Zabava

Aside Banners

Sve što niste znali o Indiana Jonesu

Hijeroglifi na Bunaru duša sadrže i slike R2D2-a i C3PO-a, klub s početka drugog dijela filma zove se Club Obi Wan, a u trećem dijelu možete čuti lagane taktove Marša Storm Troopera.

Piše , Objavljeno

Odlučeno je, četvrti nastavak Indiana Jonesa zvat će se Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje (iako postoji mogućnost da ga uvijek maštoviti domaći prevoditelji prevedu kao Indiana Jones i povratak smrtonosne smrti). Komisija zabavnog magazina Idesh! jednoglasno je odlučila da je Indy uistinu kul i da čekamo povratak Harrisona Forda u ulozi ovog nezaustavljivog avanturista.

Pogledajte ekskluzivne snimke prvog dana snimanja četvorke

No, mnogo je toga što o Indiani niste znali, a još je više onog što normalan čovjek ne bi trebao znati. Zato smo mi tu da vam glave napunimo zabavnim i uistinu nebitnim podacima o ovoj franšizi.

Brkato-alkoholizirana trivia

Brkati, maljavi, a danas već i poprilično posrnuli i zaboravljeni Tom Selleck bio je Lucasov prvi izbor za ulogu Jonesa (Spielberg je od početka drukao za Forda), ali zahvaljujući ulozi u akciću Magnum P.I. morao je odbiti ulogu. Seleče, Seleče, bed čojs! Nick Nolte odbio je ulogu Jonesa, što nikog posebno ne pogađa.

Financijsko – špijunska trivia

Serijal Indiana Jones bio je svojevrsni test za Spielberga. Naime, isključivo zahvaljujući Lucasovim moljakanjima, čelnici i financijeri dopustili su da Spielberg stane iza kamera jer je njegov prijašnji film 1941 propao na kino blagajnama. Spielberg je isprva naumio snimiti jedan od nastavaka James Bond serijala, što je bilo razlogom za upošljavanje Connerya kao Jonesovog oca u trećem dijelu.

Životinjska trivia

Indiana Jones isprva se trebao zvati Indiana Smith, ali je Spielberg mislio da je ime totalno gay. Nazvan je prema Lucasovom aljaškom malamutu, a Jonesov konj poslužio je i Johnau Rambou u filmu Rambo III.

Box-office trivia

Iako je isprva film trebao biti trashy niskobudžetna zabava, ali troškovi su se utrostručili i popeli na 22 milijuna dolara. Na kraju svega, isplatilo se, jer prvi je film serijala bio najisplativiji film godine (1981.).

Strip trivia

Kultna uvodna scena iz prvog dijela, bazirana je epizodi dječjeg stripa o Paji Patku. Naime, Pajo i Bajo Patak (ili kakoseveć danas zovu) glavinjaju hramom izbjegavajući niz zamki koje uključuju otrovne strelice, tunel nadiruće vode i ogromni kotrljajući kamen.

Zvučna trivia

A ako niste znali, zvuk ogromnog kotrljajućeg kamena, ustvari je zvuk Honde Civic koja se spušta niz brijeg, a većina zvukova koje čujete za vrijeme šaketanja u filmu, ustvari su zvuk udaranja baseball palice po hrpi kožnih jakni. Spielberg je inače poznat po zanimljivim igrama sa zvučnom kulisom filmova.

Fashion trivia

Jakna i šešir koje Indiana nosi izloženi su u Smithsonianu. Bič je prodan na aukciji za 43.000 baksa, a jedan od najnepotrebnijih podataka je taj da je šešir kupljen u poznatom dućanu Herbert Johnson, koji je lociran na Saville Rowu u Londonu.

Gmizava trivia

Scena u kojoj Ford stoji nasuprot kraljevskoj kobri snimana je uz pomoć staklene pregrade koja je razdvajala glumca i zmijurinu koja je u konačnici i ištrcala otrov. Kate Capshaw je u drugom dijelu serijala prekrivena s dvije tisuće buba, a u kanalizacijskoj sceni statiralo je tisuću štakora (uzgojenih za potrebe filma ne bi li se izbjegle boleštine) od kojih su mnogi mehanički.

Star Wars trivia

Lucas nije mogao odoljeti a da ne ubaci i nekoliko Star Wars referenci. Hijeroglifi na Bunaru duša sadrže i slike R2D2-a i C3PO-a, klub s početka drugog dijela filma zove se Club Obi Wan, a u trećem dijelu možete čuti lagane taktove Marša Storm Troopera.

TAGOVIfilm george lucas indiana jones steven spielberg

Komentiraj