Zabava

Aside Banners

TV Show na japanski način

Japanci vole da su njihove TV emisije kao i njihova prehrana - sirove i žestoke! Donosimo pregled japanskog TV spektakla!

Piše , Objavljeno

Već svi znamo – Japanci su malo “poseban” narod. Dok nismo ušli u svijet njihove televizijske produkcije, nismo pojma imali koliko daleko ide ta “posebnost”.
Predstavljamo vam četiri japanska TV šoua. Svima je zajednička jedino naša reakcija:blejimo u ekran, ama baš ništa ne razumijemo, i pitamo se:”Kako bi Oliver Mlakar ovo vodio?”
Ate Zayebawa, japanski TV producent, pomogao nam je da razumijemo svijet japanske TV zabave. Napominjemo, dio teksta izgubljen je u prijevodu.

Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!!

Pokušaj prijevoda:”Downtown, nije ovo posao za djecu!”
Tipični sudionika ovog šoua, nazovimo ga Na Yebo Sikožuti, do kraja emisije shvatit će zašto smo ga tako nazvali. Uglavnom, maštoviti japanski producenti smislili su čitav niz umobolnih (i tijelobolnih) izazova (Batsu) koje natjecatelji trebaju izvršiti. Ukoliko zahebu, slijedi kazna.

Kažnjenička bojna dobiva zadatak, a to je uglavnom da ostanu mrtvi-hladni, dok im se dešava neko sranje. Primjerice, ekipa mora mirno slušati svojeg sunarodnjaka dok masakrira engleski jezik, moraju biti ozbiljni za vrijeme maturalne proslave koju vodi transvestit i goli ravnatelj… onaj natjecatelj koji ne izdrži pod pritiskom, i pukne u smijeh, biva kažnjen. Kazne su prilično jednostavne i bolne:udarac bejzbol palicom u dupe, strelica za pikado u dupe… i drugi zabavni načini da se ubije nedjeljno poslijepodne.

Nagrada:Čovjek bi pomislio da se natjecatelji podvrgavaju ponižavanju i fizičkim kaznama zbog velike pare. Ništa od toga! Natjecatelji su zapravo japanski komičari, a ovo im je posao.

Minasan no Okage Deshita | Pazi, zid!

Pokušaj prijevoda:izgubljeni smo u prijevodu
Neki dijelovi ovog šoua čak su prihvatljivi i drugim nacijama i narodnostima, pa je Ljudski Tetris realiziran i u Americi, Danskoj, Meksiku i drugdje.

Iz naziva igre jasno je o čemu se tu radi – igra se Tetris, ali umjesto različitih kockastih oblika, u glavnoj su ulozi Japanci u trikoima koji se moraju provlačiti kroz rupe u panou koji se vrlo brzo kreće prema njima. Ako se ne provuku na vrijeme, završe u bazenu. Naravno, to ne bi bio neki bed, da ti prolazi često ne podrazumijevaju izvođenje pravih akrobacija.
UPDATE:Na jesen, ovaj šou kreće i na domaćoj televiziji.

U drugom dijelu šoua natjecatelji nastupaju u nekakvoj verziji ljudskog curlinga, a nepreciznost ponovno biva kažnjena.

Nagrada:I u ovom slučaju, nagrada je vječna slava!

Sasuke | Ninja Warriors

Pokušaj prijevoda:Njinja ratnici
Ovaj šou poznat je i kao Ninja Warriors, a u njemu ne sudjeluju dečki čija se pošira guzica ocrtava na kauču, niti oni koji pretjerano koriste LOL, IMHO i slične “uzvike”. Ne, ovo je šou za prave atlete.

Natjecatelji, njih stotinu, podvrgnuti su zaista iscrpljujućim testovima snage i izdržljivosti kroz četiri poligona s preprekama. Naravno, prepreke nisu mačji kašalj, pa na prvom poligonu otpadne 90-tak posto natjecatelja, a u jednoj sezoni ostala su samo dvojica. Zadnji poligon natjecatelji često niti ne dostignu, a samo rijetki ga osvoje. Takvi madrfakeri postaju nacionalne zvijezde i uglavnom se ponovno natječu.

Nagrada:Najbolji odnosi nagradu u iznosu od kojih 40-tak tisuća dolara.

Fūun! Takeshi Jō

Pokušaj prijevoda:Operacija! Takeshi dvorac
Ovo je japanska verzija Igara bez granica? Ili su Igre bez granica europska verzija Takeshi dvorca? Odgovor na to vječno filozofsko pitanje ne znamo, ali znamo što se od Japanaca može očekivati! Samo se nadamo da imaju dobro zdravstvo.

Cijeli šou izgleda kao neka perverzno brutalna inscenacija Super Mario arkade u kojoj statiraju štićenici lokalne umobolnice.
Uglavnom, Takeshi je poznati japanski glumac koji glumi vladara dvorca. Cijela vojska dobrovoljaca ima samo jedan zadatak – osvojiti dvorac. A, stari lukavac Takeshi braniti će svoj dvorac svim sredstvima.

Natjecatelje su na putu do zamka očekivali brojni izazovi, jedan luđi od drugoga. Svim izazovima zajednički je element poniženja natjecatelja. Epizode su snimane po cijeli dan, nerijetko do duboko u noć. Iako se ne snima već 18 godina (snimao se od 1986. do ’90.), šou ima kultni status, a izvedenice su rađene u mnogim zemljama diljem svijeta.

Nagrada:milijun jena, odnosno oko 35 tisuća kuna

TAGOVIjapanci ludo natjecanje šou televizija tetris tv

Komentiraj