Film i TV

Sretan mu 50-ti rođendan

Aside Banners

Svih 12 inkarnacija Doktora Whoa na jednom mjestu!

Piše , Objavljeno

Prije pedeset godina i nekoliko dana, točnije 23. studenog 1963. godine počela je velika avantura najdražeg britanskog izvanzemaljca i luđaka s kutijom, Doktora Who. Pogledajmo sve njegove inkarnacije, samo ovdje, na jednom mjestu!

doctor whoPrije čak 50 godina emitirana je prva epizoda kultne serije koja se, uz prekide, emitira i danas te sa svojih (za sada) 799 epizoda uvjerljivo drži titulu najdugovječnije znanstveno-fantastične serije ikad. Njezin glavni protagonist je Doktor, pripadnik moćne izvanzemaljske vrste Gospodara vremena s planeta Gallifrey koji se bori protiv zla putujući kroz vrijeme i prostor u svom (zapravo ukradenom) svemirskom brodu TARDIS. Doktor je poznat po svojoj inteligenciji, znatiželji, povremenom maničnom ponašanju, soničnom odvijaču, navici da sa sobom u pustolovine najčešće vodi jednog ljudskog suputnika te po svojoj sposobnosti regeneracije.

Regeneracija Doktoru omogućava da nakon smrti svog fizičkog tijela preuzme novo tijelo sa novom osobnošću, ali i sjećanjima svih svojih prethodnih inkarnacija, dok je scenaristima serije ona odličan alat da održavaju seriju živom i svježom već pedeset godina. Doktora je do danas utjelovilo jedanaest glumaca, s dvanaestim koji čeka da uskoči, a mi vam ih sve predstavljamo redom kako su se pojavljivali na malenim ekranima. Očekujte poneke spoilere na tom putu.

William Hartnell (1963.-1966.)

WILLIAM HARTNELLPrognan sa planete Gallifrey, prvi Doktor na Zemlju dolazi lutajući svemirom u TARDIS-u zajedno sa svojom unukom Susan. Iako je on sve započeo, prvi Doktor je bio daleko od Doktora Who kakvoga poznajemo danas. Zapravo, on je mrzio ljude, a jedina osoba do koje mu je bilo stalo je bila njegova unuka.

Unatoč svojim godinama Doktor se nije suzdržavao od uletavanja u razne pustolovine (čak se i slučajno zaručio u Meksiku) u kojima se polako počeo navikavati na svoje ljudske suputnike te ih s vremenom i zavolio pretvorivši se u Doktora kakav je danas.
Za vrijeme prvog Doktora upoznajemo njegove najveće neprijatelje, Dalekse i Kiborge s kojima će se kasnije i ostali Doktori susretati. Prvi Doktor je jedini koji umire od starosti.

Patrick Troughton (1966.-1969.)

PATRICK TROUGHTONPrva Doktorova regeneracija donijela nam je protagonista potpuno drugačijeg od njegova prethodnika. Za razliku od ozbiljnog i tvrdoglavog Doktora, njegov nasljednik je bio neorganiziran i zaigran ekscentrik koji je nosio odjeću nekoliko brojeva veću kako bi u nju mogao utrpati čim više stvari. Zbog vlastitog izgleda i ponašanja njegovi su ga neprijatelji često podcjenjivali što bi Doktor itekako znao iskoristiti. Drugi Doktor nas je upoznao i sa soničnim odvijačem, alatom koji će igrati veliku ulogu u seriji, osobito u epizodama nakon 2005. godine.
S vremenom je zbog svojih pustolovina Doktor morao zatražiti pomoć ostalih Gospodara vremena. Tada saznajemo kako je on ustvari odmetnuti Gospodar vremena koji je prekršio pravila vlastitog društva zbog krađe TARDIS-a i miješanja u poslove drugih svjetova. Za kaznu je osuđen na egzil na Zemlji te je prisiljen na novu regeneraciju.

Jon Pertwee (1970.-1974.)

