Film i TV

Bad Grandpa je jako dobar

Aside Banners

Vikend kino report: Bad Grandpa na vrhu s 32 milijuna dolara zarade

Piše , Objavljeno

Nakon tri tjedna na vrhu američkog box officea, Gravity je napokon posustao, te prepustio prvo mjesto novoj komediji legendarnog tvorca Jackassa.

Bad Grandpa Neslužbeni kino vladar kolovoza, SF spektakl Gravity, nakon tri tjedna dominacije i izvrsne zarade, prepustio je prvo mjesto top liste urnebesnoj komediji Bad Grandpa, što je i bilo za očekivati. Bad Grandpa je tako uprihodio vrlo lijepih 32 milijuna dolara, što je već sada duplo više nego produkcijski troškovi, te tvorcu legendarnog Jackassa značajno podebljao bankovni račun.

Bad Grandpa svoj veliki uspjeh može zahvaliti nekolicini faktora, od kojih je zasigurno najvažniji činjenica koliko je Jackass brand jak. I iako je ovo putovanje Johnnyja Knoxvillea prerušenog u starca tehnički spin-off, te nema ostale članove popularnog serijala, publika je prepoznala da iza svega teku isti kreativni sokovi, te pohrlila u kino dvorane po dozu dobroga smijeha. A po ocjenama većina ih je i dobila što je tražila.

Bad Grandpa - Johnny Knoxville radi ono što mu najbolje ide

Bad Grandpa – Johnny Knoxville radi ono što mu najbolje ide

Druga bitna stavka za uspjeh je sama tematika filma. Naime, većina od nas ima nekog člana obitelji (uglavnom starijeg), koji se u određenim situacijama ponaša prilično neugodno, te se s toga i možemo toliko lako poistovjetiti s likom djedice Irvinga Zismana, rasiste, seksiste i još ponekog -iste. Sa zaradom od 32 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja Bad Grandpa je drugo najbolje otvaranje iz serijala nakon Jackassa 3D (50,4 milijuna), te se očekuje da će film bez problema premašiti cifru od 75 miljki.

Za jedno su mjesto pali Gravity i Captain Phillips, koji su ovoga vikenda zaradili 20,3 milijuna dolara (199,8 milijuna ukupno), odnosno 11,8 milijuna dolara (70,1 milijun ukupno), što je i dalje izvanredan rezultat i garantira sam vrh među filmovima njihovih žanrova.

Ipak, za najveću vijest i razočaranje pobrinuo se novi triler Ridleya Scotta, The Counselor, čija zvijezdama nakrcana ekipa nije uspjela privući više od 10 milijuna dolara vrijedne publike, te se zaustavila na bijednih osam. Film u kojem glume Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz, Penelope Cruz i Javier Bardem trebao bi bez problema dominirati kino dvoranama, ali ovog su puta prilično neodređena priča i scene iz trailera zadržale publiku podalje. Situacija je toliko loša da čak niti naš Goran Višnjić nije mogao učniti ništa! Nisu pomogle niti vrlo loše kritike i reakcije publike, tako da će se The Counselor vrlo vjerojatno pridružiti skupini ovogodišnjih triler promašaja, među kojima su i Runner Runner, te Broken City.

The Counselor - super za ženske i sve, ali da su staviliGorana Višnjića na koji plakat, sigurno bi i zarada bila veća...

The Counselor – super za ženske i sve, ali da su stavili Gorana Višnjića na koji plakat, sigurno bi i zarada bila veća…

Prošlotjedni noviteti niti ovoga tjedna nisu briljirali, tako da je remake kultnog horora Carrie zaradio svega 5,9 milijuna dolara i smjestio se na šesto mjesto liste, dok je Stallone-Schwarznegger akcić Escape Plan jedno mjesto ispod s neimpresivnih 4,34 milijuna dolara. The Fifth Estate je pak zaradio svega pola milijuna dolara, te je ispao s liste i vrlo vjerojatno završio svoju sramotnu kampanju.

Carrie - izgleda da neće plašiti američke tinejdžere za ovu Noć vještica

Carrie – izgleda da neće plašiti američke tinejdžere za ovu Noć vještica

S druge strane, 12 Years a Slave se polagano širi i za sada igra u 123 kino dvorane, te je uprihodio čak 2,15 milijuna dolara. Izgleda da se ova taktika pokazala iznimno uspješnom, jer se izvrsne kritike i usmena predaja šire poput šumskog požara i publika jedva čeka da film počne igrati u kinima pored njih. Idućeg tjedna otvoriti će u još 300-njak novih dvorana, te nesumnjivo nastaviti svoj uspješni pohod.

12 Years a Slave - ok, ok, shvaćamo... hoćete Oscare!

12 Years a Slave – ok, ok, shvaćamo… hoćete Oscare!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Bad Grandpa – 32 milijuna dolara
  2. Gravity – 20,3 milijun dolara (200 milijuna ukupno)
  3. Captain Phillips – 11,8 milijuna dolara (70,1 milijun ukupno)
  4. The Counselor – 17 milijuna dolara
  5. Cloudy with a Chance of Meatballs 2 – 6,1 milijun dolara (101 milijun ukupno)
  6. Carrie – 5,9 milijuna dolara (26milijuna ukupno)
  7. Escape Plan – 4,3 milijuna dolara (17,4 milijuna ukupno)
  8. 12 Years a Slave – 2,1 milijuna dolara (3,4 milijuna ukupno)
  9. Enough Said – 1,5 milijuna dolara (13 milijuna ukupno)
  10. Prisoners – 1 milijun dolara (59,1 milijuna ukupno)

Idućeg tjedna velika otvaranju imaju tri filma koja će se boriti za prvo mjesto box-officea, no favorit je samo jedan. SF spektakl Ender’s Game slovi kao jedan od najočekivanijih naslova ove godine, te bi se sve ispod 100 milijuna dolara zarade moglo smatrati razočaranjem. No, pošto su prve kritike poprilično mlake, ne bi nas čudilo da se dogodi još jedan fail velikog blockbustera, kojih smo ove godine imali uistinu mnogo.

Ender's Game - ajde da i to vidimo

Ender’s Game – ajde da i to vidimo

Druga dva filma su poprilično nepoznata i ne previše marketinški eksponirana, ali ipak otvaraju u više od 2 500 kino dvorana. Prvi je animirani film Free Birds, čije je postojanje većini nas prvi glas, dok je drugi komedija Last Vegas, s radnjom koja se vrti oko grupice ostarjelih prijatelja i njihova odlaska u “grad poroka”, kako bi se proveselili na momačkoj zabavi posljednjeg od njih koji se ženi. Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman i Kevin Kline uistinu su glumačka krema Hollywooda, no pitanje je kako će njihova gerijatrijska verzija Mamurluka proći s obzirom na nedostatak nekakve značajnije reklame.

TAGOVIbox office gravitacija kino the counselor vikend vikend kino report zločesti djedica

Komentiraj