Zabava

Ovo će biti dobro!

Aside Banners

Sve što se zna o Star Trek into Darkness

Piše , Objavljeno

Prokopali smo najmračnije kutke interneta te iz trailera, službenih objava za medije te nekolicine intervjua izvukli brojne zanimljive informacije koje smo vam servirali u ovom finom komadu najave novog Star Treka.

Star Trek into Darknes posterStar Trek Into Darkness dvanaesti je film franšize i direktan nastavak na Star Trek koji smo gledali 2009. godine. Dobra većina postave zaslužne za prethodnika ponovno je tu – redatelj i producent J. J. Abrams, koji je sa sobom dovukao uobičajeni tim – tu su: skladatelj Michael Giacchino, snimatelj Daniel Mindel te urednici Maryann Brandon i Mary Jo Markey. Kao scenaristi se vraćaju i Alex Kurtzman te Roberto Orci, a tu je i Damon Lindelof, producent koji povremeno pomaže oko scenarija. Što se glumaca tiče, svoje uloge repriziraju Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho te Bruce Greenwood, a dva najvažnija nova lica su Alice Eve kao Dr. Carol Marcus te Benedict Cumberbatch koji će glumiti glavnog zlikovca, Johna Harrissona.

Stark Trek into Darkness - John Harrisson - Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch kao glavni negativac John Harrisson

Malo trivije: negativca je isprva trebao utjeloviti Benicio Del Toro, no karizmatični portorikanski glumac na kraju je morao odustati zbog problema s rasporedom, a uskočio je šjor Cumberbatch na kojeg se poradi glavne uloge u hvaljenoj britanskoj TV seriji Sherlock dira zavidan broj djevojaka.

Tijekom dvanaestog mjeseca, Paramount nas je pokušao navlažiti s dva trailera:

Prvi traje samo minutu i sadrži opaki glas glavnog negativca, popularno Inception TRRRRN zvono i nizanje eksplozivnih scena, dok je drugi duplo duži, a njegova prva polovica je emotivna i sastoji se od violinske te nježne vokalne glazbene pozadine. Nakon toga, dakako, sranja počinju eksplodirati i više nitko nije siguran. TRRRN!

Priča uvelike slična onoj iz Khanovog bijesa

Službena objava za medija otkriva šture detalje o priči: „Kada posada Enterprisea bude pozvana natrag kući, otkriva kako je nezaustavljiva sila terora iz njihovih vlastitih redova usmjerila sve svoje napore protiv flote te svih načela iza kojih ona stoji te prouzrokovala krizu u svijetu. Kapetan Kirk pokreće potjeru s osobnim motivima, a s ciljem hvatanja jednog čovjeka koji je ujedno oružje masovne destrukcije. Naši heroji ubačeni su u epsku partiju šaha između života i smrti, ljubav će biti na izazovu, prijateljstva će biti pokidana, a žrtve će morati biti učinjene za jedinu obitelj koja je Kirku ostala – njegovu posadu.“ TRRRRRN!

Fanovi su odmah povukli brojne usporedbe sa starim Wrath of Khan (Khanov bijes iz 1982.) filmom, i dok je očito kako novi Star Trek neće biti remake filma iz 1982., čini se kako će se ipak dosta „naslanjati“ na teme i konflikte na kojima je ovaj baziran. Prema onome što smo do sada imali priliku vidjeti i čuti, možemo pretpostaviti da je glavni zlikovac genetski usavršavan, a bio je član Zvjezdane flote koju sada želi sravniti sa zemljom. Fokus u ovom filmu očito je na kapetanu Kirku i razvoju njegovog lika – prihvaćanju činjenice da je sposoban griješiti, što bi ga trebalo naučiti poniznosti te učiniti još boljim vođom. Dakle, kao i u Wrath of Khanu, ključni elementi su smrt, osveta, Kirkova arogancija te bezizlazne situacije u kojima nitko ne pobjeđuje, samo što će se ovaj put protezati kroz drukčiji niz događaja te s ponešto izmijenjenom postavom likova.

