Zabava

Aside Banners

Troma Entertainment – Bogovi trasha

Većina Hrvata kroz život kroči nesvjesna činjenice kako su samo nekoliko klikova udaljeni od najurnebesnijih treš filmova današnjice. Nadamo se kako će Idesh! barem malo promijeniti tu priču...

Piše , Objavljeno

Troma Entertainment američka je “filmska kuća” koja se bavi isključivo produkcijom B-filmova (što je u većini slučajeva pretjerivanje jer bez problema možemo reći kako ta produkcija zaslužuje daleko bolje mjesto u abecedi, recimo negdje oko slova “š” ili “ž”) koji su redom stekli kultni status među filmašima kalibra Petera Jacksona, Quentina Tarantina ili Takashii Mikea.
No, nisu samo filmaši oduševljeni ovim komičnim hororcima, publika upoznata sa katalogom Trome jako dobro zna kako su iz ove “kuće straha i smijeha” potekli neki od najboljih trash horora današnjice, ali isto tako i neke od najvećih zvijezda današnjice pa se ekipa iz Trome može pohvaliti poticanjem karijera Kevina Costnera, Samuela L. Jacksona, Marise Tomei ali i dvojca zaslužnog za najbolji trash crtić svih vremena, South Park.

Toxic Avenger

Troma Entertainment

Troma Entertainment

Troma s radom započinje još davne 1974. i umotvorina je dva studoša s Yalea, Llloyda Kaufmana i Michaela Herza koji su, primijetivši nedostatak nezavisnih kuća zaduženih za promicanje “trash umjetnosti”, odlučili osnovati vlastitu. Pod egidom “filmovi budućnosti” današnji Tromin katalog obuhvaća preko 800 naslova među kojima je i Bulajićeva “Bitka na Neretvi” (što je šokiralo Balkance koji su živjeli u uvjerenju kako je “Neretva” nešto spektakularno), ali isto tako i njihove vlastite produkcije među kojima su odlične “slapstick gore” političke satire kao “Toxic Avenger” ili “Class of Nuke ‘Em High”.

Class Of Nuke ‘Em High

No, zašto baš sada pričamo o Tromi? Dakle, svake se godine, paralelno sa Sundanceom, održava i Tromadance festival koji oduševljava mase “trešoljubaca” koji u nekoliko dana uživaju upijajući ogromne količine odličnog i zabavnog horor materijala. Zanimljivo je kako je jedan od nekadašnjih kreativnih umova Trome, Trey Parker zaslužan za stvaranje ovog festivala.
Usred rasprave o komercijalizaciji Sundancea, Parker jer Kaufmanu predložio kako bi bilo odlično stvoriti alternativnu varijantu festivala na kojem bi nezavisni filmaši prezentirali svoje kratke, animirane, ali i dugometražne radove. Rečeno, učinjeno. Već devet godina zaredom ovaj se festival održava u Salt Lake Cityu i Park Cityu, a od ostalih ga festivala izdvaja besplatna prijava filmova što je prava rijetkost.
Nedavno je održan TromaDance 2008. i ponovno su na svjetlo dana izašli umjetnički radovi mnogih nezavisnih filmaša. Dodatne informacije potražite na službenom sajtu festivala.

Cannibal! The Musical

LloydKaufman

LloydKaufman

I dok željno iščekujemo ovogodišnji kompilacijski DVD s najboljim uracima, spremamo se i za nove produkcije koje uključuju prvi dugometražni film redateljice i glumice Jamie Greco nazvan “Terror Talk”, a isto tako i dokumentarac “Splendor and wisdom” Lloyda Kaufmana.
Kaufmana željno iščekujemo jer oduševio nas je svojim prošlim uratkom koji je ujedno i najbolje ocijenjeni film u karijeri, “Polutrygeist:Night of the chicken dead” koji se bavi povampirenim pilićima koji ljude tretiraju kao “drugo bijelo meso”. Odlično!

Pilići, krv, lezbijke i Ron Jeremy… HIT!

TAGOVIfilm ron jeremy trash troma

Komentiraj