Film i TV

Ponovno crtići

Aside Banners

Vikend kino report: animirane Ćufte zaradile 35 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Ova se godina pokazala izvanrednom za animirane filmove, te su gotovo svi prikazani crtići višestruko vratili uloženo. Toj bi se ekipi vrlo brzo mogao pridružiti Cloudy with a Chance of Meatballs 2.

oblačno s ćuftama

Post-ljetna pauza u kino distribuciji polagano se bliži svom kraju, te se veliki filmski studiji polagano pripremaju za plasiranje svojih jesenskih uzdanica na kino platna diljem svijeta. Protekli je mjesec tako prošao u uglavnom niskobudžetnim i manje profiliranim filmovima, koji nisu donijeli toliko veliku zaradu, ali su gledateljima ponudili malo drugačiju kinematografiju od one kojom su bili bombardirani za vrijeme ljetnih mjeseci. Ipak, već se ovoga tjedna na repertoaru pojavilo nekoliko ‘jačih’ naslova.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2, ili kako su ga naši genijalno preveli, Oblačno s ćuftama 2, u svome je premijernom vikendu prikazivanja zaradio 35 milijuna dolara, i bez problema se plasirao na prvo mjesto ljestvice zarade. Taj se rezultat može smatrati solidnim, s obzirom na to da ovaj serijal ipak nije toliko medijski eksponiran (kao primjerice, Despicable Me), ali se očekivala nešto veća zarada, pogotovo u usporedbi s otvaranjem prvoga dijela (zaradio oko 30 milijuna dolara). Ipak, konkurencija u žanru “obiteljskih filmova” će mu i u idućih nekoliko tjedana biti nepostojeća, a kada se tome pribroji i vrlo dobra usmena predaja, Ćufte mogu očekivati plodonosan i dugotrajan život na američkom box officeu.

oblačno s ćuftama

Na drugo je mjesto pao prošlotjedni broj jedan, triler drama Prisoners, koja je zaradila 11,3 milijuna dolara. Za Hugha Jackmana i ekipu to je dosta veliki pad, a žaljenje je još veće kada u priču ubacimo kvalitetu filma, izvrsne kritike i ocjene gledatelja. Izgleda da je tematika otmice djece i potrage za poremećenim manijakom ipak malo previše ekstremna za kino gledatelje, tako da se u idućim tjednima može očekivati još žešći pad.

prisoners

Treće mjesto je preuzeo drugi veliki novitet ovoga tjedna, biografska drama Rush. Priča o vječnom rivalstvu dvojice ponajboljih aseva Formule 1, Jamesa Hunta (Chris Hemsworth) i Nikija Laude (Daniel Brühl), u režiji proslavljenog Oscarovca Rona Howarda, utržila je svega 10,3 milijuna dolara. Kritike filma su bile iznimno dobre, tako da je ovaj rezultat ipak dosta veliko razočaranje, ali da se objasniti nezainteresiranošću američke publike za ovaj sport. Nadamo se da će u ostatku svijeta ipak zaraditi nešto više zelenjave.

utrka života

I četvrto i peto mjesto pripadaju novitetima, komediji Baggage Claim i dramediji Don Jon. Baggage Claim je prošao s 9,3 milijuna dolara, a za film koji nije imao gotovo nikakav marketing i koji je usmjeren na točno određen tip gledatelja (Afroamerikanci), to je sasvim solidan rezultat. S druge strane, redateljsko-scenaristički prvijenac Josepha Gordon-Levitta pošteno je podbacio, a 9 milijuna dolara zasigurno nije zadovoljilo apetite studija i ekipe filma. Dobra kritika i zanosna Scarlett Johansson očito nisu bili dovoljan mamac za publiku.

don jon

Ostatak je liste uglavnom ostao nepromijenjen, a jedini film koji bi trebalo posebno istaknuti jest Enough Said, koji je zamalo ušao u top 10, ali je s 2,1 milijun dolara ‘ostao kratak’ za svega par stotina tisućica. Posljednja uloga prerano preminulog Jamesa Gandolfinija i lovorike koje film dobiva na svakom koraku možda mu osiguraju malo širu distribuciju (za sada je u samo 227 kino dvorana), a mislimo da legendarni Soprano to i zaslužuje.

enough said

Valja još napomenuti i da je Despicable Me 2 prešao cifru od 500 milijuna dolara na svjetskom tržištu (864 milijuna ukupno), te time postao sedmi najprofitabilniji animirani film svih vremena. Bome, fina je to lova…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Cloudy with a Chance of Meatballs 2 – 35 milijuna dolara
  2. Prisoners – 11,3 milijuna dolara (39 milijuna ukupno)
  3. Rush – 10,3 milijuna dolara (10,6 milijuna ukupno)
  4. Baggage Claim– 9,3 milijuna dolara
  5. Don Jon – 9 milijuna dolara
  6. Insidious: Chapter 2 – 6,7 milijuna dolara (69,5 milijuna ukupno)
  7. The Family – 3,7 milijuna dolara (31,7 milijuna ukupno)
  8. Instructions Not Included – 3,4 milijuna dolara (38,6 milijuna ukupno)
  9. We’re the Millers – 2,9 milijuna dolara (142 milijuna ukupno)
  10. The Butler – 2,4 milijuna dolara (110 milijuna ukupno)

Idućeg nam tjedna slijedi puštanje koncertnog dokumentarca Metallica Through the Never na široko kino tržište, a na repertoar dolaze i dva teškaša.

Prvo će ime nesumljivo biti SF drama Gravity, koja već sada slovi za jedan od najboljih filmova tog žanra u proteklih nekoliko desetljeća. Alfonso Cuarón kao redatelj, Sandra Bullock i George Clooney kao glavni glumci, nešto specijalnih efekata, te klaustrofobična i napeta priča o dvoje astronauta koji nakon nesreće na svemirskoj postaji plutaju bespućima svemira… jeza!

gravitacija

Drugi je potencijalni hit triler drama Runner Runner, u kojoj glavne uloge tumače Ben Affleck i Justin Timberlake. Premda film nije dobio naročito dobre kritike, za očekivati je da će dvije trenutno najvruće hollywoodske zvijezde ipak uspjeti privući impozantan broj gledatelja, a niti priča, koja se vrti oko online kockanja i prevara koje se putem takvih servisa događaju, nije nešto što i sami ne bismo voljeli pogledati. Uglavnom, idućeg nas vikenda očekuje poštena borba!

TAGOVIbox office ćufte Filmovi gravity kino prisoners vikend kino report

Komentiraj