Zabava

Aside Banners

The Age Of The Understatement

Prvi album The Last Shadow Puppetsa mogao bi lako biti najbolji album kojeg smo poslušali.

Piše , Objavljeno

Od kada je u naš plejer ušao prvi album The Last Shadow Puppetsa, side projekta Alexa Turnera iz Arctic Monkeysa i Milesa Kanea iz The Rascalsa, već s prvom i naslovnom pjesmom albuma «Age Of The Understatement» pomislili smo da bolji album do tog trenutka nismo slušali.

Alex i Miles

Alex i Miles

Možda zbog ironičnog naslova pjesme, neuhvatljivog tremola i galopirajućeg ritma četiri jahača apokalipse ili možda zbog činjenice da neodoljivo podsjećaju na nikad dovoljno uzdizanog pop heroja Scotta Walkera.
Da ne bi bilo zabune autorski dvojac koji stoji iza ovog benda zajedno ima 44 godine, a zvuče kao stari glazbeni lisci koji bez problema mogu snimiti i odsvirati što im padne na pamet. Biti popularan i slavan mnogima je ogroman teret, no mali «opsesivno kompulzivni» Alex za sada se sa slavom nosi poput kralja. Jer umjesto da se odao porocima, on hrabro osvaja nove glazbene teritorije i pitanje je gdje bi mu mogao biti kraj ako nastavi snimati ovako dobre albume.
The Last Shadow Puppets, osim već navedenog dvojca čine i Owen Pallet iz Final Fantasya koji je ovdje aranžira i vodi Londonski Metropolitan orkestar te James Ford iz Simian Mobile Disco, kao bubnjar i producent albuma.

Naslovna stvar, The Age Of The Understatement

The Last Shadow Puppets

The Last Shadow Puppets

Odakle krenuti? Od prve “Age Of The Understatement” koja je pravi glazbeni san jer u tri minute ima sve što bi jedna rock himna trebala imati, sjajni stihovi, galopirajući ritam i duh Ennia Morriconea, dok se “Standing Next To Me” može pohvaliti prekrasno aranžiranim gudačima i akustičnom gitarom pristiglim iz vremena kada je rock glazba bila nevina.
Calm Like You” poput nedostižne «Black Star» Radioheada počinje fade inom, da bi do kraja bila na pola puta između «Delilah» i James Bond tema. Ili možda “Only The Truth” koja je najčudnija pjesma albuma, u kojoj su bučni trubači i rasplamsani gudači savršeni za soundtrack nove «Francuske veze», no već u sljedećoj postaji dolazi “My Mistakes Were Made For You” s prekrasno pritajenim bubnjevima koji odnose ovu pjesmu među klasike kakva je primjerice Walkerova tragedija «The Old Man’s Back Again».
I Don’t Like You Any More” je već sada grandiozni klasik, jecajući gudači, orgulje u pozadini i onda nakon 40 sekundi pretvori se u punk-pop himnu sve do finala u aranžmanu cijelog orkestra. Za kraj tu su “Meeting Place” pop standard “ukraden” iz glave Burta Bacharacha, pjesma koju Belle & Sebastian nažalost nikad nisu uspjeli napisati i posljednja “Time Has Come Again“, prekrasni finale, anđeoski zbor violina i truba koji se razlijevaju poput nostalgije na papiru velikog pisca. I jesmo već spomenuli da imaju samo 22 godine.

My Mistakes Were Made For You

TAGOVIalbum alex turner arctic monkeys miles kane The Age Of The Understatement The Last Shadow Puppets the rascals

Komentiraj