JON PERTWEETreći Doktor je za razliku od drugoga bio pravi šmeker. Volio je lijepu odjeću i brze automobile. Nosio je skupe sakoe i elegantne košulje, a vozio je nabrijani automobil, među fanovima poznat kao Whomobile. Iako je trećinu svog života proveo na Zemlji, to ga nije spriječilo da se bori s nizom neprijatelja od kojih je najopasniji bio The Master.
Zbog svojih zasluga Gospodari vremena su ga pomilovali dopustivši mu da ponovno luta svemirom i vremenom, no on se često vraćao u pomoć ljudima sa kojima je stvorio posebnu vezu. Nakon pomilovanja Doktor je odlazio u pustolovine diljem svemira te je na jednoj od njih zadobio fatalne ozljede zbog kojih je bio primoran na svoju treću regeneraciju.

Tom Baker (1974.-1981.)

TOM BAKERČetvrtom Doktoru nije bilo toliko stalo do ljudi. On je bio pustolov kojemu je jedino bilo stalo do putovanja i istraživanja svemira u svim njegovim vremenskim razdobljima. Odvojio se od ljudi te je bio proglašen predsjednikom Gospodara vremena, no čak ni to ga nije dugo zadržalo na jednom mjestu.
Najdugovječniji je Doktor u seriji te je zaslužan za popularizaciju serije u SAD-u. Uvijek pun ideja i iznenađenja bio je jedan od najosebujnijih karaktera u cijeloj seriji, a njegov kraj je toliko epski da ga se ne usudimo napisati ovdje u strahu od njegova soničnog odvijača. Poznat je diljem svemira po svojem dugom šalu te je jedan od omiljenijih Doktora Who u cosplay zajednici.

Peter Davison (1981.-1984.)

PETER DAVISONNakon četvorice starijih Doktora, peti je Doktor uzeo nešto mlađahniji izgled koji je odgovarao njegovoj novoj, blažoj osobnosti. On nije gledao na ljude s visoka te je vrlo lako stvarao prijateljstva, dok su sami zapleti u seriji postajali jednostavniji što ga ipak nije spriječilo da svom snagom reagira na svako izgovaranje riječi exterminate! koje bi doprlo do njegovih ušiju.
Volio je kriket, a umjesto broša je nosio stabljiku celera što je objašnjavao time da celer pocrveni u doticaju s plinovima na koje je bio alergičan, a i vrlo je hranjiv te dobar za zube.

Colin Baker (1984.-1986.)

COLIN BAKEROvaj Doktor je bio posebna sorta. Raznobojne odjeće, promjenjivog raspoloženja, čudnovatog ponašanja i ega koji je mogao ispuniti cijeli TARDIS koliko god on bio velik, šesti se Doktor naočigled izdvajao od svojih prethodnika. Jedini je uspio pokrenuti TARDIS-ovo kamuflažno sklopovlje te se sukobiti sa svojim suputnikom optuživši ga za zle namjere.
Nakon tog incidenta Doktor je odbacio svoje nasilne porive te počeo polagano mijenjati osobnost ne umanjivši ni malo svoju prirođenu hrabrost koja ga je tjerala da se sukobljava s neprijateljima bez obzira koliko mu mali bili izgledi za uspjeh.

Sylvester McCoy (1987.-1989., 1996.)

SYLVESTER MCCOYKao što je to već postala praksa u seriji, sljedeća Doktorova inkarnacija je bila potpuno drugačija od prijašnje. Nakon pomalo mračnog Doktora na red dolazi neozbiljniji karakter čime se ponovno htio vratiti naglasak na humor u seriji. Primjetno je to na Doktorovom vanjskom izgledu s džemperom punim upitnika te kišobranom s držačem u obliku istog tog znaka, ali i u njegovom ponašanju punom praktičnih šala i kreveljenja.
Ispod te vanjštine su se nalazile brojne tajne te tajanstvena prošlost, a upravo je ona bila razlog zbog čega su gledatelji brzo zavoljeli novog Doktora. Iako je u njegovo vrijeme serija doživjela prvi prekid, njegov lik je nastavio živjeti u stripovima i knjigama te se vratio u jedinom Doktor Who filmu.

Paul McGann (1996.)

