Film i TV

Moglo bi biti korisno

Aside Banners

Sprema se kino-revolucija: Blockbustere bi doma mogli legalno gledati već dva tjedna nakon kino premijere

Piše , Objavljeno

Kako bi stali na kraj piratima i povećali svoje prihode, genijalni umovi iz Paramounta pokušavaju isfurati inicijativu kojom bi se kino-hitovi ponudili korisnicima već dva tjedna nakon njihove premijere!

paramountAko ih se ne možeš riješiti silom, pokušaj milom (zvučalo je bolje u glavi nego ovako kada se napiše)! Izgleda da tako razmišljaju u Paramountu, jednom od najvećih svjetskih kino distributera, koji su u borbu protiv pirata i za veću zaradu krenuli sa projektom koji bi u skorijoj budućnosti omogućio korisnicima da filmove gledaju preko iTunesa, video-on-demanda ili bilo kojeg drugog tipa digitalnog streaminga svega dva tjedna nakon što ti filmovi krenu igrati u kinima! Iako je tijekom stoljetne filmske povijesti već bilo nekoliko (neuspjelih) pokušaja da se ovako nešto realizira, tek sada izgleda kao da imamo potrebnu tehnologiju i zakonodavne mjere da stvari napokon profunkcioniraju.

Već su potpisani ugovori s dva jaka lanca kino-dvorana, AMC Theatres i kanadskim Cineplexom, a prva dva filma koja će se distribuirati na ovakav način su listopadske premijere Paranormal Activity: The Ghost Dimension i Scout’s Guide to the Zombie Apocalypse. Ovi će naslovi u kinima igrati ukupno 17 dana, kada će postati dostupni korisnicima preko niza specijaliziranih servisa, poput iTunesa. Ako pak stvari budu funkcionirale, uskoro bi na ovakav način mogli postati dostupni i neki jači Paramountovi franšizni naslovi, poput Mission: Impossiblea i Star Treka.

vod

Najveći su problem tu upravo kino-lanci, koji u ovakvoj shemi vide daleko manje prihode od ulaznica. Paramount je zato odlučio ponuditi im dio zarade od prodaje preko bilo kojeg digitalnog kanala u prva tri mjeseca nakon puštanja filma u opticaj, što bi trebalo pokriti sve eventualne gubitke te i dalje ostaviti dovoljno para samom Paramountu da im se sve to isplati. Pitanja je još uvijek mnogo (poput činjenice da mnogi filmovi tek počinju igrati u ostatku svijeta nekoliko tjedana nakon premijere u SAD-u), teško je predvidjeti kakav će biti odgovor pirata, a i tržište izvan SAD-a još uvijek nije naučeno na legalno digitalno skidanje filmovi, ali u svakom nas slučaju ne bi trebalo iznenaditi ako će ovi potezi uzrokovati malenu kino-revoluciju!

TAGOVIblockbuster film hitovi iTunes kino paramount servis stream video on demand

Komentiraj