J. J. Abrams je pojasnio kako smatra da gledatelji vole otići u kino kako bi se osjećali snažnijima i sretnijima, pa će ovo zapravo biti film o „nadi, ljubavi, romansi, suočavanju s nečim uistinu strašnim te pronalasku pravog puta uz pomoć obitelji. O preživljavanju koje nas čini jačima.“ Pomalo gej, slažemo se.

Kirkova sjena smrti

Star Trek into Darkness - Chris-Pine - Captain Kirk

Kirku neće biti lako… (Chris Pine)

Spomenuti zlikovac, John Harrisson, lik je koji privlači uvjerljivo najviše pažnje, a u intervjuima s glumcima i redateljem doznali smo još pokoji detalj o njemu. Glumac tako tvrdi kako mu je redatelj pri prvom opisu lika pojasnio kako je riječ o mješavini Hannibala Lectera, Jacka iz The Shining te Batmanovog Jokera. Prilično impresivna smjesa likova, to im moramo priznati. Riječ je, dodaje Benedict, o nevjerojatno opasnom frajeru, kako poradi njegove enormne fizičke snage, tako i zbog tehnologije te oružja koje koristi. Također je i majstor psihologije koji s lakoćom manipulira umovima onih koji ga okružuju. Glavni glumac, Chris Pine, također je izrekao pokoju o Harrissonu: „On je Kirkova sjenka smrti, njegova Ahilova peta. On je zapravo veliko zrcalo koje reflektira sve Kirkove nesigurnosti i tjera ga da postane svjestan istih. Jednako je inteligentan te logičan poput Spocka, no uz to je jedan vrlo opak mamojebač.“

Redatelj J. J. Abrams automatski nam je postao još mrvicu simpatičniji kad smo čuli kako pljuje po 3D-u, no zli studio Paramount izričito je zahtijevao trodimenzionalni film pa su se na kraju našli na pola puta (neugodan je osjećaj kad vam na tu frazu u ušima automatski zazvoni refren Nede Ukraden) – Into Darkness će biti prvi film sniman dvodimenzionalno u IMAX formatu te naknadno, u postprodukciji, konvertiran u 3D.

Očekuje li nas Star Trek trilogija?

Autor ovog teksta nije bio među gledateljima IMAX verzije Hobbita, koja je prije početka premijerno nudila i prvih devet minuta Into Darknessa, no dojmovi koje smo pročitali u vezi tog isječka prilično su pozitivne naravi, pogotovo vezano uz vizualni aspekt filma. Neki kritičari tako tvrde da bi zapravo Jacksonova tehnologija od 48 sličica po sekundi vrhunski odgovarala izuzetno impresivnim kadrovima Londona 23. stoljeća, vjerojatno i više nego fantazijskom svijetu Hobbita. Zanimljive su špekulacije kako će i novi Star Trek također biti trilogija – pisac Roberto Orci nedavno je natuknuo kako bi glavni tim mogao vrlo lako odstupiti nakon još jednog filma. Eto nam još jedne paralele s recentnom Batman trilogijom, od koje je Into Darkness prilično očito „posudio“ ideju za poster.

Obožavatelje franšize bez sumnje će razveseliti informacija kako će posjećen biti i klingonski matični planet, Qo’nos, a Klingonci će biti brutalni i opaki – baš kakve ih volimo.

Star Trek into Darkness - Zachary Quinto - SpockDrugi esencijalni podatak jest onaj o Spockovoj šminki – jadni Zach Quinto mora se svakog dana buditi dva sata prije početka snimanja kako bi se glavna visažistica pobrinula za njegove uši, obrve i ostale make-up detalje. Svaka obrva traži otprilike 45 minuta vremena jer dotična dama doslovce lijepi dlaku po dlaku na Quintovo lice. I onda netko kaže da je glumcima lako u životu.

Star Trek Into Darkness u kino dvorane stiže 17. svibnja ove godine.

TAGOVIAxe svemir J. J. Abrams sf star trek

Komentiraj