Zabava

Aside Banners

The Roots – najbolji hip-hop band ever!

Krajem travnja u prodaji će se pojaviti novi album The Rootsa �Rising Down�. Idealna prilika za pregled diskografije najboljeg hip-hop benda svih vremena.

Piše , Objavljeno

The Roots

The Roots

The Roots a.k.a. The Legendary Roots Crew a.k.a. The Fifth Dynasty a.k.a The Square Roots a.k.a The Foundation, osnovani su tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Philadelphiji, kada su se na školskom dvorištu susreli Black Thought (Tariq Trotter) i ?uestlove (Ahmir Khalib Thompson). Nastupajući na raznim natjecanjima talenata, upoznali su basistu Huba (Leon Hubbard) i Malika B te vrlo brzo postali jedna od glavnih atrakcija noćnih klubova u rodnom gradu i New Yorku. I tu počinje povijest….

Organix (1993.)

Organix

Organix

Sklepan na brzinu, snimljen uživo u svega nekoliko dana kako bi se mogao prodavati na europskoj turneji, “Organix” je bio samo uvodnik u magični svijet benda koji je svoju karijeru započeo inspiriran Stetsasonicsima.
Album koji bi svaki fan The Rootsa trebao imati u svojoj kolekciji, ako ništa drugo kao podsjetnika na ishodište fantastičnog 15 godišnjeg putovanja benda kroz povijest pop glazbe.

Do You Want More?!!!??! (1995.)

Do You Want More?!!!??!

Do You Want More?!!!??!

Low-fi debi, sjajni koncertni nastupi omogućili su bendu potpisivanje ugovora s Geffenom, koji je u to vrijeme bio profiliran za izdavanje isključivo grunge bendova, «Dou You Want More?!!!??!» zvučao je kao da je pao s druge planete.
Snimljen bez semplova, odsviran uživo u studiju, što je za rap 90-tih bilo neuobičajeno, ovaj album priskrbio je bendu novu bazu fanova, a bendu su se priključili Rahzel (human beatbox) i klavijaturist Scott Storch (Kamal).

Illadelph Halflife (1996.)

Illadelph Halflife

Illadelph Halflife

Početkom 1996. godine, The Rootsi su izdali singl «Clones» koji je upao u Top Five, te najavio po mnogima najbolji album u cjelokupnoj karijeri benda. «Illadelph Halflife» dospio je do 21 mjesta najprodavanijih albuma, prvi put ponudio trominutne radio-friendly pjesme, koje su svoju inspiraciju pronašle u old-school rapu Istočne obale.
Iako sniman za vrijeme velike depresije kompletnog benda, u strahu od problematičnog drugog albuma, ova je ploča uglavnom završavala u izborima najboljih hip-hop albuma svih vremena.

Things Fall Apart (1999.)

Things Fall Apart

Things Fall Apart

Zanemarite li činjenicu da je album dospio na 4. mjesto najprodavanijih albuma u Sjedinjenim državama, zlatnu tiražu, osvojeni Grammy za «You Got Me», nominaciju za najbolji rap album, koji im je preoteo Eminem i njegov «Slim Shady», ostati će vam album koji mnogi nazivaju kamenom temeljcem alternativnog rapa, koji između «Act Won» i «Act Fore (The End?)» nudi mnoštvo bisera i naravno već spomenutu nedostižnu «You Got Me» s Erykahom Badu.

The Roots Come Alive (1999.)

The Roots Come Alive

The Roots Come Alive

The Roots u svojem najblistavijem izdanju. Jer ako je jedan hip-hop izvođač ikada trebao izdati live album, onda je naš izbor svakako ovaj bend. Pokazivanje snage i moći, jednog od najboljih bendova uživo svih vremena. (Gledali ih!).
Snimljen diljem svijeta, «TRCA» je pokazao svih dinosaurusima popularne glazbe, kako inovativna, svježe, nedostižno i prekrasna može biti glazba uživo, posebice kada ju sviraju The Roots.

Phrenology (2002.)

Phrenology

Phrenology

Nazvati ga budućnošću hip-hopa možda bi bilo pretjerano, no dvije godine snimanja, druženja s prijateljima koji su im kasnije gostovali na albumu poput Nelly Furtado, Cody ChesnuTT, Musiq, Talib Kweli i Jill Scott, rezultiralo je albumom koji je bio pravi tour-de-force kroz kompletnu glazbenu povijest, a Rootse prikazala nepobjedivim poput Mikea Tysona u osamdesetima ili Michaela Jordana u devedesetima.

The Tipping Point (2004.)

The Tipping Point

The Tipping Point

Kada izdate remek-djelo (kakvi su primjerice bili Things Fall Apart i Phrenology) onda su očekivanja obožavatelja, ali nažalost i izdavačkih kuća od svakog novog izdanja velika. S bremenom koji su si sami natovarili momci iz Philadelphije uspjeli su snimiti potpuno drugačiji album, koji je kvalitetom zaostajao samo mrvicu za prethodnicima, no s druge strane «Tipping Point» postao je komercijalno najuspješniji album u karijeri, pritom ne gubeći niti jednog trenutka oštricu zbog koje ih toliko volimo.

Game Theory (2006.)

Game Theory

Game Theory

Svakoj ljubavi dođe kraj, pa tako onoj između Rootsa i Geffena. «Game Theory» bio je prvo izdanje za Def Jam, koje nam je kao rijetko koje izdanje proteklih desetak godina pokazalo da živimo u svijetu koji odlazi k vragu, a oni su jedna od rijetkih stvari u kojima ćemo uživati, dok ne dođe kraj svijeta.
The Roots su ovim albumom postali upravo ono što im i ime govori, korijeni glazbe budućnosti, ako ne i ona sama, budućnost, koju možda nitko od nas i ne doživi.

Rising Down (2008.)

Rising Down

Rising Down

S obzirom da su jedan od rijetkih bendova koji svakim albumom žele zvučati potpuno drugačije, «Rising Down» će kako kaže ?uestlove «biti više synth album. Mrak će biti još mračniji, a svjetla još svjetlija. A žrtveno janje ovaj puta biti će Kamal. Dakle pokušat ćemo napraviti nešto potpuno drugačije».
Ako tome pridodamo činjenicu da će svaka pjesma na albumu biti featuring, a imena gostiju su Mos Def, Styles P, Patrick Stump, Mercedes Martinez te neki stari prijatelji, od «Rising Down» možemo očekivati jedino lijepe stvari.

Pročitaj i:

Novi Hip-Hop albumi u 2008. >>

Gay Rap ili Homo Hop >>

Aesop Rock – Slikar bolesnog Hip-Hop zvuka >>

Def Jux – rasadnik dobre glazbe >>

TAGOVIalbum diskografija Do You Want More Game Theory glazba hip hop Illadelph Halflife Organix Phrenology Rising Down the roots The Roots Come Alive The Tipping Point Things Fall Apart

Komentiraj