Zabava

Aside Banners

TeVe devedesete

Da ih nam nisu presjekli, devedesete bi jednoj generaciji bile još bolje godine. Usprkos svemu, na malim ekranima prala je pozitiva.

Piše , Objavljeno

Velikim platnom tih su godina vladali erotski trileri, teen slasheri i ljigave romantične komedije, a na malim ekranima, tada već u boji, svoje mjesto pod suncem tražili su sitcomi, domaći glumci nisu fušarili po sapunjarama (pa su time i one bile gledljivije), a tražila se jedino dobra zabava.

Santa Barbara

Santa Barbara

Santa Barbara

Prikazivanje ove dugovječne sapunjare počelo je 1984. ali svrstavamo ju u ovaj pregled jer je obilježila prve tri, četiri televizijske godine devedesetih.
Neuništiva ljubav Cruza, iz loze meksičkih dotepenca, i bijele princeze Eden, nasljednice trona Capwellovih, prikovala je generacije za središnji dio svakog dnevnog boravka – kutiju koja je sa svoje pozicije usred regala od masivnog drveta prenosila dogodovštine spomenutog para, starog fakera C.C.-a i njegovih mnogobrojnih što žena, što ljubavnica, te mnogobrojne što legalne, što nelegalne djece.
Nagledali smo se svega i svačega, tvorci serije po potrebi su dovodili vanzemaljce, ubijali pa oživljavali pojedine (ili gotovo sve) likove, a svakoj smjeni prethodila je grozna nesreća, unakaženost i plastična operacija nakon koje bi unesrećeni izgledao poput novog čovjeka (što je i bio).

Beverly Hills (90210)

Beverly Hills

Beverly Hills

Početkom devedesetih svi su pratili što se zbiva s Brendom i Brendonom, dvoje seljačića iz Minnesote koji su se friško doselili u središte svijeta po pitanju broja arogantnih klinaca – Beverly Hills.
Dok je ova teen sapunica određenom dijelu publike (khm) bila apsolutno negledljiva, pa su bježali iz kuće čim bi na telki krenuo sintetički gitarski rif, kod drugih je izazivala ovisnost neviđenih razmjera koja se manifestirala manijakalnim praćenjem radnje, prepričavanjem svake epizode i unređivanjem životnog prostora posterima glavnih junaka istrgnutih iz Brava. Serija je šatro imala edukativnu notu, ali sve pizdarije o seksu, drogama i drugim “porocima” koje su scenaristi provukli kroz ovu seriju ne bi ni pas s maslom pojeo, a pas bi s maslom (navodno) pojeo svašta.

Friends

friends

friends

Izgleda da je deset zlatni broj (ili gornja granica podnošljivosti) za serije devedesetih, jer toliko je godina potrajao i prvi pravi i megapopularni sitcom koji je među zvijezde digao muško – žensku skupinu “prijatelja” koji uglavnom niš’ pametnog ne rade osim što po cijele dane srču kavu u lokalnoj birtiji i upadaju jedni drugima u stanove.
I tu smo se svačega nagledali:pratili smo fizičke transformacije Rachel Green (Jennifer Aniston) koja je u zadnjoj epizodi izgledala deset godina mlađe nego li u prvoj; gledali kako filmska karijera Courteney Cox polako ali sigurno odlazi u zaborav; Matthew Perry je od zabavnog luzera postao dosadni papučar; zatvarali uši i oči svaki put kada bi Ross Geller ušao u kadar.

The Fresh Prince of Bel-Air

The Fresh Prince of Bel-Air

The Fresh Prince of Bel-Air

Evo jedne serije zbog koje ste morali smanjiti prikaz boja na televizoru. Ne, ovo nije nikakva rasistička provokacija! Priznajte, čak i normalni, heteroseksualni muškarac nije mogao ušutkati fashion gurua u sebi kada bi ekranuom prošetao čitav spektar svih mogućih boja stisnut u jednu odjevnu kombinaciju Willa Smitha, odnosno Fresh Princea. Kockama na glavama nije bilo lijeka, a kada smo već kod toga, neka netko javi cijenjenom ministru financija da se kocka više ne fura ni u getu.
Ipak, od svih navedenih, ovo je bila jedina serija koju je autor teksta pratio sa zanimanjem, pa će podsmjeh i loše fore izostati kod ovog prikaza. Za neupućene, pratili smo zgode i nezgode mladog Williama Smitha kojeg je zabrinuta mamica poslala na skrb i preodgoj svojoj imućnoj sestrici i njezinoj obitelji.

Koja serija je obilježila tvoje devedesete?

TAGOVIBeverly Hills friends santa barbara sapunice serija The Fresh Prince of Bel-Air tv will smith

Komentiraj