Zabava

Aside Banners

Sukiyaki Western Django – suludi kaubojac

Kaubojac Takashi Miikea. Apsurdno. Suludo. Skoro pa genijalno. Na ušiparajućem pidgeon engleskom.

Piše , Objavljeno

Sukiyaki; tradicionalno japansko jelo. Tanke kriške govedine kuhane s povrćem, tjesteninom i tofuom u umaku.
Vestern; filmski žanr koji je vladao Hollywoodom od 30-tih do 60-tih godina prošlog stoljeća.
Django; špageti vestern klasik, iznimno nasilan, kultni kaubojac iz 1966. godine kojeg je režirao Sergio Corbucci, a glavnu ulogu tumačio Franco Nero.

Sukiyaki Western Django

Sukiyaki Western Django

Nećemo vas zamarati faktima o Takashi Miikeu, jer smo o dotičnom genijalcu već pisali. Kao veliki ljubitelj vestern filmova, Miike je odlučio svojim drugim filmom na engleskom odati počast već spomenutom filmu iz 1966. godine, ali i velikanima žanra kao što su John Sturgess i neizostavni Sergio Leone.
«Sukiyaki…» je prvi japanski vestern, a radnja je smještena u razdoblje rata klanova Genpei u Japanu u 12. stoljeću. Kao okosnicu priče Miike je uzeo sukob dviju zaraćenih bandi, koje pak vuku paralele s Ratom ruža u Engleskoj. I prije nego li vam ispričamo o čemu se radi u ovom velikom kino hitu koji je pokupio i nagrade na filmskim festivalima, treba spomenuti da je i Kim Ji-Woon, redatelj «Tale Of Two Sisters» i «Bittersweet Life» snimio vestern «The Good, The Bad, And The Weird» koji bi se trebao pojaviti u kinima tijekom 2008. godine.

tarantino nije odolio!

tarantino nije odolio!

Nakon što ste odgledali uvod filma s Quentinom Tarantinom, priča ide dalje…U grad zvan Yuda dolazi misteriozni usamljeni jahač, revolveraš koji staju između dviju zaraćenih strana, Crvenih i Bijelih.
I dok se obje bande bore za naklonost već spomenutog, kroz flešbekove saznajemo kako su bande zavladale ovim gradićem, a kako već priliči mr. Miikeu, ima tu ubijanja, vješanja, silovanja i cijeli spektar drugih smrtnih grijeha. I naravno konačni, krvavi obračun, koji traje gotovo pola sata, a završava spektakularnom scenom dvoboja na snijegu.
Uglavnom od prve do zadnje minute ovaj film je apsurdni i suludi hommage špageti vesternima, sa sjajnom glumačkom ekipom koja priča užasni engleski, bizarnim likovima, mrvicom (ili možda gomilom) parodije i s nekim uistinu nezaboravnim momentima koji bez problema mogu ući u filmski anale.
Smiješan, ali s druge strane brutalan, Sukiyaki je film koji bi trebali gledati nekoliko puta, ako ste slučajno pri prvom gledanju propustili neku odličnu foru. I da Miike je prošle godine snimio četiri filma (po IMDB), a mi smo gledali još jedan koji je čak bolji od ovog – «Like a Dragon».

Idesh! preporuka:Ako niste fan ludog Japanca, krajnje je vrijeme da to postanete.
Redatelj:Takashi Miike
Uloge:Hideaki Ito, Masanobu Ando, Koichi Sato
Trajanje:121 minuta

TAGOVIfilm sukiyaki western django takashi miike tarantino western

Komentiraj