Zabava

saga se nastavlja...

Aside Banners

The Dark Knight: Nolanova Batman trilogija i stripovi koju su je oblikovali (2)

Piše , Objavljeno

Gdje je Nolan tražio inspiraciju? Zakoračimo u Batcave i provjerimo stripove, ali i druge filmove koji su oblikovali sada već kultni naslov, The Dark Knight.

Nakon raščlanivanja prvog filma Nolanove trilogije o Batmanu i strpova koji su ga oblikovali, idemo na drugo poglavlje sage koja nas vodi u višeslojnu priču pod naslovom The Dark Knight. To je centralni dio ove trilogije, film koji samostalno stoji kao remek-djelo sedme umjetnosti, a unutar trilogije djeluje kao poveznica između prvog i zadnjeg poglavlja, u kojem Vitez tame dolazi do punog izražaja, preuzimajući na sebe pravedničku odgovornost koja je prevelika za običnog čovjeka.

S Batman Begins, Christopher Nolan vratio je Batmanu ozbiljnost na filmu, ali svjetska kino publika nije zagrizla za oživljenu franšizu dovoljno jako da taj film postane jedan od najvećih blockbustera godine. Kada su se Nolan i njegova provjerena ekipa vratili radu na Batmanu, imali su čvrsto postavljene temelje, ali i fanove koji su zahtijevali da se drže utvrđenog visokog standarda.
Ono što su fanovi dobili je The Dark Knight, filmsku adaptaciju Batmana koja je spojila neke od najboljih stripovskih serijala s vrhunskim trilerima poput Heat, ali posjeduje i azijske elemente. Kada se takva kombinacija nađe u rukama Chrisa i Jonathana Nolana, njihovog koscenarista Davida S. Goyera, a već uhodanoj glumačkoj postavi se pridruži inovator Heath Ledger kao Joker, te Aaron Eckhart kao tragični Harvey Dent/Two-Face, onda dobijete film koji će desetljećima biti teško nadmašiti, bez obzira na to je li riječ o ozbiljnom akcijskom trileru ili adaptaciji superherojskog stripa. Jednostavno, to je vrhunac filmske umjetnosti. A sad, bacimo se na stripove.

The Long Halloween

Jednako kao u The Long Halloween, centralni trojac su Batman, Gordon i Dent. Two-Face na filmu izgleda jednako kao u ovom strip serijalu.

The Long Halloween bio je jedan od najbitnijih serijala o Batmanu devedesetih, a trinaest mračnih epizoda objavljivano je tijekom godine dana – od Noći vještica ’96. do ’97. – i direktno se vezalo na Year One kojeg je Frank Miller napisao još desetljeće ranije. Jeph Loeb i Tim Sale prihvatili su posao nastavljanja te Millerove priče, a njihov fokus bio je na Batmanu koji se taman etablirao kao zaštitnik Gothama i osvetnik, te je ustanovio prijateljstvo s Jimom Gordonom.
Tada u priču dolazi treći suradnik, tužitelj Harvey Dent. The Long Halloween počinje izjavom ‘Vjerujem u Harveya Denta‘, a taj se citat koristio i u filmu, kao dio političke kampanje tužitelja Denta. U ovom serijalu, Dent je jedan od glavnih pokretača priče, njegova transformacija iz pravednika u unakaženog Two-Facea prebačena je iz tog stripa na film, a Nolan je čak ispoštovao vizualnu estetiku Loeba i Salea, te je prikazao Two-Facea upravo onakvim kakav izgleda u navedenom strip serijalu. U stripu, Dent odglumi smrt, a u filmu, James Gordon je taj koji lažira vlastiti atentat.

