Zabava

Aside Banners

The Roots – najbolji hip-hop band ever!

Krajem travnja u prodaji će se pojaviti novi album The Rootsa �Rising Down�. Idealna prilika za pregled diskografije najboljeg hip-hop benda svih vremena.

Piše , Objavljeno

The Roots

The Roots

The Roots a.k.a. The Legendary Roots Crew a.k.a. The Fifth Dynasty a.k.a The Square Roots a.k.a The Foundation, osnovani su tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Philadelphiji, kada su se na školskom dvorištu susreli Black Thought (Tariq Trotter) i ?uestlove (Ahmir Khalib Thompson). Nastupajući na raznim natjecanjima talenata, upoznali su basistu Huba (Leon Hubbard) i Malika B te vrlo brzo postali jedna od glavnih atrakcija noćnih klubova u rodnom gradu i New Yorku. I tu počinje povijest….

Organix (1993.)

Organix

Organix

Sklepan na brzinu, snimljen uživo u svega nekoliko dana kako bi se mogao prodavati na europskoj turneji, “Organix” je bio samo uvodnik u magični svijet benda koji je svoju karijeru započeo inspiriran Stetsasonicsima.
Album koji bi svaki fan The Rootsa trebao imati u svojoj kolekciji, ako ništa drugo kao podsjetnika na ishodište fantastičnog 15 godišnjeg putovanja benda kroz povijest pop glazbe.

Do You Want More?!!!??! (1995.)

Low-fi debi, sjajni koncertni nastupi omogućili su bendu potpisivanje ugovora s Geffenom, koji je u to vrijeme bio profiliran za izdavanje isključivo grunge bendova, «Dou You Want More?!!!??!» zvučao je kao da je pao s druge planete.
Snimljen bez semplova, odsviran uživo u studiju, što je za rap 90-tih bilo neuobičajeno, ovaj album priskrbio je bendu novu bazu fanova, a bendu su se priključili Rahzel (human beatbox) i klavijaturist Scott Storch (Kamal).

Illadelph Halflife (1996.)

Illadelph Halflife

Illadelph Halflife

Početkom 1996. godine, The Rootsi su izdali singl «Clones» koji je upao u Top Five, te najavio po mnogima najbolji album u cjelokupnoj karijeri benda. «Illadelph Halflife» dospio je do 21 mjesta najprodavanijih albuma, prvi put ponudio trominutne radio-friendly pjesme, koje su svoju inspiraciju pronašle u old-school rapu Istočne obale.
Iako sniman za vrijeme velike depresije kompletnog benda, u strahu od problematičnog drugog albuma, ova je ploča uglavnom završavala u izborima najboljih hip-hop albuma svih vremena.

Things Fall Apart (1999.)

Things Fall Apart

Things Fall Apart

Zanemarite li činjenicu da je album dospio na 4. mjesto najprodavanijih albuma u Sjedinjenim državama, zlatnu tiražu, osvojeni Grammy za «You Got Me», nominaciju za najbolji rap album, koji im je preoteo Eminem i njegov «Slim Shady», ostati će vam album koji mnogi nazivaju kamenom temeljcem alternativnog rapa, koji između «Act Won» i «Act Fore (The End?)» nudi mnoštvo bisera i naravno već spomenutu nedostižnu «You Got Me» s Erykahom Badu.

The Roots Come Alive (1999.)

The Roots Come Alive

The Roots Come Alive

The Roots u svojem najblistavijem izdanju. Jer ako je jedan hip-hop izvođač ikada trebao izdati live album, onda je naš izbor svakako ovaj bend. Pokazivanje snage i moći, jednog od najboljih bendova uživo svih vremena. (Gledali ih!).
Snimljen diljem svijeta, «TRCA» je pokazao svih dinosaurusima popularne glazbe, kako inovativna, svježe, nedostižno i prekrasna može biti glazba uživo, posebice kada ju sviraju The Roots.

Phrenology (2002.)

Phrenology

Phrenology

Nazvati ga budućnošću hip-hopa možda bi bilo pretjerano, no dvije godine snimanja, druženja s prijateljima koji su im kasnije gostovali na albumu poput Nelly Furtado, Cody ChesnuTT, Musiq, Talib Kweli i Jill Scott, rezultiralo je albumom koji je bio pravi tour-de-force kroz kompletnu glazbenu povijest, a Rootse prikazala nepobjedivim poput Mikea Tysona u osamdesetima ili Michaela Jordana u devedesetima.

The Tipping Point (2004.)

The Tipping Point

The Tipping Point

Kada izdate remek-djelo (kakvi su primjerice bili Things Fall Apart i Phrenology) onda su očekivanja obožavatelja, ali nažalost i izdavačkih kuća od svakog novog izdanja velika. S bremenom koji su si sami natovarili momci iz Philadelphije uspjeli su snimiti potpuno drugačiji album, koji je kvalitetom zaostajao samo mrvicu za prethodnicima, no s druge strane «Tipping Point» postao je komercijalno najuspješniji album u karijeri, pritom ne gubeći niti jednog trenutka oštricu zbog koje ih toliko volimo.

Game Theory (2006.)

Game Theory

Game Theory

Svakoj ljubavi dođe kraj, pa tako onoj između Rootsa i Geffena. «Game Theory» bio je prvo izdanje za Def Jam, koje nam je kao rijetko koje izdanje proteklih desetak godina pokazalo da živimo u svijetu koji odlazi k vragu, a oni su jedna od rijetkih stvari u kojima ćemo uživati, dok ne dođe kraj svijeta.
The Roots su ovim albumom postali upravo ono što im i ime govori, korijeni glazbe budućnosti, ako ne i ona sama, budućnost, koju možda nitko od nas i ne doživi.

Rising Down (2008.)

Rising Down

Rising Down

S obzirom da su jedan od rijetkih bendova koji svakim albumom žele zvučati potpuno drugačije, «Rising Down» će kako kaže ?uestlove «biti više synth album. Mrak će biti još mračniji, a svjetla još svjetlija. A žrtveno janje ovaj puta biti će Kamal. Dakle pokušat ćemo napraviti nešto potpuno drugačije».
Ako tome pridodamo činjenicu da će svaka pjesma na albumu biti featuring, a imena gostiju su Mos Def, Styles P, Patrick Stump, Mercedes Martinez te neki stari prijatelji, od «Rising Down» možemo očekivati jedino lijepe stvari.

Pročitaj i:

Novi Hip-Hop albumi u 2008. >>

Gay Rap ili Homo Hop >>

Aesop Rock – Slikar bolesnog Hip-Hop zvuka >>

Def Jux – rasadnik dobre glazbe >>

TAGOVIalbum diskografija Do You Want More Game Theory glazba hip hop Illadelph Halflife Organix Phrenology Rising Down the roots The Roots Come Alive The Tipping Point Things Fall Apart

Komentiraj