Film i TV

I 'majmuni' su došli na red

Aside Banners

Hoćemo li uskoro gledati TV nastavak legendarnih 12 majmuna?

Piše , Objavljeno

Svaki ljubitelj kultnog SF-a 12 majmuna složiti će se da je filmom ta priča zaokružena. No ekipa sa Syfy Channela misli drugačije.

12 majmuna

Terry Gilliam nas je 1995. godine razoružao svojim distropijsko-filozofskim i pomalo zbunjujućim klasikom 12 majmuna, filmom koji je po mnogočemu donio prijeko potrebno osvježenje u učmali SF žanr. Kroz proteklih ste 15-ak godina zasigurno naletjeli na neku od brojnih repriza, ali ako mu nikada niste dali priliku, evo kratkog sinopsisa.

U budućnosti, Zemlja je poharana virusom, a ostaci čovječanstva primorani su na život u podzemlju. Kao posljednju nadu, osuđenika Jamesa (Bruce Willis) šalju u prošlost, kako bi skupio podatke o smrtonosnom virusu i eventualno promijenio povijest/budućnost. No, u gilliamskovom stilu, cijela se situacija zakomplicira, te smo svjedoci jednog od najboljih temporalnih paradoksa u filmskoj povijesti.

Film nije bio naročito veliki kino hit, ali je brzo skupio vjernu vojsku obožavatelja i odmah se prometnuo u kult žanra. Sada je ekipa s kanala Syfy odlučila producirati seriju temeljenu na univerzumu 12 majmuna, a snimanje pilota kreće već u studenom. Ako sve prođe u najboljem redu, serija bi mogla zaživjeti u skraćenoj sezoni (nešto kao Under the Dome, koji će, izgleda, dobiti i drugu sezonu), a onda, tko zna…

Ekipa Syfy Channela morati će se jaaaako potruditi da se približi originalu

Ekipa Syfy Channela morati će se jaaaako potruditi da se približi originalu

Pisanje scenarija za pilot povjereno je scenaristima Terra Nove i Nikite, Terryju Matalasu i Travisu Fickettu, a odabir ove dvojice je najmanji problem u cijeloj toj priči. Naime, Syfy Channel je svojevrsno ‘ružno pače’, čiji se radovi sastoje uglavnom od serija B i C produkcije (plus svima nam omiljenih trash filmova, poput recentnog Sharknada), s gotovo beznačajnom gledanošću. Kada se u obzir uzme i kompleksnost Gilliamova originala, vrlo je teško povjerovati da će se iz ovoga izroditi nešto vrijedno gledanja.

No, tko zna, možda nas Syfy ovaj put iznenadi kvalitetnim naslovom. Za sada se ne znaju apsolutno nikakvi detalji o priči serije, kao niti tko bi mogli biti glavni glumci, ali ćemo već početkom iduće godine moći vidjeti što su nam to skuhali.

TAGOVI12 Majmuna sf syfy terry gilliam

Komentiraj