PAUL MCGANNOsmi Doktor se na ekranima pojavio 1996. godine nastupivši u neuspješnom filmu Doctor Who, no njegove avanture su nastavile živjeti kroz druge medije kao što su stripovi i knjige. Iako se zbog toga čini manje zanimljivim od ostalih, njegova uloga je vrlo važna u cjelokupnoj Doktor Who mitologiji barem što se tiče regenerativnog niza te utjecaja na Zadnji Veliki Vremenski Rat koji je odredio sudbinu Gospodara vremena i Daleksa.
Nedavno se pojavio u epizodama povodom pedesete obljetnice Doktora Who u kojima je podrobnije objašnjen njegov kraj.

Cristopher Ecclestone (2005.)

CRISTOPHER ECCLESTONENakon nove stanke Doktor Who serijal je ponovno oživljen 2005. godine te njegova popularnost od tada nezaustavljivo raste. Veliku ulogu u tome je imao ozbiljno podcijenjeni, a autoru ovih redaka najdraži, deveti Doktor koji se kao jedini preostali predstavnik rase Gospodara vremena i najveći obožavatelj Charlesa Dickensa vraća na Zemlju i sreće svoju buduću suputnicu, Rose Tyler.
U svojoj jedinoj sezoni deveti Doktor nas među ostalim vodi na kraj svijeta te brani Zemlju od invazije Daleksa istodobno se boreći sa traumom gubitka svoje vrste pritom pokazujući raspon emocija puno realističniji od teatralnosti i ekscentričnosti prijašnjih Doktora.

David Tennant (2005.-2010.)

DAVID TENNANTVjerojatno najpopularniji Doktor u serijalu zahvaljujući, moramo priznati, fizičkom izgledu, ali i svojem dopadljivom i zabavnom karakteru kojim je osvojio srca svojih suputnica i gledatelja. Jedini je Doktor koji se dva puta regenerirao zadržavši prvi put isti fizički oblik nakon što je iskoristio genetski materijal iz vlastite odsječene ruke.
Pred kraj svog razdoblja Doktorova osvetnička i pomalo arogantna strana dolazi na vidjelo što će ga odvesti na put propasti i nove regeneracije u spektakularnom finalu četvrte sezone. David Tennant je još uvijek jedan od svima omiljenih Doktora, a njegove pustolovine su najzaslužnije za popularnost koju Doktor Who danas uživa.

Matt Smith (2010.-2013.)

MATT SMITHNajmlađi Doktor serijala i osoba koja je vratila leptir mašnu u Doktorovu garderobu, jedanaesti Doktor je dobio zadatak da uskoči u cipele svojeg prethodnika koji je gledatelje serije naviknuo na velike stvari. Visoka očekivanja su ispunjena i Smith je uspješno nastavio Doktorovu misiju putovanja vremenom i prostorom, borbe protiv zla te usputne zabave.
Jedanaesti Doktor je odan svojim prijateljima i nemilosrdan prema svojim suparnicima koji su puno mračniji i opasniji nego u prijašnjim sezonama. Njegove avanture završavaju na točno osamstotu epizodu Doktora Who u kojemu ga čeka nova regeneracija.

Peter Capaldi

PETER CAPALDIDvanaesti Doktor je najavljen ranije ove godine, no ovaj put nećemo puno pričati o njemu jer smo bili marljivi i već pokrili tu temu. Reći ćemo samo da ćemo njegovo predstavljanje vidjeti na božić, kao i uvijek do sada, a nas osobito zanima kako će scenaristi serije objasniti njegovo pojavljivanje.

Naime, zbog pojave War Doctora u posebnoj epizodi povodom pedesete godišnjice serije, prijašnje duple regeneracije desetog Doktora te pravila od ukupno dvanaest mogućih regeneracija ustanovljenog u epizodi Deadly Assassin nastaje maleni matematički problem kojeg će scenaristi morati do tada riješiti. Mi ni malo ne sumnjamo u njihove sposobnosti i jedva čekamo nove Doktorove avanture.

TAGOVIDoctor Who glumci serije sf SF serija

Komentiraj