Zabava

Banner 300

Vikend kino report: animirani Monsters University potukao igrane blockbustere

Piše , Objavljeno

Ovoga vikenda očekivala se žestoka borba između Svjetskog rata Z i Čovjeka od čelika, ali Monsters University je iz drugog plana uletio u igru i uništio konkurenciju.

monsters university

Animacijski studio Pixar nastavlja svoj nevjerojatni niz: Monsters University je njihov 14. film od jednakog broja snimljenih, koji je otvorio prvim mjestom na američkom box officeu, zaradivši pritom velikih 82 milijuna dolara. Sadašnji vlasnik Pixara, svemogući Disney, može zadovoljno trljati ruke, jer barem još 10-ak dana neće imati pravu prijetnju među mlađom publikom i obiteljima (tada dolazi Despicable Me 2). Dva čudovišta, Mike i Sully, prepoznatljiva su u cijelom svijetu, te su itekako kvalitetan mamac za publiku, premda je od prvog nastavka prošlo već 12 godina.

Niti ogromna marketinška kampanja, niti prepoznatljivo lice ljepuškastog Brada Pitta, nisu pomogli Svjetskom ratu Z da se domogne prvog mjesta, ali je svog prvog vikenda prikazivanja iznenadio mnoge iznimno dobrim rezultatom i zaradom od čak 66 milijuna dolara. Film su pratila stalna odgađanja i kontroverze (cijeli zadnji čin se morao snimati nanovo zbog iznimno loše reakcije testne publike), ali je nemilosrdna kampanja studija Paramount i Pittova promocija diljem svijeta učinila svoje.

svjetski rat z

Publika se izgleda još uvijek nije zasitila zombija

Film je, poput njegovih zombi antagonista, zarazio mnoge, i to većinom žene mlađe od 25 godina. Pomalo je čudno da je, s obzirom na zvjezdani status Brada Pitta, upravo ovaj film njegov najprofitabliniji film karijere (barem što se tiče otvaranja), a ako uspije pokriti troškove (spominju se cifre od oko 400 milijuna dolara ukupnog budžeta), zaraditi će i finu svoticu sa strane, kao producent filma.

Veliki udarac dobio je Čovjek od čelika, koji je zabilježio pad od 65% u odnosu na prošli vikend, i zaradio 41,2 milijuna dolara. Ukupna zarada u SAD-u je sada oko 210 milijuna dolara, što je već više nego što je Superman: Povratak zaradio tijekom cijelog svog prikazivanja. Očekuje se da će novi nastavak najvećeg superjunaka i u idućim tjednima solidno zarađivati, te se na kraju i pokazati kao financijski uspijeh.

this is the end

Momci iz filma This is the End imaju razloga za ples

Na četvrtom mjestu se i dalje dobro drži komedija This is the End, koja je ovoga vikenda zaradila 13 milijuna dolara. Već sada je, s uprihođenih 58 milijuna dolara, uspjela isplatiti produkcijske troškove, tako da joj sada slijedi samo zarada. Na žalost, pokazalo se kao iznimno loš tajming pustiti film baš prošlog vikenda, budući da se u isto vrijeme čak tri teškaša bore za prvo mjesto, ali ovakve komedije vrlo dobro preživljavaju na pozitivnoj usmenoj predaji.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Monsters University – 82 milijuna dolara
  2. Svjetski rat Z – 66 milijuna dolara
  3. Čovjek od čelika – 41,2 milijuna dolara (210 milijuna ukupno)
  4. This is the End – 13 milijuna dolara (57,8 milijuna ukupno)
  5. Majstori iluzije – 7,9 milijuna dolara (94,5 milijuna ukupno)
  6. Brzi i žestoki 6 – 4,7 milijuna dolara (228 milijun ukupno)
  7. Pripravnici – 3,4 milijuna dolara (38,4 milijuna ukupno)
  8. The Purge – 3,4 milijuna dolara (59,4 milijun ukupno)
  9. U tami Zvjezdane staze – 3 milijuna dolara (217 milijuna ukupno)
  10. Iron Man 3 – 2,1 milijuna dolara (403 milijuna ukupno)
misija bijela kuća

I Tatuma i Foxxa publika voli, tako da bi White House Down mogao dobro proći na kino blagajnama

Idućeg tjedna se ne očekuje neka veća promjena na top listi, budući da je jedini film koji bi mogao pomutiti planove prvoj trojci akcić White House Down, s Channingom Tatumom i Jamie Foxxom u glavnim ulogama

TAGOVIanimirani film čovjek od čelika kino svjetski rat z vikend kino report

Komentiraj