Film i TV

Superjunaci udaraju

Aside Banners

Vikend kino-report: ‘Captain America’ očekivano izdominirao, ali ipak nedovoljno za skidanje rekorda

Piše , Objavljeno

Ovogodišnja je ljetna filmska sezona počela spektakularno, a već sada možemo reći kako su vrlo velike šanse da će Captain America: Civil War po zaradi biti rekorder 2016. godine!

captain 1Od novog se izdanka iz nepresušnog Marvelovog izvora nije očekivalo ništa manje od apsolutnog pokoravanja svjetskih kino dvorana, a Captain America: Civil War je sva ta očekivanja itekako opravdao. Sa zarađenih 181,8 milijuna dolara ovaj je superjunačkih spektakl ostvario peto najbolje otvaranje svih vremena te treće najbolje za neki film iz bogatog Marvelovog svemira, a iako su neki očekivali kako će se možda rušiti i rekordi, ipak se ostalo kratko za 20-ak milijuna dolara. S druge strane, na vanjskom je tržištu situacija fantastična te je ovaj blockbuster već utržio gotovo pola milijarde dolara (u nekim zemljama igra već više od tjedana dana) te je time nadmašio ukupne zarade većine ostalih Marvelovih filmova.

Captain America: Civil War uživa u fantastičnim kritikama i reakcijama gledatelja, a svi se slažu kako se radi o jednom od najboljih superjunačkih filmova svih vremena. Takva pozitivna usmena predaja znači i kako će prijeći milijardu dolara biti vrlo lagan zadatak koji bi mogao biti ostvaren već u narednih desetak dana što također dokazuje kako u ovakvom tipu spektakla još uvijek leži dosta love. Prezadovoljan može biti i Disney koji je kao studio oborio rekord u najbrže zarađenih milijardu dolara na domaćem tržištu za narednu godinu, što je ostvareno u samo 128 dana. Na kraju krajeva, za budućnost kinematografije je to možda i ključan podatak.

Captain America: Civil War - Bit' ćeš moja ili ničijaaa!

Captain America: Civil War – Bit’ ćeš moja ili ničijaaa!

Na drugom se mjestu i dalje jako dobro drži druga Disneyeva uzdanica, The Jungle Book, koja je u četvrtom tjednu prikazivanja uspjela uprihoditi novih 21,9 milijuna dolara te se ukupna zarada sada popela na 776 milijuna dolara diljem svijeta. Jasno je kako ipak neće uspjeti dohvatiti tu toliko željenu milijardu, ali s obzirom na rizik koji je cijeli ovaj projekt nosio sa sobom, ovakav se rezultat može smatrati velikim uspjehom i dobrom prilikom za postavljanje temelja novog serijala koji će se u skorijoj budućnosti razgranati na mnoge unosne smjerove poput animiranih verzija i novih atrakcija u Disney parkovima diljem svijeta.

The Jungle Book - umjetnost

The Jungle Book – umjetnost

Iznenađujuć je uspjeh postigla dramedija Mother’s Day, koja je nakon vrlo slabog premijernog vikenda u svom drugom tjednu prikazivanja zaradila 9 milijuna dolara, što je povećanje od nekoliko postotnih bodova. Naravno, uzrok tome nije kvaliteta samog filma niti njegova impozantna glumačka postava, već jednostavna činjenica da je ovaj vikend obilježio “blagdan” Majčin dan, jedan od onih počasnih fenomena koji prije svega dobrim marketingom i jačanjem društvenih mreža bilježi značajan porast popularnosti u posljednjih nekoliko godina.

Mother's Day - smeće

Mother’s Day – smeće

Četvrto mjesto drži razočaravajući The Huntsman: Winter’s War s novih 3,6 milijuna dolara, a prvu petorku zaokružuje komedija Keanu sa svega 3 milijuna zarađenih zelembaća. Iako su kritike i reakcije gledatelja uglavnom pozitivne, izgleda kako prvi dugometražni projekt dvojca Key & Peele nije uspio privući širu publiku te je uglavnom mogao računati na podršku dosadašnjih fanova. Šteta, ali šanse za ovu parodiju ionako nikada nisu bile pretjerano velike.

Keanu - navijali smo za njih, ali izgleda da im nije pomoglo

Keanu – navijali smo za njih, ali izgleda da im nije pomoglo

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Captain America: Civil War – 181,8 milijuna dolara
  2. The Jungle Book – 21,9 milijuna dolara (285 milijuna dolara ukupno)
  3. Mother’s Day – 9 milijuna dolara (20,7 milijuna dolara ukupno)
  4. The Huntsman: Winter’s War – 3,6 milijuna dolara (40,4 milijuna dolara ukupno)
  5. Keanu – 3,1 milijun dolara (15,1 milijun dolara ukupno)
  6. Barbershop: The Next Cut – 2,7 milijuna dolara (48,8 milijuna dolara ukupno)
  7. Zootopia – 2,7 milijuna dolara (327,6 milijuna dolara ukupno)
  8. The Boss – 1,8 milijuna dolara (59,1 milijun dolara ukupno)
  9. Ratchet & Clank – 1,5 milijuna dolara (7,1 milijun dolara ukupno)
  10. Batman v Superman: Dawn of Justice – 1 milijun dolara (327,3 milijuna dolara ukupno)

Idući nam vikend na kino repertoar dolaze dva nova naslova, a nešto se više očekuje od trilera Money Monster, novog redateljskog projekta glumice Jodie Foster. Priča nije pretjerano atraktivna i primamljiva široj publici, ali George Clooney i Julia Roberts u glavnim ulogama bi ipak trebali biti dovoljan mamac za one željne nečega što nije teški blockbuster.

Money Monster - Julia Roberts se pokušava vratiti u igru

Money Monster – Julia Roberts se pokušava vratiti u igru

Drugi je naslov The Darkness, klasični horor-triler o nadnaravnom entitetu koji terorizira naizgled nevinu obitelj, a nekoliko jačih hollywoodskih imena poput Kevina Bacona ipak nagovještaju kako se neće raditi o nekakvom bezveznom jeftinom smeću kojem je glavni cilj nabrzinu pokriti troškove produkcije i po mogućnosti zaraditi 3-4 puta više love. Fali nam kvalitetnih horora, a ovo bi mogla biti dobra utjeha!

TAGOVIblockbuster box office film hit kino premijera vikend kino report

Komentiraj