Film i TV

Težak udarac za Toma Cruisea

Aside Banners

Vikend kino-report: ‘Boo! A Madea Halloween’ iznenađujuće svladala ‘Jacka Reachera’

Nakon gotovo dva mjeseca razočaravajućih rezultata na američkom box officeu, ovaj je vikend donio toliko očekivani popravak.

Piše , Objavljeno

Amerikanci očigledno imaju nama ostalima neshvatljivu ljubav prema karikaturnom liku Madee, jer 11. (ili koji već) filmski nastavak ovog serijala i dalje ostvaruje fantastične rezultate unatoč već pretplaćenim lošim kritikama. Nova je edicija imena Boo! A Madea Halloween tako zasjela na prvu poziciju sa zaradom od fenomenalnih 27,6 milijuna dolara na budžetu od 20 milijuna dolara, što je otvaranje iz snova za redatelja/scenarist/glavnog glumca Tylera Perrya, kojem se ovaj serijal i lik kojeg je stvorio uistinu pokazuje kao prava zlatna koka. Ostatak svijeta je za sada imun na neshvatljive čari frajera koji je kostimiran u veliku, glasnu crnkinju tako da se na zaradu u ostatku svijeta ne može računati, ali što se tiče SAD-a, tu je ta priča pravi hit.

AMH_D5_04663.RAF

Boo! A Madea Halloween – jednostavno ne kužimo u čemu je fora…

Drugim je mjesto otvorio Jack Reacher: Never Go Back, novi akcijski hit Toma Cruisea koji se polagano vraća u formu, ali očigledno još uvijek nije onaj stari jer mu inače ovakve gluparije ne bi ugrozile prvu poziciju. Nastavak Jacka Reachera iz 2012. godine je imao daleko bolje otvaranje na jednakom budžetu (60 milijuna dolara), ali problem bi mogao biti što i publika i kritika drugi dio gleda kao poprilično inferiorniji. To bi se moglo negativno odraziti na prođu u domaćim kinima, ali Jack Reacher i Tom Cruise su i dalje jaki na globalnom tržištu pa ne bi trebalo biti problema da se dosegne ukupna zarada prvog dijela, koja je iznosila 218 milijuna dolara.

Jack Reacher: Never Go Back - jednom kada se zamjeriš Reacheru, nema povratka

Jack Reacher: Never Go Back – jednom kada se zamjeriš Reacheru, nema povratka

I treće mjesto pripada nastavku, a radi se o hororu Ouija: Origin of Evil, koji je otvorio sa 14,1 milijun dolara. Za razliku od Jack Reacher serijala, ovdje se radi o obrnutoj situaciji. Naime, prvi je Ouija prije dvije godine otvorio daleko bolje, ali je dobio ponižavajuće ocjene i publike i kritike. Nastavak je pak otvorio nešto lošije, ali zato ima fantastične kritike i barem je u tom pogledu veliki napredak. Kako se radi o jedinom čistokrvnom hororu ove Halloween sezone, Ouija ne bi trebala imati problema umnogostručiti uloženih 9 milijuna dolara, ali još je jednom dokazala kako hvala kritike i zarada na kino blagajnama često ne idu ruku pod ruku.

Ouija: Origin of Evil - prizivanje duhova nikada nije dobra ideja

Ouija: Origin of Evil – prizivanje duhova nikada nije dobra ideja

Na četvrtom se mjestu jako dobro drži The Accountant s novih 14 milijuna dolara, što je s obzirom na žanrovsku konkurenciju u vidu Jacka Reachera izvrstan rezultat. Tek solidan kriminalistički akcić s Benom Affleckom u glavnoj ulozi je tako do sada zaradio nekih 60-ak milijuna dolara u cijelom svijetu, a ako ovako nastavi, teško da će pokriti uloženih 44 milijuna dolara. Problema s time ne bi trebao imati triler The Girl on the Train koji zaokružuje prvu petorku, a koji je s novih 7,3 milijuna dolara došao do ukupne cifre od preko 100 milijuna zarađenih dolara diljem svijeta.

Od ostalih noviteta valja izdvojiti vrlo slabo otvaranje komedije Keeping Up with the Joneses, čija sedma pozicija i svega 5,6 milijuna dolara nikako nisu nešto što bi zadovoljilo apetite studija, pogotovo kada se pogleda glumačka postava. Zach Galifianakis, Gal Gadot, Jon Hamm i Isla Fisher bi inače trebali privući daleko veću posjetu, ali izgleda kako su ovom filmu presudili prije svega loša marketinška kampanja i ispodprosječne ocjene. Moguće je čak i kako je razlog neuspjeha Zach Galifianakis, čijih nekoliko posljednjih komedija uglavnom flopa, pa bi ovog osebujnog glumca mogla snaći sudbina legendi poput Eddieja Murphya i Jacka Blacka.

Keeping Up with the Joneses - mmmm, Gal Gadot...

Keeping Up with the Joneses – mmmm, Gal Gadot…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Boo! A Madea Halloween – 27,6 milijuna dolara
  2. Jack Reacher: Never Go Back – 23 milijuna dolara
  3. Ouija: Origin of Evil – 14,1 milijun dolara
  4. The Accountant – 14 milijuna dolara (47,9 milijuna dolara ukupno)
  5. The Girl on the Train – 7,3 milijuna dolara (58,9 milijuna dolara ukupno)
  6. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – 6 milijuna dolara (74,4 milijuna dolara ukupno)
  7. Keeping Up with the Joneses – 5,6 milijuna dolara
  8. Kevin Hart: What Now? – 4,1 milijun dolara (18,9 milijuna dolara ukupno)
  9. Storks – 4,1 milijun dolara (64,7 milijuna dolara ukupno)
  10. Deepwater Horizon – 3,6 milijuna dolara (55,3 milijuna dolara ukupno)

Idući nas vikend očekuje samo jedno veliko otvaranje, a radi se o trileru Inferno, trećem ekraniziranom nastavku sage o profesoru Robertu Langdonu, kojeg je stvorio Dan Brown. U glavnoj je ulozi ponovno Tom Hanks, dok je kormilo još jednom preuzeo Ron Howard, a sudeći po prvim rezultatima, niti ovaj dio neće biti ništa manje od hita.

Inferno - a ovdje ti k, g i h prelaze u c, z i s

Inferno – a ovdje ti k, g i h prelaze u c, z i s

Ranijim otvaranjem na nekim stranim tržištima, Inferno je već zaradio gotovo 100 milijuna dolara, pa nije preuranjeno govoriti kako bi ovaj film bez problema trebao nadmašiti granicu od pola milijarde. Nema previše veze što je kritika za sada uglavnom negativna prema novim pustolovinama Langdona (a niti publika nije pretjerano zadovoljna), jer dva mjeseca smo suhi što se tiče pravog spektakla i prihvaćamo sve što nam se nudi!

TAGOVIblockbuster boc office film hit kino spektakl vikend kino report zarada

Komentiraj