Zabava

dobro gledanje

Aside Banners

VICE: internet dokumentarci s druge strane razuma

Piše , Objavljeno

Za sve one koji se nikako ne mogu zasititi kvalitetnih dokumentaraca, donosimo nekoliko pravih malih dragulja iz draguljarnice američkog VICE magazina

VICE je multimedijalni, multinacionalni, multikulturalni i multivitaminski magazin, koji se bavi apsolutno svime što može zanimati nekoga tko se ‘pali’ na pop kulturu, moderno društvo i slične fenomene. Nećemo biti skromni i jednostavno moramo napomenuti da u svom web izdanju tu i tamo znaju iskopirati Idesh!, ali mi smo uvijek rado pomagali drugima.

Između stripova, novela, glazbenih albuma, filma i televizije, našlo se tu mjesta i za kratke dokumentarce i reportaže, koji se uglavnom bave potpuno subjektivnim prikazom nekih od najluđih i najčudnijih, ali i najšokantnijih priča koje ćete ikada čuti i vidjeti. Zato prošvrljajte malo po njihovom Youtube kanalu, a mi vam donosimo nekoliko najzanimljivijih i najkontroverznijih uradaka.

Prvih sto čitatelja dobiva potpuno besplatno ne jednu, ne dvije, nego čak TRI potpuno originalne fraze, koje možete koristiti za vrijeme i nakon gledanja spomenutih filmića: “isss, ma daj me nemoj za*ebavati!”, “ček, ne vjerujem, jel to za stvarno?” i naravno “omg, wtf?!?”.

Sibirski Isus

Za početak malo lakši materijal: reportaža o ruskom Isusu Vissarionu, vođi kulta koji sa svojih 4000 najvjernijih sljedbenika živi duboko u šumama Sibira. Kao i kod svake druga sekte, vjernici slijepo vjeruju u svog Mesiju i doslovno slijede sve njegove riječi, pa tako i one zapisane u Posljednjem Evanđelju. Ne jedu meso, ne piju i ne puše, ne prostače i žive u prekrasnoj i nedirnutoj prirodi, daleko od svih zala modernog društva. Rekli bi neki da je ovo idealni način života, ali uvijek nasmijana lica i pretjerana dobrota obično su znak prilično jakog ispiranja mozga.

Zmijski otrov kao lijek i droga

Da skratimo priču i pustimo vas da ‘uživate’ u ovom majstoru: jedan od vodećih i definitivno najkontroverznijih svjetskih herpetologa (onih što se bave vodozemcima i gmazovima) Bill Haast se prvi počeo rokati zmijskim otrovom, davno prije nego što je to bilo cool.

U ovom kratkom dokumentarcu pratimo jednog od njegovih vjernih sljedbenika, Stevea Ludvina, koji si već 20 godina uštrcava otrov različitih otrovnih zmija, kuneći se pritom da od onda nikada nije bio bolestan, da izgleda i osjeća se mnogo mlađe i naravno, da ga puca bolje od kokaina. Dužni smo napomenuti da ovo nikako ne pokušavate kod kuće!

Aokigahara – šuma za samoubojstva

Evo jedna klasična bedara. Premda su Japanci poznati kao jedna od tehnološki najnaprednijih nacija s vrlo zanimljivom i neobičnom kulturom, na žalost, postoji i druga strana života u takvom društvu. Mnogi se nađu u situaciji da ne mogu više živjeti u svojem okruženju, osjećaju kao da ne pripadaju društvu i na posljetku traže onaj najgori izlaz iz njega. Šuma Aokigahara u podnožju bajkovite planine Fuji je tako poprište i do 100 samoubojstava godišnje, a u ovom kratkom dokumentarcu možete vidjeti kako otprilike izgleda potraga za nekim od tih nesretnika.

Mardigrass festival

Ovaj je kratak, ali sladak, a bome i zadimljen. Naime, u malenom gradiću Nimbin, na istoku Australije, svake godine se održava veliki festival marihuane, nazvan vrlo domišljato “Mardigrass”.

Nimbin je inače Amsterdam Australije,a njegovi stanovnici su većinom stari hippiji koji se bore protiv anti-legalizacijskih zakona (manje-više, uglavnom su cijelo vrijeme naduvani, a teško je onda išta raditi). Ekipa je preluda: Plantom – ‘kolega’ mnogo poznatijeg superjunaka Phantoma, Dave Cannabis, Big Bong, Goddess – frajer koji je vrhovni svećenik Crkve svetog Dima, pa sportsko natjecanje “Bacanje bonga u dalj”, ma… nećemo više spoilati!

Intervju s kanibalom

I, evo nas opet na crnjaku.Ovo je definitivno jedan od najbizarnijih i najčudnijih dokumentaraca koje smo imali prilike pogledati (a mislili smo da nas ništa japansko više ne može iznenaditi).

Ono što je najfascinantnije jest da dio s kanibalizmom nije najčudniji: sve počinje pričom o japanskom kanibalu Isseiu Sagawi, koji je prije 30 i kusur godina u Francuskoj ubio i pojeo svoju kolegicu s fakulteta, ali nakon tog, klasično dokumentarističkog početka, priča skreće u ‘coo-coo land’ ludosti koju niti najjapanskiji scenaristi ne bi smislili. A čovjek je na slobodi već više od 25 godina!

Ako postoji dokumentarac na kojem ćete upotrijebiti sve tri fraze s početka teksta, onda je to zasigurno ovaj. I definitivno nije za svakoga, ali je mali prozor u svijet jednog od, bez sumnje, najbizarnijih likova koji žive na planeti.

Najopasnija droga na svijetu

Poznata kao burundanga, datura, đavolji dah ili scopolamine, ovaj prah, koji se dobiva iz ploda i sjemenki autohtone kolumbijske biljke prekrasnog cvijeta, slovi za jednu od, ako ne i najopasniju drogu na svijetu. Zašto? Pa recimo da gram može ubiti 10-ak ljudi, da je jaka otprilike kao 100-njak rohipnola, i da onaj koji ju konzumira postane doslovno zombi, koji sluša sve naredbe onoga koji ga je i otrovao.

Ludi diler u ovom dokumentarcu kaže da je jednom prilikom pojeo jedan i pol plod ove biljke s prijateljem, te da su bili na tripu 17 dana. On je uspio ‘izaći’ iz tripa, ali frend se nikada nije oporavio i dan danas ga drži. Pa eto, ako planirate put u Kolumbiju, osim otmica, narko kartela i spolnih bolesti, trebalo bi pripaziti i na ovakve stvari.

Peruansko božićno šaketanje

Baš kako naslov kaže, ova se kratka putopisna reportaža bavi jednom prilično neobičnom tradicijom. U peruanskim Andama svake se godine održava božićni festival Takanakuy, na kojem možete riješiti nesuglasice s bilo kim tko vam se u protekloj godini zamjerio. Dakle, neki ‘galeb’ vam u veljači ukrade djevojku, a vi lijepo čekate do Božića, odjenete Mad Max odijelo, na glavu stavite svoju orlovsku kapicu i šarenu masku i izazovete ga na šaketanje. Tko zna, možda bi i nama bilo bolje da tako rješavamo probleme…

Eto, mi smo vam odškrinuli vrata VICE dokumentaraca, a čekaju vas lov na mutirane životinje u Černobilu, najžešći francuski reperi, posjet Sjevrnoj Koreji, vodič za kupnju nuklearne rakete na crnom tržištu u Bugarskoj i još mnogo, mnogo WTF reportaža.

TAGOVIdokumentarci dokumentarni film vice web

Komentiraj