Zabava

Aside Banners

Guillermo Del Toro, Alfonso Cuarón i Alejandro González Iñárritu: Tri Amigosa

Tri amigosa iza filmske kamere Guillermo Del Toro, Alfonso Cuarón i Alejandro González Iñárritu u zadnjih su desetak godina postali najbolji izvozni proizvod s one strane Rio Grandea.

Piše , Objavljeno

šest nominacija za Oscara kojeg nepravedno nije dobio niti jedan, čak 110 nagrada na filmskim festivalima, desetak filmova koju su u izborima za filmove godine uglavnom završavali na vrhu, tri amigosa iza filmske kamere Guillermo Del Toro, Alfonso Cuarón i Alejandro González Iñárritu u zadnjih su desetak godina postali najbolji izvozni proizvod s one strane Rio Grandea.

Alejandro González Iñárritu

Trenutno najslavniji meksički redatelj karijeru je započeo kao DJ, a studij režije pohađao je u Maineu i Los Angelesu.

Tijekom devedesetih, kao 27-godišnjak bio je producent i najmlađi redatelj na kanalu Televisa, a zajedno s scenaristom Guillermom Arriagom u tri godine snimio je čak 36 kratkih filmova koji su predstavili život u jednom od najvećih gradova svijeta – Mexico Cityu.

Proširivši tri priče u cjelovečernji film dobili smo 2000. godine Pasju ljubav (Amores Perros) u kojemu je glavnu ulogu tumačio Gael García Bernal. Ova sumorna priča o ljubavi oduševila je kritiku te je bila nominirana za Oscara, BAFTU (europska filmska nagrada) te je osvojila nagrade na brojnim festivalima.

Uslijedio je kratki film u omnibusu 11’09’01 – September 11, te prijelaz u američku tvornicu snova Hollywood gdje snima sumornu drameštinu 21 Gram (2003). Film je naravno oduševio filmsku kritiku, a glavni glumci u filmu Naomi Watts i Benicio Del Toro nominirani su za Oscara.

Svoj najveću uspjeh doživio je zadnjim filmom Babel (2006.) koji je na ovogodišnjoj dodjeli zlatnog kipića bio nominiran u čak sedam kategorija, no nažalost otišao je praznih ruku. Babel je ujedno bila i njegova posljednja suradnja s scenaristom Arriagom, s kojim se posvađao i izvrijeđao na pasja kola.

Na ovogodišnjem Cannesu predstavio je kratki film ANNA, a trenutno je producent na filmu Carlosa Cuaróna nogometne drame Rudo y Cursi.

Opća kultura:El Timbre, Amores perros, 21 Grams, Babel

Guillermo Del Toro

Nakon što je deset godina radio kao supervizor šminke na filmovima, početkom osamdesetih osniva producentsku kuću Necropia te snima brojne filmove za meksičku televiziju.

Njegov debitantski film, hororac Cronos (1992) o vampirima-parazitima pobijedio je u Cannesu i na Sundanceu te prelazi Rio Grande, gdje pet godina kasnije snima odličan hororac s tadašnjom oskarovkom Mirom Sorvino nazvan Mimic. Iako je priča o mutiranim kukcima koji teroriziraju podzemnu u New Yorku doživio veliki uspjeh, Del Toro je pokupio prnje i vratio se kući.

Tada osniva producentsku kuću The Tequilla Gang, a uz pomoć slavne braće Almodovar snima sjajan triler The Devil’s Blackbone (2001) smješten u španjolsku za vrijeme građanskog rata. Prihvaća se zatim režije dva filma prema stripu, nastavka Bladea s Wesley Snipesom te urnebesno zabavnog Hellboya, kojega su mnogi kritičari proglasili jednim od najboljih adaptacija stripa u povijesti sedme umjetnosti.

No, najveći uspjeh među kritikom i publikom doživio je svojim , koji je na dodjeli Oscara ove godine bio nominiran u čak šest kategorija uključujući i za najbolji strani film. S obzirom da je Hollywood u njemu pronašao zlatnu koku, čovjek ne staje, trenutno snima Hellboy 2, producira Rudo y Cursi i The Orphanage, a kao sljedeći filmovi na kojima će preuzeti redateljsku palicu najavljeni su SF / hororac At the Mountains of Madness prema knjizi H.P. Lovecrafta i još jedna priča o duhovima iz vremena građanskog rata u španjolskoj 3993.

Opća kultura:Hellboy, El Espinazo Del Diablo, Pan’s Labyrinth, Blade 2

Alfonso Cuarón

Nakon što je završio filozofiju i režiju i Alfonso Cuarón je karijeru započeo poslom na meksičkoj televiziji. Na svoj redateljski debi čekao je do 1991. godine kada je snimio Sólo con tu pareja, seks komediju koja je bila jedan od najvećih filmskih hitova u Meksiku, a toliko je oduševila Sydney Pollacka da mu je ovaj ponudio režiju jedne epizode Showtime serije Fallen Angels.

Četiri godine kasnije, Cuarón je u Sjedinjenim Državama adaptirao knjigu Frances Hodgson Burnetta Little Princess, a tijekom 1998. godine u kinima se pojavila još jedna njegova prerada književnog klasika. Velika očekivanja, autora Charlesa Dickensa, u kojemu su glavne uloge tumačili Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow i Robert De Niro naišao je na mlaki prijem kritike i loš odaziv publike što je rezultiralo pauzom od tri godine.

Povratak u formu najavio je odličnom dramom o odrastanju I tvoju mamu također (2001.) u kojemu su glavne uloge tumačili Gael Garcia Bernal i Diego Luna. Njegov sljedeći projekt bio je treći nastavak sage o malom čarobnjaku, Harry Potter i zatočenik Azkabana, kojega je autorica knjige J.K. Rowling proglasila najboljom adaptacijom od svih do sada snimljenih.

Njegov zadnji film Djeca čovječanstva, još je jedna adaptacija, a glavne uloge tumače Clive Owen, Julianne Moore i Michael Caine, bio je ove godine nominiran za Oscara za najbolju režiju, te osvojio nagradu na festivalu u Veneciji. U međuvremenu snimio je dva dokumetarca The Possibility of Hope i The Shock Doctrine, a osim što je također producent bratovog filma “Rudo y Cursi”, zajedno sa svoja dva meksička amigosa ponudili su Universalu, Paramountu i Warner Brosu ponudila paket aranžman vrijedan 100 milijuna dolara. Naime, ovaj trojac ima u planu snimiti tri vlastita nova filma, a kada bi prvi trebao ugledati svjetlost dana. Ne zna se.

Opća kultura:Great Expectations, Y tu mamá también, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men

TAGOVIAlejandro González Iñárritu Alfonso Cuarón film guillermo del toro meksiko redatelj showtime

Komentiraj