Film i TV

Dobra godina za Macklemorea

Aside Banners

Spotify kaže: Macklemore je obilježio ovogodišnju glazbenu scenu

Piše , Objavljeno

Po službenim podacima jednog od trenutno najvećih glazbenih servira na svijetu, Macklemore, Rihanna i Imagine Dragons najjača su glazbena imena ove godine.

spotify

Sukladno dobu godine u kojem se nalazimo, svi koji nešto znače u zabavnoj industriji počinju izbacivati svoje liste najboljih, najgorih, najprofitabilnijih i ostalih ‘naj’ 2013. Tako je i glazbeni servis Spotify, koji zaključno s ovim tekstom broji preko 24 milijuna korisnika (u Hrvatsku još nije stigao, barem ne službeno), napravio svoju vlastitu analizu protekle godine, te nam donio podatke za najslušanije izvođače i pjesme po njihovom prometu.

S obzirom na to koliko je dominirao i na našim radio valovima, Macklemore s pravom odnosi titulu najslušanijeg izvođača godine, a njegova je suradnja s Ryanom Lewisom urodila i najslušanijom pjesmom (Can’t Hold Us), te albumom (The Heist). Najpopularnija je pak ženska izvođačica Rihanna, dok je bend pomalo neočekivano Imagine Dragon. Treba ipak u obzir uzeti činjenicu da Spotify korisnike čine uglavnom Amerikanci i Britanci, tako da je situacija vjerojatno znatno drugačija u ostatku svijeta.

spotify

Od ostalih zanimljivosti valja reći da je najviralnija stvar godine Get Lucky elektronskih bogova Daft Punka, dok je najviralnija mlada umjetnica Lorde. Najbolja stvar za vježbanje je vječni hit Eye of the Tiger sa službenog soundtracka filma Rocky, najslušaniji slatki grijeh jest Journeyev klasik Don’t Stop Believin’, za prekide najbolje paše Adele i njen Someone Like You, dok je za početak tuluma najbolje pustiti Aviciijev Levels. Ostatak zanimljivih ovogodišnjih podataka možete pogledati na interaktivnoj Spotify karti, a nađe se tu uistinu svačega!

Osim ove liste, Spotify je nedavno predstavio i novu specijaliziranu stranicu, Spotify Artists, koja bi od iduće godine trebala omogućiti znatno veću zaradu glazbenicima čije se pjesme i albumi nalaze na servisu.

spotify

Tako se navodi da bi i najopskurniji i najslabije poznati indie bend mogao mjesečno zaraditi 17 tisuća dolara, dok bi najveće zvijezde dizale finih 2 milijuna. I struka i glazbenici su prilično skeptični oko ovakvih najava, ali ako je uistinu tako, vrijeme je za vađenje instrumenata iz prašnjavih kutaka garaže i ponovno okupljanje srednjoškolskih bendova… Dentalni Drkadžije ponovno jašu!!!

TAGOVIglazba imagine dragon lista najslušanijih Macklemore rap rock spotify

Komentiraj