalom Asylum daleke 1996. godine. Nažalost, ovaj serijal, kao i sljedeći Is It Bill Bailey? prošli su gotovo nezapaženo, snimljeno je svega šest epizoda, no bili su sjajna odskočna daska za ono što je uslijedilo.

Spaced je sitcom za koji je scenarij napisao Pegg zajedno s Jessicom Stevenson, a režirao Wright, vrlo brzo postao je kult serijal, a sa dvije snimljene sezone postao je jedna od najboljih i najsmješnijih britanskih serija snimljenih posljednjih desetak godina.

Tim Bisley (Pegg) i Daisy Steiner (Stevenson) dvoje su Londončana, koji su se slučajno sreli u jednom kafiću dok su tražili stan. Tima je upravo ostavila dugogodišnja djevojka, a Daisy je dosta skvotiranja s �prijateljima�. Iako se jedva poznaju odluče glumiti �profesionalni par� kako bi iznajmili relativno jeftin stan zu kući Marshe Klein.

Tu se pod istim krovom nađe čitava galerija čudaka, među kojima:Brian Topp , ekscentrični konceptualni umjetnik, koji svoj umjetnost izražava �bijesom, boli, strahom i agresijom�; Mike Watt bivši pripadnik Teritorijalne vojske…

Serija uglavnom prikazuje živopisni odnos dvoje cimera, njihovu neprestanu �borbu� za bolji život, odluke koje moraju donijeti, no u biti jedino što oboje žele je pronaći najbolji način kako ubiti slobodno vrijeme. Kojeg oboje imaju i previše.

Zašto gledati Spaced? Jedan jedini razlog – SMIJEH. Od odličnih likova, urnebesnih situacija, odličnog soundtracka pa sve do neprestanih referenci na pop kulturu, Spaced će vas zarobiti na dvadeset i plus minuta, u tolikoj mjeri da će te svih 14 epizoda obje sezone pogledati u dahu. Serija je i hommage filmskoj umjetnosti, brojne rečenice korištene u scenariju su u biti prepisane iz brojnih filmova, poput Shininga, Space Odyssey, Evil Dead i drugih.

Posebno je zanimljivo gledati kako je Edgar Wright u svakoj sceni pokušao �kopirati� velike redatelje poput Sama Raimija, F.F. Coppole, Hitchcocka, Camerona stavljajući ih u komični kontekst koji će svakog imalo boljeg poznavatelja sedme umjetnosti jednostavno oduševiti.

Magično, smiješno, dirljivo, pronicljivo i prije svega humano i iskreno, stvari su koje vrlo rijetko ima jedna TV serija. Spaced ima to sve i puno, puno više toga.

TAGOVIedgar wright serija simon pegg tv

Komentiraj