Zabava

Aside Banners

The Taking of Pelham 123 – Otmica metroa 123

Evo jednog nabrijanog ljetnog akcića koji odlično ide uz kokice i osvježavajuće piće, po mogućnosti konzumiranog u klimatiziranoj prostoriji

Piše , Objavljeno

Tony Scott jako voli kada se na prvi pogled, ako ste za vrijeme uvodne špice bili na WC-u, odmah zna da je evo baš on režirao film. Vizualno i auditivno, Otmica metroa 123 (The Taking of Pelham 123) neće štedjeti vaš živčani sustav, a ako ste pred projekciju popili previše kave ili nedajbože potegli koju lajnu, tko zna kamo bi vas ova (pre)brza vožnja mogla odvesti.

Priča je prilično jednostavna, a kako film ide prema kraju, usprkos očekivanjima, velikih preokreta nema. Otmičari zauzimaju vagon podzemne željeznice s 18 taoca. Frajer u kontroli prima poziv otmičara u biva uvučen u cijelu priču. Otmičari traže keš, ali zapravo imaju skrivene motive. Dolazi murija, padaju glave i sranja počinju.

The Taking of Pelham 123

To što ste eventualno pogledali izvornik, snimljen daleke 1974. godine, nikako vas ne treba odvratiti od konzumacije ovog rimejka (za to ima dovoljno drugih razloga), jer posuđena je tek tema i glavni dio radnje, dok je sve ostalo osuvremenjeno. Film je još brži, još nasilniji, glavni negativac Ryder kojeg tumači John Travolta u jednom od najzajebanijih izdanja do sada, potpuni je luđak i manijakalni ubojica, dok glavni good guy, Walter Garber (DenzelWashington ) djeluje poput (nedovoljne) doze Valiuma.

travolta

travolta

O ostalim likovima se nema puno toga za reći:brz ritam filma ne daje nam vremena niti da im zapamtimo imena, a kamoli da ih malo bolje upoznamo. Gradonačelnik (James Gandolfini) je pravi guzonja političar, policijski pregovarač Camonetti (John Turturro) manje više samo bezveze stoji da kadar ne bude prazan, a ostale nismo zapamtili. Zgodnih curki nema.

washington

washington

Uz odnos Rydera i Grabera, već viđen u ovakvim filmovima i pomalo nedovoljno razvijen, film nose Ryderove fore, gradonačelnikova antipatičnost i dobra jurnjava policijskih pila kroz središte Manhattna. Doduše, i Gandolfini, odnosno gradonačelnik se u jednom trenu zapita zašto lovu za otkupninu furaju autom kroz prometni čep umjesto da su uzeli helikopter. E pa, dragi moj gradonačelniče, tada bi bili zakinuti za jedan od boljih dijelova filma!

U svakom slučaju, usprkos svemu rečenom, analizirati ovaj film i sve njegove slabosti potpuno je pogrešan pristup. Otmicu metroa 123 (usprkos bezveznom prijevodu naziva) vrijedi pogledati, ali i istodobno imati na umu da se radi o zabavi.

TAGOVIakcija denzel washington film john travolta otmica metroa 123 the taking of pelham 123 tony scott

Komentiraj