Zabava

studija

Aside Banners

Kvare li vam spoileri uživanje u filmu?

Znate one foršpane u kojima vam pokažu ama baš sve što će se dogoditi u filmu, ili pak imate prijatelje koji će vam ispričati kraj svake knjige? To, navodno, ne smeta.

Piše , Objavljeno

Bi li gledali tekmu za koju znate kako je završila? Zasigurno bi, ali bi li to što znate kako će skončati sraz dvaju momčadi umanjilo vaš užitak u sportskom nadmetanju? Nesportski nasađeni autor ovog teksta nad takvim stvarima, barem kada je sport u pitanju, nije gubio sna niti gaji sijede, ali kada su filmovi, serije i (povremeno pokoje) literarno djelo u pitanju – ne želim znati ništa unaprijed!

Ipak, ima onih koji rasplet filma jednostavno ne znaju zadržati za sebe. Kud puklo da puklo, opalit će spoiler (otkriti kraj ili ključne informacije) kada ga najmanje očekujete:”Film je odličan, ali mi se nije svidjelo kada glavni link na kraju pogiba!“, “Radnja je skroz napeta do trenutka kada shvatiš da je on sve umišlja i zapravo je sam ubojica!“. Argh! Najradije bih proguglao nesretnika i upoznao ga s raspletom njegovog spoilerskog života. Neočekivano (skroz nezamislivo), nisu svi takvi.

Studija koja je provedena na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, navodno dokazuje sasvim suprotnu tezu:spoileri pospješuju užitak u filmskom ili literarnom djelu. Ljudi ozbiljnog izraza lica s kemijskim olovkama u džepovima na psima bijelih kuta, ispitanicima su dali pročitati nekoliko knjiga u različitim formatima – sa ili bez uvodnika u kojemu otkrivaju kraj. Budući da smo to otkrili već u prvoj rečenici paragrafa, neće vas iznenaditi kada ćemo dramatično naglasiti da su čitatelji naknadno izjavili da su čak i više uživali u verzijama koje su sadržavale spoiler. Izgleda da im je daleko važniji način na koji je djelo ‘građeno’ od samog klimaksa. Vrijedi li isto i u krevetu?

TAGOVIfilm istraživanje spoiler studija znanost

Komentiraj