Film i TV

Uwe Troll

Aside Banners

Spaljeni Uwe Boll odlazi u mirovinu, a ovo je 5 njegovih najgorih (ili najboljih?!) filmova

Jedan od najgorih redatelja svih vremena odlazi u mirovinu, a iza njega ostaje opus kakvog bi se posramio i sam Ed Wood!

Piše , Objavljeno

Uwe Boll je jedno od najzanimljivijih imena koja su se ikada prihvatila pisanja, produciranja i režiranja filma, a interes javnosti uglavnom nije pobuđivao kvalitetnom, nego nedostatkom iste. Iako je tijekom godina uspio ubosti par naslova koji bi se mogli okarakterizirati kao solidni (Assault on Wall Street), gotovo cijeli opus mu je ispunjen smećem koje ne zavrijeđuje niti da ga se zove trashom. Većinu toga čine ekranizacije igrica koje su imale određenu sljedbu, ali ne dovoljno da zainteresiraju veće studije, a Boll je uvijek tvrdio kako je to samo način kako da skupi dovoljno love da si sam može financirati svoje projekte tojest ono u čemu uistinu uživa.

Naravno, sama njihova nekvaliteta je garantirala kako se neće prikazivati u kinima, pa se Boll uzdao u tržište DVD-a i Blu-raya, a kako je ono u posljednje tri godine palo za nekih 80 posto, pokazalo se jednostavno neisplativim nastaviti raditi dalje. Tako je ovaj nabrijanti Nijemac naglog temperamenta morao priznati poraz i obznaniti kako odlazi u mirovinu jer jednostavno više nema načina kako da skupi dovoljno love da radi ono što uistinu želi i voli raditi, a nitko mu više ne želi iskeširati par desetaka milijuna dolara za još jednu neuspjelu ekranizaciju video igrice. Neki ovaj potez gledaju kao razlog za slavlje, ali nama će ipak nedostajati njegova osebujnost i totalna nesposobnost da složi film koji čovjek može pogledati bez opojnih sredstava bilo koje vrste. U čast i slavu ovog antijunaka svjetske kinematografije, skupili smo 5 njegovih najgorih (ili najboljih, kako na to gledate) ostvarenja, a vi slobodno kažite koji su vaši favoriti!

BloodRayne (2006)

blood

OK, kužimo kako se Billy Zane našao u ovakvom smeću od film, ali Ben Kingsley? Sir Ben Kingsley?! A nije kao da se već tada nije znalo koliko je smeće sposoban napisati, producirati i snimiti naš mali Uwe… Uglavnom, klasična priča ovog lošeg dečka svjetske kinematografije, koja započinje dobivanjem prava na donekle popularni naslov iz svijeta video igara, skupljanjem solidne ekipe i proizvodnjom jednog od najvećih smeća koje su ljudske oči vidjele u posljednjih 250 tisuća godina. BloodRayne sa svojim gejmerskim dvojnikom nema previše veze osim što u oba naslova pratimo vampiricu Rayne, a koliko ekranizacija lako zaboravljive pucačine iz trećeg lica može biti dobar film, morati ćete provjeriti sami. Ako već jeste… naša sućut!

 

Alone in the Dark (2005)

alone

Alone in the Dark je bez imalo sumnje najgori film Uwe Bolla i jedan od najgorih filmova svih vremena, a toliko je velika hrpa smeća da je doslovno uništio karijeru Christiana Slatera, koji se tek nakon 10-ak godina limba uspio vratiti u višu hollywoodsku ligu. Ništa bolje nije prošao niti ostatak ekipe, što je i očekivano ako se u obzir uzme kako glavnu žensku ulogu igra Tara Reid. Priča o detektivu koji istražuje paranormalne pojave i spašava svijet od apokalipse, u isto se vrijeme boreći protiv svoji (pravih) demona ima itekako mnogo potencijala, ali u rukama likova poput Uwe Bolla postaje nešto zbog čega uistinu zaželimo da nas opići nekakav asteroid i završi tu agoniju jednom za svagda.

 

In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale (2007)

dungeon

Kada vidiš kakva se ekipa skupila na filmu In the Name of th King: A Dungeon Siege Tale, dođe ti da prvo protrljaš oči, a onda zaplačeš i zapitaš se što se dovraga tamo dogodilo. Pazi ovo: Jason Statham, Ron Perlman, Ray Liotta i hrpa hollywoodskih B zvijezda u filmu koji je koštao 60 milijuna dolara i trebao je biti “mlađi brat Gospodara prstenova“, a na kraju smo dobili amaterski piknik koji je na trenutke jednostavno nelagodno gledati. I ovaj je naslov ekranizacija proslavljene igrače franšize, a fascinantno je kako je unatoč katastrofalnim kritikama i rezultatima na kino-blagajnama, ovaj film dobio još dva nastavka, jedan s Dolphom Lundgrenom, a drugi s Dominicom Purcellom u glavnoj ulozi. I oni su bili loši, ali original je ipak original, a Bollov posebni dodir se osjeti u svakoj sekundi.

 

House of the Dead (2003)

house

Stariji gejmeri će se sa nostalgijom sjetiti House of the Dead serijala za Playstation, koji je nudio određenu dozu dobre stare arkadne zabave, ali osim toga nije imao mnogo toga za pohvaliti se, pogotovo kada se govori o priči. Čudno je stoga što je Uwe Boll odlučio ekranizirati upravo ovu igricu (namjerno nismo rekli koji nastavak) iako osim naslova nema mnogo toga zajedničkoga s onime što smo na kraju imali (ne)sreću gledati. Radi se o naizgled klasičnom zombie filmu o grupi mladih debila koji odlaze na tajanstveni otok na rave party, a tamo zatiču pravu apokalipsu nemrtvih. Priča nula bodova, režija ispod razine amaterizma, dijalozi vrijeđaju inteligenciju, a gluma… pa recimo da bi bundeve s izrezbarenim očima i ustima glumile bolje. Nije čak niti trash, jednostavno je loše!

 

Far Cry (2008)

far cry

Od svih igrica koje nam je Uwe Boll pokvario, Far Cry mu najviše zamjeramo jer je ta uistinu imala potencijala da se napravi nešto dobro, atraktivno, zabavno i zanimljivo. Ipak, naš je Uwe i to zabrljao, pa smo dobili klasični C-akcić s jako dobrom glumačkom postavom predvođenom Tilom Schweigerom i Udom Kierom koji nas nije nimalo zabavio, a jedino što je uspio jest ostaviti gorak okus na daljnjim nastavcima igrice. Na sreću, šteta nije nepopravljiva pa se već neko vrijeme govori o ozbiljnoj ekranizaciji ove igrice, a najbolja stvar u svemu je što ovaj put Uwe Boll neće niti prismrdjeti tom projektu!

TAGOVIfilm katastrofa najgori filmovi redatelj smeće trash uwe boll

Komentiraj