Zabava

Aside Banners

Vatikan je propjevao

Rimokatolički poglavar prvi je papa u povijesti koji je nominiran na prilično sekularnom showu. Na Classical Brit Awardsima natječe se u kategoriji klasičih albuma

Piše , Objavljeno

Katolička crkva je tu i tamo pokazivala izuzetni višak sluha, ipak su bili gospodari glazbene produkcije tamo negdje od Handla i Bacha sve dok ih poganski romantičari nisu konačno svrgli s trona pišući ode majci prirodi i grčkim bogovima. No, Vatikan se vraća spreman na rokenrol. Skoro.
Prošle su godine stavili na svoju MySpace stranicu playlistu sa 2Pacom i Museom, pred neki dan objavili popis 10 najboljih pop rock albuma svih vremena, a papa Benedikt XVI je u nešto tradicionalnijem duhu nominiran na Classical Brit Awardsima koji će se održati 13. svibnja.

ajmo svi, ruke gore!

ajmo svi, ruke gore!

Papinski album se kreativno odaziva na ‘Music From The Vatican‘, a na njemu se može čuti kako Benedikt XVI boguugodno repa u pratnji skupine Alma Mater. Valjda kao PR priprema za Vatikanski trijumf i, što da ne, papin gig na dodjeli, iz Svete Stolice dobili smo neki dan vodič kroz najbolje od popa i rokenrola u zadnjih pedesetak godina.
Službeno glasilo Petrovih nasljednika L’Osservatore Romano objavilo je ‘poluozbiljni vodič kroz suvremeno glazbu’ te čitamo njihovih 10 naj albuma:’Revolver’ od Beatlesa, ‘If I Could Only remember My Name’ Davida Crosbyja, ‘The Dark Side Of The Moon’ Pink Floyda, ‘Rumors’ Fleetwood Maca, ‘The Nightfly’ Donalda Fagena, ‘Thriller’ Michaela Jacksona, ‘Graceland’ Paula Simona, ‘Achtung Baby’ U2, ‘(What’s The Story) Morning Glory’ Oasisa te ‘Supernatural’ Carlosa Santane.

Ideš. Achtung Baby? Dark Side Of The Moon? Gdje je Iron Maiden ili Judas Priest? šala mala. Stvarno za pohvalu što nam crkva preporuča albume koje smo preslušali uzduž i poprijeko već prije desetak i više godina, s totalnim guštom i totalno lišeni blagoslova s oltara. Možda nam to žele reći kako su u Vatikanu obnovili kolekciju ploča i počeli vrtiti nove stvari? Vjerojatno ne.
Crkveni uliz rokenrolu i njegovim satelitskim žanrovima želi tek odaslati poruku kako katolička hijerarhijska armada nije tek gomila uskogrudnih, proračunatih i povijesno zakašnjelih tipova. Ne. To je gomila uskogrudnih, proračunatih i povijesno pregaženih tipova koji vam žele prodati proračunatu i povijesni pregaženu top listu. Ajde, da nisu stavili Paula Simona s hrpom popaljenih pjesama na ‘Gracelandu’ ili Santanu čija je ‘Maria, Marija’ valjda svirala iz svake pipe, WC školjke i tinejdžerskog prišta, još bi im i progledali kroz prste. Ovako…ništa se ne vidi kroz stisnutu šaku. Pljus!

TAGOVIbenedikt xvi crkva papa religija vatikan

Komentiraj