Film i TV

Čekali smo samo 20 godina!

Aside Banners

Vikend kino report: Blesava komedija ‘Preglup i pregluplji’ pomela ozbiljni ‘Interstellar’

Piše , Objavljeno

Kako smo i očekivali, Preglup i pregluplji je bez problema pomeo konkurenciju u svom prvom tjednu prikazivanja, ali kako stvari stoje, neće dugo…

glup i glupljiVikendi na američkom box officeu su postali kao vožnja vlakom smrti: nikada ne znaš kada ti slijedi novi uspon odnosno pad! Na svu sreću, analitičari i glavešine velikih studija dobro su procijenili da sve što izlazi u predblagdanskoj sezoni vrlo vjerojatno donosi dosta para pa je tako i ovaj vikend završio poprilično unosno, štoviše, zarađeno je čak 13 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Koji su bili glavni igrači?

Broj jedan je očekivano pripao blesavoj komediji Dumb and Dumber To (od sada bojkotiramo hrvatski prijevod Preglup i pregluplji jer je jednostavno… najgluplji!) i to sa zaradom od 38 milijuna dolara, što je u rangu s recentnim komedijama poput Anchorman 2 i We’re the Millers. Naravno, zarada bi vjerojatno bila duplo veća da je nastavak kultne komedije braće Farrelly izašao dvije-tri godine nakon originala, a ne da smo ga morali čekati dva desetljeća, ali što je tu je… Jim Carrey je tada jednostavno bio prevelika zvijezda za tako nešto!

Dumb and Dumber To - klasični Glup i gluplji moment

Dumb and Dumber To – klasični Glup i gluplji moment

Izgleda da je njegova karijera sada u fazi stagnacije pa ga je kolega Jeff Daniels uspio nagovoriti da se još jednom vrate dvojici najvećih i najsmješnijih idiota na planeti, Harryu i Lloydu. Publika ih je, naravno, poželjela vidjeti ponovno, ali reakcije su uglavnom mlake (opravdano, ako pitate autora ovog teksta) i teško da će uspjeti ostati pri vrhu u narednih nekoliko tjedana. Trebamo li uopće spominjati da je kritika doslovno sasjekla ovaj film? Na (ne)sreću, u Hollywoodu vrijedi samo jedno pravilo: ako zarađuješ pare, prolaziš! Stoga, ne bi nas čudilo na uskoro u kinima gledamo i treći nastavak

Na drugo je mjesto pao Disneyev animirani hit Big Hero 6 sa zaradom od 36 milijuna dolara, što je i dalje fantastičan uspjeh, a ako ovako nastavi, bez problema bi trebao dosegnuti granicu od 200 milja. Kao i u slučaju Frozena, Disney ipak većinu svojih nada polaže u strano tržište koje će ovaj film uglavnom dočekati tek oko Božića, ali prvi podaci iz Malezije i Singapura (rekordna otvaranja) govore kako bi brojke mogle biti astronomske. A kada tek u igru ubacimo prodaju raznih suvenira, igračaka i popratnog materijala… ufff!

Big Hero 6 - priča o dječaju i njegovom cool robotu pravi je mamac za publiku

Big Hero 6 – priča o dječaku i njegovom cool robotu pravi je mamac za publiku

SF spektakl Interstellar skliznuo je na treće mjesto i zaradio novih 29,2 milijuna dolara, što nije baš u rangu s najvećim uspješnicama Christophera Nolana, ali je i dalje vrlo dobro za visokobudžetni blockbuster. Na kraju se očekuje zarada od oko 160 milja u SAD-u, ali brojke iz ostatka svijeta izgledaju daleko bolje. Do sada je uprihođeno preko 220 milijuna, od čega samo na Kinu otpada velikih 42 milijuna, dok je u Južnoj Koreji zarada 35,9 milijuna dolara. Nolan je s The Dark Knightom i The Dark Knight Rises zaradio preko milijardu, a može li Interstellar ponoviti taj uspjeh, vidjet ćemo kroz mjesec-dva dana. Iskreno, jako teško, ali događala su se i veća čuda!

Četvrtim je mjestom otvorila drama Beyond the Lights koja je zaradila prilično slabih 6,5 milijuna dolara unatoč tome što ima jako dobre kritike i ocjene publike. Kako se i očekivalo, većinu su publike činili Afroamerikanci, a sada je jasno kako se film jednostavno ne može raditi za samo jednu demografsku skupinu i očekivati neke bajne rezultate. Ipak, izgleda da se na kraju radi o kvalitetnom uratku te bi se Beyond the Lights vrlo lako mogao održati na listi narednih nekoliko tjedana.

Beyond the Lights - auuuu, što je dobra!

Beyond the Lights – auuuu, što je dobra!

Prvu petorku zaokružuje izvanredni Gone Girl koji je zaradio novih 4.6 milijuna dolara u svom sedmom tjednu prikazivanja, a od zanimljivosti valja izdvojiti još samo da se Birdman napokon probio među prvih deset nakon što je distribucija proširena na nešto više od 800 kino dvorana. Ipak, zarada od 2,5 milijuna dolara i nije neka sreća pa izgleda da je veliki interes publike od prije par tjedana naglo splasnuo vrlo sporim širenjem po kinima. Znači li to da ovaj iznimno zanimljivi projekt neće dobiti ono što zaslužuje, a to je i adekvatna novčana kompenzacija? Na žalost, vrlo vjerojatno.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Dumb and Dumber To – 38 milijuna dolara
  2. Big Hero 6 – 36 milijuna dolara (111,6 milijuna dolara ukupno)
  3. Interstellar – 29,2 milijuna dolara (97,8 milijuna dolara ukupno)
  4. Beyond the Lights – 6,5 milijuna dolara
  5. Gone Girl – 4,6 milijuna dolara (152,7 milijuna dolara ukupno)
  6. St. Vincent – 4 milijuna dolara (33,3 milijuna dolara ukupno)
  7. Fury – 3,8 milijuna dolara (75,9 milijuna dolara ukupno)
  8. Nightcrawler – 3 milijuna dolara (25 milijuna dolara ukupno)
  9. Ouija – 3 milijuna dolara (48,1 milijun dolara ukupno)
  10. Birdman – 2,5 milijuna dolara (11,6 milijuna dolara ukupno)

Idući tjedan će u kinima krenuti samo jedan jedini film, a riječ je o SF spektaklu The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 iliti trećem i predzadnjem nastavku popularnih Igara gladi. Naravno, nitko nije toliko lud da ulazi u izravnu borbu s filmom čiji su prethodnici zaradili preko 700 milijuna dolara diljem svijeta, tako da su prepustili Jennifer Lawrence i njenoj ekipi da pokupe sve pare. Koliko se točno para očekuje? Ako se sjetimo da je prethodni nastavak uništio s 222 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja, jasno je o čemu govorimo.

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 - ajmo 'ko mora na WC pa da krenemo s tom pobunom

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 – ajmo ‘ko mora na WC pa da krenemo s tom pobunom

Inače, zanimljivo je spomenuti da je isti vikend kada je bila premijera The Hunger Games: Catching Fire svoje otvaranje imao i animirani film Frozen, koji je tada zaradio bijednih 26,5 milijuna dolara. Na kraju je crtić uspio napraviti jedan od najvećih uzleta u povijesti filma i od izglednog gubitnika s više od milijardu i dvjesto milijuna dolara zarade diljem svijeta postati peti najprofitabilniji film svih vremena. Eto, možda su se svi prestrašili bez razloga!

TAGOVIblockbuster box office film Filmovi glup i gluplji hitovi kino vikend kino report

Komentiraj