Zabava

Aside Banners

The Knux – svježa krv hip-hopa

Otkad smo ih prvi put čuli na soundtracku 'Entouragea' znali smo da su The Knux svježa roba koju ne smijemo propustiti.

Piše , Objavljeno

the knux

the knux

Alvin “Rah Almillio” Lindsay (24) i Kintrell “Krispy Kream” Lindsay (26) braća su koja čine relativno novi hip-hop bend The Knux (skraćeno od Knuckleheads) i nakon što smo sve zbrojili i oduzeli zaključili smo da je realno reći kako su upravo oni nasljednici Outkasta. Naravno da smo svjesni da su sve te novinarske konstrukcije tipa “novi Outkast” ili “nasljednici ovog ili onog” apsolutne gluposti jer nitko ne voli kopije, a očito je da ljudi imaju sasvim dovoljno originalnosti da ih shvatimo ozbiljno.

Američki je jug specifičan zbog velikih razlika u kvaliteti glazbenika u rap žanru. S jedne strane imamo gotovo retardirane likove koji ustima punim zlata pokušavaju istrkeljati nekoliko suvislih rima i natjerati nas da nakon određenog vremena spustimo kriterije i prihvatimo to kao dobru zajebanciju, dok s druge strane imamo izvođače koji pomiču granice i predstavljaju možda ono najbolje što hip-hop može ponuditi ali jebi ga, u manjini su. Outkast je izronio iz glazbenog mraka i zauvijek promijenio percepciju o crnačkoj glazbi, a upravo su The Knux jedan od bendova koji vam već na prvo slušanje ulaze u uho i od samog vam je početka jasno da je riječ o svojevrsnim revolucionarima.

Capuccino

Uskoro za Interscope izlazi njihov prvijenac “Remind me in 3 days“. Intrescope je nanjušio da klinci sve više reagiraju na nešto što su novinarski krugovi definirali kao “hipster rap” (štogod to značilo, ali u skupinu upadaju i The Cool Kids ) i automatski svoje pipce bacili na ove momke iz New Orleansa.

Bang Bang

Njihova je kombinacija rocka, funka, elektronike s rapom pomakla je mnoge i u kratkom vremenu od relativno nepoznatog dvojca stvorila malu Internet atrakciju. S jakim utjecajima izvođača kao što A Tribe Called Quest, De La Soul, The Pharcyde ili Outkast privukli su pažnju fanova čija je namjera poslušati zabavan i inteligentan rap koji u isto vrijeme nije socijalno angažirano popovanje ili dozlaboga dosadno moraliziranje.

Remind me in 3 days

Remind me in 3 days

Zahvaljujući narodnoj predaji u samo nekoliko mjeseci uspjeli su ubosti nastupe sa velikanom kao što je Nas i donekle velikim reperom Lupe Fiascom što je sasvim pristojan iskorak iz anonimnosti.
Možda je malo preuranjeno govoriti da je riječ o “budućnosti rap glazbe“, ali svakako se radi o zanimljivim autorima koji svoje sviračko znanje na tako neupadljiv način inkorporiraju u rap okvire koji su inače pretijesni za mnoge izvođače (kao što je to recimo K-OS) tako da i dalje ostaju vjerni onom staroškolskom gledanju na hip-hop, a opet dovoljno slobodni da svoju fascinaciju Nirvanom, Ramonesima, Depeche Modeom, Radioheadom, Portisheadom i Pixiesima uspijevaju pretvoriti u specifičan sound. Poslije svega, možda je sigurnije reći da je eksperimentiranje u rapu napokon postalo “kul” i da je napokon normalno slušanje glazbe, a ne samo jednog žanra postalo prihvatljivo među hip-hop fanovima.

Ono što vama preostaje jest čekirati njihov MySpace profil, i potom ubosti “Remind me in 3 days“.

TAGOVIhip hop lupe fiasco outkast rap Remind me in 3 days the cool kids the knux

Komentiraj