Zabava

Aside Banners

Vesterni – Povratak kauboja

U sljedećih nekoliko mjeseci u kinima igraju četiri westerna, pa Idesh! pokušava otkriti tko je kriv za revival i hoće li se klinci ponovo igrati kauboja i Indijanaca?

Piše , Objavljeno

Nakon što ste u našim kina mogli pogledati vestern Seraphim Falls, a u sljedećih nekoliko mjeseci stižu još tri filmska naslova istog žanra, Idesh! pokušava otkriti tko je kriv za revival i hoće li se klinci ponovo igrati kauboja i Indijanaca?

Jonh wayne

Jonh wayne

Vestern žanr koji je vladao Hollywoodom od 30-tih do 60-tih godina prošlog stoljeća, proslavio je neke od najvećih redatelja svih vremena poput John Forda, Howard Hughesa ili Sergia Leonea. No, naravno Idesh! nije sišao s pameti i neće vas bombardirati pričom o tome kako su vesterni bili jedini način komentiranja društvenog i socijalnog stanja u Sjedinjenim državama u ta davna vremena, kao ni s ikonografijom vesterna kao što su šepavi hod Johna Waynea, pijani Dean Martin ili šutljivi, ali pravični Clint Eastwood.

Za sve je kriv Deadwood, sjajna HBO serija, koja je nažalost nakon tri sezone prekinuta, ali producenti su najavili dva filmska nastavaka. Radnja serijala odvija se nakon Custerove posljednje bitke 1876. godine na indijanskom području Black Hill u South Dakoti pokraj granice gdje se rađa novi grad Deadwood. Naselje je to izvan granica zakona u koje dolaze znani i ne znani, časni i (uglavnom) pokvareni likovi iz svih krajeva zemlje u potrazi za zlatom i brzom zaradom. Serija je svojim brutalnim i povremeno nastranim prikazom života tog vremena vrlo brzo postala kult ne samo među štovateljima vesterna nego i širom publikom.

A onda se Nick Cave dosjetio i napisao scenarij prema kojemu je John Hillcoat snimio Proposition, (kod nas preveden Uvjeti predaje) klasični vestern smješten u bespuća Australije krajem 19. stoljeća. Nakon okršajaizmeđu policije i zloglasne bande braće Burns, poginu svi osim njihovog vođe Charlieja Burnsa i njegova mentalno zaostaloga mlađeg brata Mikeya, a obojica padaju u ruke kapetana Stanleya koji im u zamjenu za slobodu ponudi neobičan deal – trebaju ubiti svojeg starijeg brata Arthura. Kritika je naravno svršila, dajući tako, posljednjih godina beizdejnom, Hollywoodu priliku da oživi žanr koju su u potpunosti zanemarili.

I tako dolazimo do 2007. godine, kada ćemo, po svemu sudeći moći pogledati čak četiri vesterna. U Seraphim Falls, kojega već možete gledati u kinima, ako vam je baš sila, radnja se odvija tri godine nakon što je građanski rat završio, no nisu i međusobne razmirice, a Liam Neeson i Pierce Brosnan, da ne zaboravimo obojica Britanci, se ganjaju i međusobno ubijaju po planinama Novog Meksika.

3:10 To Yuma je remake vesterna iz 1957., a glavne uloge tumače Russell Crowe (koji je već glumio u vesternu Quick Of The Dead, Sama Raimija) i Christian Batman Bale. Film je prošlog tjedna zasjeo na vrh američkog box-officea sa 14,1 milijuna dolara zarade, redatelj James Mangold (Walk the Line) dobio je sjajne kritike, a mnogi kritičari film smatraju najkvalitetnijim u žanru još od Nepomirljivih starog lisca Clint Eastwooda. Dakle proričemo Oscare.

September Dawn priča je o pokolju putnika od strane grupe mormona u Utahu 1857. godine. Film je režirao Christopher Cain, a glavnu ulogu u filmu tumači ponoćni kauboj Jon Voight.

The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford s Brad Pittom u naslovnoj ulozi na nedavnom Venecijanskom festivali donijela mu je nagradu za najbolju mušku ulogu. Film je rađen prema istoimenoj knjizi Roberta Hansena, a govori o slavnom odmetniku i njegovom ubojici Robert Fordu, kojega u filmu tumači Casey Affleck.

U zadnje dvije godine pobjednici Emmyja bili TV-filmovi Into the West, Bury My Heart at Wounded Knee i Broken Trail, sve redom vesterni. Znate kako to ide u Hollywoodu, ako se recept s ovogodišnjim vesternima pokaže uspješnim, gotovi smo. Klinci će napokon odbaciti joysticke i ponovo se početi igrati kauboja i Indijanaca, a Stetsoni i čizme s mamuzama uskoro bi mogli postati novi modni detalj na subotnjim špicama.

TAGOVIbrad pitt clint eastwood deadwood film hbo seraphim falls western

Komentiraj