Film i TV

Za prave hororofile

Aside Banners

Stravu i užas u katakombama Pariza pogledajte u teškoj hororčini As Above, So Below

Piše , Objavljeno

Katakombe ispod ulica Pariza same su po sebi idealne za bilo kakav horor, a ako se u njima usput nalazi i ulaz u Pakao… punjenje gaća zagarantirano!

as-above-so-below

Uz nekakve stare i napuštene zgradurine (po mogućnosti ludnice) i uske prolaze prirodnih spilja, nešto najgore što smo u hororima vidjeli jesu katakombe ispod Pariza. Em su stare za popizdit’, gotovo potpuno napuštene i površinski iznimno velike, em su prolazi ponegdje dovoljno uski da samo jedna osoba može proći… jedva! Za ovu mrežu tunela koji su zaostali nakon srednjevjekovnog rudarenja kažu da je najveća masovna grobnica na svijetu, a od sredine 18. stoljeća u njoj je svoje posljednje počivalište našlo oko 6 milijuna nesretnika.

Katakombe su već bile lokacija nekolicine horora, a najpoznatiji je i dalje Catacombs iz 2007. godine, koji je kao film bio prilično loš, ali klaustrofobična atmosfera i sam ambijent ipak su dodali nezdravu dozu jezivosti. As Above, So Below pak malo više pažnje pridaje priči, pa će se osim klasičnog prvoloptaškog slasher straha (čudovišta i demoni koji fizički napadaju ljude) glavno sredstvo zlih sila biti mukotrpna psihološka igra s halucinacijama, vizijama i poigravanjem osjetilima. To je za poluditi kada se radnja odvija u kući, a zamislite ovakav scenarij duboko ispod ulica Pariza, gdje nemate apsolutno nikamo pobjeći!?

As Above, So Below – trailer:

Priča prati nekolicinu mladih arheologa-avanturista, koji se zapute u neistraženi i teško dostupni dio katakombi u potrazi za davno izgubljenim blagom. Igrom slučaja, jedan od zidova se uruši i oni ostaju zarobljeni, te im se uskoro počinju priviđati razne neobične stvari, a kada dođu do natpisa o navodnom ulazu u Pakao, sve postaje vrlo ozbiljno i dakako, iznimno smrtnosno! Nije neviđeno, ali uz kvalitetno odrađenu psihološku torturu, moglo bi biti itekako jezivo…

Režiju i scenarij potpisuju braća Drew i John Erick Dowdle, koji su najpoznatiji po filmovima Quarantine i Devil (oba vrlo dobri), a i ovaj put nastavljaju s onim što najbolje znaju: niskobudžetnim i vrlo efektnim found footage hororima. Moramo priznati da na prvi pogled izgleda kao nešto što bi nas moglo pošteno prestrašiti, a to ćemo moći provjeriti već 15. kolovoza, kada film kreće u kino distribuciju (nas će vjerojatno zaobići, tako da ćemo morati pričekati neku alternativu).

TAGOVIas above so below found footage horor katakombe niskobudžetni

Komentiraj