Film i TV

Velikan napokon dobiva svoj film

Aside Banners

U biografskom filmu o J.R.R.Tolkienu saznat ćemo više o ocu fantasyja

Piše , Objavljeno

Nakon što su do kraja izmuzli njegovo kapitalno fantasy remek djelo, hollywoodski su se producenti odlučili pozabaviti i samim čovjekom iza pisane riječi.

tolkien

Izgleda da bi jedna od najvećih filmskih nepravdi napokon mogla biti ispravljena, te ćemo uskoro moći uživati u prvom pravom biografskom filmu o J.R.R.Tolkienu, fantastičnom piscu koji se smatra ocem cijelog fantasy žanra, te autoru kapitalnih djela te vrste književnosti, trilogiji Gospodar prstenova i njihovom prednastavku, Hobitu. Ekranizacije se prihvatio studio Fox Searchlight, a za sada je još uvijek u fazi pisanja scenarija.

Radni naziv filma je jednostavno Tolkien, a baviti će se ranijim godinama književnikova života, poglavito njegovim studiranjem na fakultetu Oxford i sudjelovanjem u Prvom svjetskom ratu. Pretpostavlja se da neće biti previše govora o njegove četiri najpoznatije knjige (koje su izdane mnogo kasnije), ali će se ipak vidjeti kako je i zašto došlo do njihova nastanka, te onoga što danas nazivamo fantasy.

Svojim riječima – dokumentarac BBC-a o J.R.R.Tolkienu:

Scenarija se prihvatio Irac David Gleeson, koji sam sebe smatra ogromnim Tolkienitom, a studio ima veliko povjerenje u njega, iako do sada nije napravio ništa osim nekoliko prilično nepoznatih TV filmova. Drugi bi veliki problem mogla biti sama obitelj Tolkien, čiji su članovi poznati po prilično strogim pravilima i ograničenjima za sve one koji se žele okoristiti ostavštinom njihova poznatog pretka. Tako se trenutačno sudski bore protiv velikog Warner Brosa, koji želi krenuti u proizvodnju kockarskih aparata s temom Gospodara prstenova. Nadamo se da ovakve gluposti ipak neće utjecati na samu biografiju…

TAGOVIbiografija biografski film fantasy gospodar prstenova hobit književnost tolkien

Komentiraj