Naravno, braća Nolan i David S. Goyer nisu uzeli samo jedan strip za inspiraciju. The Dark Knight uzima i elemente nekih ‘veteranskih’ epizoda, poput devetog broja Batmana iz 1942., u kojem Joker zamaskiran pljačka banku, te se prilikom bijega predstavi bankovnom službeniku. Joker je žrtve vješao u 476. broju Detective Comicsa (1978.), te u Dark Victory iz ’99., a koristio je izraz ‘Squealer‘ (cinkaroš) 2001. u Gotham Noir. Što se tiče maskiranja u policajca, Joker je to odradio još u prvom broju Batmana. Gdje je Batcave? Budući da se imanje obitelji Wayne obnavlja, Bruce koristi drugo skrovište, kao u stripovima sedamdesetih.

Joker ne voli cinkaroše, a maskiranje u policajce prakticira još od početka karijere. Pomladio se i razbarušio kosu uz pomoć ilustratora Briana Bollanda.

The Killing Joke

The Killing Joke (1988.) Alana Moorea i Brian Bollanda , jedna od najpopularnijih priča o Batmanu ikad,  pomogla je Nolanu i Ledgeru da na velikom ekranu stvore Jokera koji neće biti nalik Jacku Nicholsonu, ili Cesaru Romeru koji ga je glumio u TV serijalu. To je mlađi muškarac, abnormalno širokog osmjeha, neuredne zelene kose, lažljivac koji se predstavlja kao agent kaosa. Priča izmišljotine o svojoj prošlosti, o tužnoj supruzi kao u The Killing Joke, o ocu zlostavljaču, kao u Mad Love (1999.). U The Killing Joke ćete također naći scenu u kojoj Batman izgubi živce dok ispituje Jokera – točnije, Jokerovog imitatora – što je u The Dark Knightu interpretirano preko sukoba u Batmana i Jokera u policijskoj stanici, ali i u sceni gdje Dent otme jednog od Jokerovih suradnika. Imitatori Batmana s početka filma? Nešto tako su čitatelji vidjeli u The Dark Knight Returns, gdje se reformirani članovi bande Mutanata odluče posvetiti borbi protiv kriminala, te se preimenuju u Sons of the Batman. Nolan je iz tog serijala uzeo i odnos Batmana i Jokera, gdje je Joker fiksiran na Batmana i tvrdi da ne može bez njega, a Batmana izluđuje činjenica da je vrlo vjerojatno njegov osvetnički pohod proizveo takvog kriminalca. Završetak filma, talačka situacija sa Gordonovim djetetom, posuđena je iz Year One, uz dodatak Two-Facea.

Batmanov sonar u stripu i na filmu. Jokerova banda u TV seriji šezdesetih, Jokerova banda sa identičnim maskama u The Dark Knight.

Filmovi koji su utjecali na The Dark Knight

Ipak, ne smijemo zaboraviti i filmske utjecaje. Tu je pljačka banke koja je poveznica sa trilerom Heat, scene proganjanja pod utjecajem Terminatora, noir estetika, pljačkaši nose maske kakve je nosila Jokerova banda u seriji s Adamom Weston, a za Jokerov izgled moramo posegnuti za japanskom kinematografijom. Itchi The Killer redatelja Takashija Miikea za jednog od glavnih likova ima Kakiharu (Tadanobu Asano), plaćenog ubojicu koji cijeni kričava odijela i izblajhanu kosu, s prepoznatljivim zarezanim obrazima za izuzetno širok osmjeh. Nešto poput Jokera, ali u drugim bojama. Istovremeno sadist i mazohist, Kakihara voli mučiti, ali i dobiti batine, jednako kao i Joker. Lik Kakihare zasigurno je posudio dosta od Jokera, ali zarezani obrazi bi vrlo vjerojatno mogli biti posuđeni od Kakihare.

Nasmješeni drugari: Kakihara i njegovi zarezi na obrazima, Ledgerov Joker i njegovi zarezi na obrazima.

The Dark Knight ima mnogo slojeva, a slojevit pristup ono je što Nolan – tvorac Inceptiona – očito voli. U The Dark Knight Rises, Nolan i suradnici morali su kompletirati svoju viziju Batmana, zatvoriti krug započet sa Batman Begins, ali to je priča za našu sljedeću epizodu.

Ilustracije: Vuk Oreb

TAGOVIbatman batman i stripovi christopher nolan strip

Komentiraj