Film i TV

Počivao u miru, legendo

Aside Banners

Umro je Christopher Lee, legendarni filmski Drakula i Saruman

Piše , Objavljeno

Svijet filma je izgubio jednu od svojih najvećih i najdugovječnijih zvijezda, glumačku legendu čija se karijera protezala kroz više od 60 godina i dala nam neke uistinu kultne uloge.

christopher lee 2Velika glumačka legenda i počasni vitez Sir Christopher Lee preminuo je ove nedjelje u 93. godini života, izgubivši tako tešku bitku protiv srčanih i dišnih problema koji su ga mučili već neko vrijeme. Bolnica Chelsea and Westminster u Londonu nije željela ništa iznositi u javnost dok Christopherova udovica Birgit Kroencke, bivši danski model s kojom je glumac u braku bio pune 54 godine, nije bila spremna sa svijetom podijeliti veliki osobni, ali i umjetnički gubitak.

christopher lee 1

Christopher Lee je svoj prvi film snimio davne 1948. godine, a od onda je nanizao preko 250 uloga što ga čini jednim od najplodnijih glumaca svoje generacije, ali i kinematografije općenito. Koliko je volio svoj posao dovoljno govori činjenica kako je i u poodmaklim godinama i već jako narušenog zdravlja i dalje snimao, praktički do zadnjih trenutaka svog života! Najpoznatiji će ostati po cijelom nizu kultnih uloga, od Drakule iz serijala Hammer Horrors filmova preko Bondova negativca Scaramange (Čovjek sa zlatnim pištoljem) i Lorda Summerislea (The Wicker Man) pa sve do slavnog Sarumana, kojim je oplemenio trilogiju Gospodar prstenova i postao poznatiji nešto mlađim generacijama.

christopher lee 3

Iako je gotovo uvijek glumio negativce, Christopher Lee je bio nevjerojatno drag i ugodan čovjek, pedantan glumac i dobar suprug i otac svoje kćerke Christine, a velika je šteta što nikada nije dobio priliku osvojiti najprestižniju filmsku nagradu, Oscara. Nadamo se kako će Akademija prepoznati njegov doprinos umjetnosti te mu pružiti tu čast barem posthumno. Takav čovjek i takav glumac ju je svakako zaslužio!

TAGOVIchristopher lee Dracula glumac legenda počivao u miru rip saruman smrt

Komentiraj