Film i TV

Kapt'n razara!

Banner 300

Vikend kino report: Captain America 2 uništio konkurenciju sa zaradom od gotovo 100 milja dolara

Piše , Objavljeno

Na krilima Marvelovih Avengersa i vrlo agresivne marketinške kampanje, Captain America nije imao previše problema popeti se na prvo mjesto, te pritom srušiti i pokoji rekord.

captain_america

Travanj u američkim kinima obično znači dolazak prvih predljetnih blockbuster hitova koji imaju potencijala otvoriti sa 80 ili 90 milijuna dolara, što je izvrsna uvertira u ono što nam slijedi u narednim mjesecima. Ako se proljeće poznaje po prvim lastama, biti će jako dobro!

Malo je tko sumnjao da Captain America: The Winter Soldier neće otvoriti na prvom mjestu i s ogromnim dijelom kino kolača, a zarada od 96,2 milijuna dolara i više je od očekivanog. O tome koliko je ovo dobar rezultat dovoljno govori i činjenica da se radi o rekordu za mjesec travanj, koji je popravljen za čak 10 milijuna dolara (prošlogodišnji Fast Five). No nije sve u novcima, tako da Kept’n pobire hvalospjeve i od kritike i od publike, te mu se smiješi jako dobrih i uspješnih nekoliko nadolazećih tjedana.

Captaina America: The Winter Soldier - "Gledaj, Niče Fjurije, gledaj kako im uzimamo lovu!"

Captaina America: The Winter Soldier – “Gledaj, Niče Fjurije, gledaj kako im uzimamo lovu!”

Za ovaj se fantastični rezultat prije svega treba zahvaliti filmu The Avengers, koji je proširio bazu fanova Marvelove ekipe superjunaka, ali i vrlo agresivnoj i kirurški preciznoj marketinškoj kampanji, koja je ciljala na apsolutno svakog gledatelja kojega bi i najmanje mogao zanimati ovaj film. Sve je to dovelo do povećanja zarade od čak 50% naspram prvog nastavka, a s obzirom da je usmena predaja odlična i da u nekoliko narednih tjedana neće biti neke ozbiljnije konkurencije, Captain America 2 može očekivati 250 milijuna dolara samo u SAD-u. Kada se tome pribroji zarada u ostatku svijeta, koja je već sada prešla cifru od 200 milja, mnogi će zadovoljno trljati rukice.

Na drugo se mjesto strmoglavio biblijski spektakl Noah, koji je u svom drugom vikendu prikazivanja zaradio svega 17 milijuna dolara. Interes za ovim filmom je izgleda vrlo brzo splasnuo, a još uvijek se može nadati nekoj kinti u preduskrsnom tjednu, te ostatku svijeta, gdje je utržio solidnih 100-njak milijuna dolara. Divergent se s druge strane uglavnom zadovoljava domaćim utrškom, a ovaj je tjedan zaradio novih 13 milijuna dolara i vrlo dobro treće mjesto box office liste.

Noah - mo'š se ti ljutit koliko hoćeš, Russelle, ali slijedi ti potop

Noah – mo’š se ti ljutit koliko hoćeš, Russelle, ali slijedi ti potop

Nezavisna hit drama God’s Not Dead nastavlja nizati izvrsne rezultate, pa je u nešto proširenijoj distribuciji dignula novih 7,7 milijuna dolara. Sada se zarada popela na velikih 32 milijuna, što je za kršćanski orijentirani film koji vrlo ozbiljno napada ateizam izvanredan rezultat. I njegovi producenti vjerojatno polažu velike nade u predblagdanski tjedan, kada bi se mogla zaraditi neka dodatna lova.

God's Not Dead - pravi američki patrioti i kršćani

God’s Not Dead – pravi američki patrioti i kršćani

Ostatak je liste manje-više jednak kao prošli tjedan, s napomenom da Schwarzijev Sabotage ipak nije uspio isprati gorak okus premijernog vikenda, te se ovaj put našao tek na osmom mjestu sa svega 1,9 milijuna dolara zarade. Za ovu je austrijsku legendu to sramotno mala lova, pa bi njegov nastavak karijere mogao doći u pitanje. Nadamo se da će mu netko napokon ponuditi ulogu koja paše djedovima…

Od drugih zanimljivosti treba spomenuti ograničenu premijeru filma Frankie & Alice, koji je snimljen davne 2008. godine, ali je tek sada krenuo u distribuciju. Njegova glavna zvijezda Halle Barry je za ulogu go-go plesačice u ovom filmu dobila nominaciju za Zlatni Globus, a nije potpuno jasno tko je zabrljao i zašto se ovaj film nikada nije našao u kinima diljem svijeta.

Frankie & Alice - znamo da film ima ozbiljnu notu, ali Halle Barry kao go-go plesačica? To se ne propušta!

Frankie & Alice – znamo da film ima ozbiljnu notu, ali Halle Barry kao go-go plesačica? To se ne propušta!

Također, animirani je megahit Frozen ovaj tjedan uzeo još jedan skalp, te s devetog mjesta najprofitabilnijih filmova svih vremena skinuo The Dark Knight Rises. Ako ovako nastavi, neki mu analitičari predviđaju i probijanje do šeste pozicije, što će biti prava havarija za igrani film.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Captain America: The Winter Soldier – 96,2 milijuna dolara
  2. Noah – 17 milijuna dolara (72,3 milijuna dolara)
  3. Divergent – 13 milijuna dolara (114 milijuna dolara)
  4. God’s Not Dead – 7,7 milijuna dolara (32,5 milijuna dolara)
  5. The Grand Budapest Hotel – 6,3 milijuna dolara (33,4 milijuna dolara)
  6. Muppets Most Wanted – 6,3 milijuna dolara (42,1 milijun dolara)
  7. Mr. Peabody and Sherman – 5,3 milijuna dolara (102,2 milijuna dolara)
  8. Sabotage – 1,9 milijuna dolara (8,8 milijuna dolara)
  9. Need for Speed – 1,8 milijuna dolara (40,8 milijuna dolara)
  10. Non-Stop – 1,8 milijuna dolara (88,1 milijun dolara)

Nešto širu distribuciju idući vikend očekuju čak tri filma, a najviše šanse za uspjeh ima animirani Rio 2. Prvi je nastavak digao odličnih pola milijarde dolara diljem svijeta, a prvi rezultati iz nekoliko zemalja u kojima je ovaj crtić otvorio daju za pretpostaviti da će se i ovaj put raditi o sličnom rezultatu.

Druga je na tapeti nova sportska drama Ivana Reitmana, Draft Day. Film se bavi omiljenom američkom razbibrigom, footballom, a temelji se na životu i djelu menadžera Sonnyja Weavera, kojega tumači Kevin Costner. Ovakvi filmovi obično imaju vrlo dobro prođu u SAD-u, ali ostatak svijeta ostaje prilično nezainteresiran.

Draft Day - Kevin Costner i Jennifer Garner u 438. filmu o američkom nogometu

Draft Day – Kevin Costner i Jennifer Garner u 438. filmu o američkom nogometu

Naposljetku treba spomenuti i horor Oculus, koji se, čudna li čuda, bavi nadnaravnim pojavama i jezivim ubojstvima, a po prvim se ocjenama može zaključiti da se radi o potencijalno kvalitetnom filmiću za razbribrigu. Živi bili, pa vrištali k’o curice!

TAGOVIblockbuster box office Captain America kino vikend kino report

Komentiraj