Film i TV

Ako ne mogu Spartanci, mogu Atenjani

Aside Banners

Vikend kino report: 300 pokorio konkurenciju, Mr. Peabody očekivano drugi

Piše , Objavljeno

Dugoočekivani nastavak spektakularne strip ekranizacije 300 napokon je došao u kina diljem svijeta, te je očekivano privukao najviše gledatelja.

300-rise-of-empire

Možemo slobodno reći da je predsezona ljetnih blockbustera i službeno započela, te ćemo u idućih nekoliko mjeseci gotovo svakoga tjedan moći gledati neki spektakularni film koji cilja na veliku zaradu, ali ipak nema toliko ‘baruta’ za uhvatiti se u koštac s udarnim hitovima. Prije točno sedam godina, na isti ovaj vikend, kino blagajne diljem svijeta pokorio je revolucionarni stilizirani ep 300, a sada na velika platna dolazi i njegov mlađi brat.

Potpuno je očekivano na prvo mjesto tako zasjeo 300: Rise of an Empire, koji je u svom premijernom vikendu prikazivanja zaradio solidnih 45 milijuna dolara. To je duplo manje od prethodnika, ali i osjetno više od recentne konkurencije (tipa Wrath of the Titans ili Immortals), tako da Warner Bros. može biti prilično zadovoljan. Naravno, glavnina će se para tražiti na vanjskom tržištu, što pokazuje i iznimno dobrih 88 milijuna dolara u 60-ak zemalja gdje je film otvorio (porast naspram prethodnika).

300: Rise of An Empire - polugola ekipa, krv do koljena i prekrasna Eva Green... može!

300: Rise of An Empire – polugola ekipa, krv do koljena i prekrasna Eva Green… može!

Film je dobio uglavnom solidne ocjene koje ne odudaraju previše od onih za film 300, a i sam sam se uvjerio da se radi o vrlo kvalitetnom nastavku, koji zasigurno nije na razini originala, ali će se definitivno svidjeti onima koji su voljeli šačicu Spartanaca i njihovu posljednju bitku. Valja napomenuti da je veliki dio para došao od 3D i IMAX predstava, što je uvijek pozitivan pokazatelj, te filmu na kraju garantira barem 120 milijuna dolara zarade.

Na drugom je mjestu otvorio animirani film Mr. Peabody & Sherman, sa zaradom od 32,5 milijuna dolara. S obzirom na status likova ovog crtića (bili su segment kultnog The Rocky and Bullwinkle Show serijala), vrlo snažnu marketinšku kampanju, animaciju iza koje stoji veliki DreamWorks Animation te vrlo široki raspon publike, radi se o nimalo zadovoljavajućem rezultatu, a niti ocjene publike i kritike nisu baš vrhunske. Ipak, s obzirom na to da u dogledno vrijeme neće biti neke snažnije konkurencije, može se očekivati završetak prikazivanja sa solidnom zaradom.

Mr. Peabody & Sherman - simpatično, ali nedovoljno

Mr. Peabody & Sherman – simpatično, ali nedovoljno

Treće je mjesto zauzeo prošlogodišnji pobjednik Non-Stop, i to sa zaradom od 15,4 milijuna dolara, te je tako Liam Neeson još jednom pobijedio Isusa Krista i njegov Son of God, koji drugi tjedan prikazivanja okončava na petom mjestu s 10 milijuna dolara zarade. Između ova se dva filma nekako ugurao The LEGO Movie, koji je s ovotjednih 11 milja dosegao svotu od jaaaaako dobrih 225 milijuna zelembaća.

Od drugih zanimljivosti valja spomenuti i povratak povijesne drame 12 Years a Slave, koja poslije stanke od tri mjeseca ponovno jaše top 10 listom, i to na solidnom devetom mjestu. Nakon što je film pobrao tri Oscara (među kojima i za najbolji film), snalažljivi su ga distributeri ponovno vratili na velika platna, te zaradili novih 2,2 milijuna dolara, što je za ovakav film itekako veliki uspjeh.

12 Years a Slave - nema boljeg mamca za publiku nego par Oscara u torbi

S druge strane, u samo je četiri kino dvorane otvorila nova bizarna dramedija Wesa Andersona, The Grand Budapest Hotel, te zaradila nevjerojatnih 800 tisuća dolara. To je ujedno deveti rezultat svih vremena, kada se u obzir uzme zarada po kinu, što na žalost ne znači mnogo, jer profinjenijoj umjetnosti sklona scena New Yorka i Los Angelesa (gdje je film i igrao) obično niti približno ne reflektira ukus ostatka SAD-a.

The Grand Budapest Hotel - Wes Anderson i njegova nova ludorija

The Grand Budapest Hotel – Wes Anderson i njegova nova ludorija

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. 300: Rise of an Empire – 45 milijuna dolara
  2. Mr. Peabody and Sherman – 32,5 milijuna dolara
  3. Non-Stop – 15,4 milijuna dolara (52,1 milijun dolara)
  4. The LEGO Movie – 11 milijuna dolara (225 milijuna dolara)
  5. Son of God – 10 milijuna dolara (41,5 milijuna ukupno)
  6. The Monuments Men – 3,1 milijun dolara (70,6 milijuna dolara)
  7. 3 Days to Kill – 3,1 milijun dolara (25,6 milijuna dolara)
  8. Frozen  – 3 milijuna dolara (393,1 milijun dolara)
  9. 12 Years a Slave – 2,2 milijuna dolara (53,1 milijun ukupno)
  10. Ride Along – 2 milijuna dolara (130 milijuna ukupno)

Idući će tjedan 300: Rise of an Empire voditi još jednu opasnu i napetu bitku s novim potencijalnim blockbusterom koji kuca na vrata. Ne, Temistoklo se neće boriti protiv nekakvih superjunaka ili vanzemaljaca, već protiv Aarona Paula i njegovog Need for Speed. Nabrijani automobili, zgodni komadi i vrlo intrigantne scene akcije obećavaju dobru zabavu, tako da možemo očekivati barem 30-ak milja dolara zarade.

Need for Speed - biti ćemo jako razočarani ako Aaron Paul barem jednom ne kaže "bitch"

Need for Speed – biti ćemo jako razočarani ako Aaron Paul barem jednom ne kaže “bitch”

To se pak ne može reći za novu komediju Tylera Perrya The Single Moms Club, koja po običaju cilja na afroameričku zajednicu, ali ako je suditi po posljednjim uradcima ovog producenta/scenarista/redatelja/glumca, i oni su se polagano zasitili njegovih nebuloza. Šanse za katastrofu: iznimno velike!

TAGOVI300 blockbuster IMAX Mr. Peabody spektakl vikend kino report

Komentiraj