Zabava

Banner 300

The Boondocks

U Americi je nedavno završila druga sezone jedne od najboljih animiranih serija svim vremena. Vrijeme je i neupoznati Hrvati doznaju o čemu je tu riječ.

Piše , Objavljeno

the boondocks

the boondocks

Boondocks (u slobodnom prijevodu, vukojebina) je isprva nastao kao simpatični studenski projekt Aarona McGrudera i izlazio je kao kratki strip u studentskim novinama. No, kako je interes za stripom postajao sve veći tako se njegov angažman drastično povećao i uskoro “The Boondocks” postaje jedan od najkontroverznijih američkih stripova današnjice.

Ako nikada niste imali priliku pročitati strip ili pogledati animiranu seriju, reći ćemo da je riječ o maloljetnom Hueyu Freemanu koji razočaran ljudskom glupošću na sarkastičan način komentira američku svakodnevicu sa naglaskom na politici i afro-američkoj kulturi. Kada malo bolje analiziramo Hueya otkrit ćemo kako je riječ o malom nadrkanom klincu (očito crtana verzija McGrudera) koji predstavlja glas razuma obitelji Freeman jer Robert Jebediah Freeman je pragmatični i munjeni starac koji se brine za Hueya i njegovog mlađeg brata Rileya koji je “gangsta reper u nastanku”.

aaron mcgruder

aaron mcgruder

Kada je McGruder prije nekoliko godina po prvi puta pokušao uvaliti crtanu verziju FOX-u naišao je na sveopću nezainteresiranost velike kuće, ali kako ti inače ide, Adult Swim (najbolje se može opisati kao “Cartoon Network” za stariju populaciju) prepoznao je kvalitetu i “Boondockse” je uvrstio u svoju programsku shemu. Ubrzo, crtić postaje iznimno popularan, kako zbog nešto zahtjevnijeg humora koji ne igra na prvu loptu, tako i zbog izrazito kvalitetne animacije koja u sjećanje priziva japansku školu animacije (prema riječima autora, “Cowboy Bebop” i “Samurai Champloo” izravni su utjecaji).

strip

strip

No, tajna uspjeha ne leži samo u humoru i animaciji već i u često poprilično kontroverznoj poruci koja ne pazeći na političku korektnost dosjetki na sebe navlači bijes konzervativnijih-desničarskih skupina i udruga za rasnu jednakost. No, ne treba brzati i govoriti kako je riječ o rasističkim umotvorinama jer McGruder vrlo često svoje likove tjera da razglabaju o mnogim gorućim temama koje opsjedaju umove građana SAD-a. No, isto tako, valja u obzir uzeti i činjenicu kako su upravo konzervativci najzaslužniji za neplaćenu reklamu mnogim uspješnim i “neprikladnim” serijama koje su se pojavile tijekom godina. Da nema zadrtih seljobera koji za sve krive televiziju i liberale, daleko bi teže čuli za mnoge odlične filmove, knjige i serije. Hvala vam čobani!

Ako ste zaljubljenici u ponešto izazovniji humor, kung-fu, japansku animaciju i ismijavanje svega što pravovjerni Ameri drže svetinjom, toplo vam preporučamo Boondockse. Internet nudi niz dobrota koje će vas pobliže upoznati sa djelima Aarona McGrudera, pa su tu kolekcije stripova “Beacuse I know you don’t read newspapers”, “A right to be hostile”, “Public Enemy #2” ili DVD prve sezone.
Za sve dodatne informacije, posjetite službenu stranicu.

TAGOVIaaron mcgruder animacija strip the boondocks

Komentiraj