Film i TV

Nema gladi za Igre... gladi!

Aside Banners

Vikend kino report: Catching Fire ruši sve rekorde gledanosti

Piše , Objavljeno

Apsolutno nitko nije mislio da će novi nastavak popularnog serijala Igre gladi podbaciti na kino blagajnama, ali ipak je pomalo iznenađujuće njegovo rekordno otvaranje. catching fire

Božićna sezona je počela, studiji kreću s distribucijom svojih najvećih uzdanica, a publika se napokon u mnogo većem broju vraća u kino dvorane. Nakon što je prošli tjedan bio jedan od najmirnijih ove godine, vikend je obilježila premijera novog nastavka popularnog young-adult serijala, The Hunger Games: Catching Fire. I bome, dobro ga je obilježila!

U prvi tri dana prikazivanja, Catching Fire je zaradio nevjerojatnih 161,1 milijun dolara što je najbolje otvaranje svih vremena za mjesec studeni, te najbolje otvaranje za film koji nije išao u 3D formatu. Jedina tri filma koja imaju bolje otvaranje su Osvetnici, Iron Man 3 i posljednji nastavak Harry Potter serijala, ali svi su oni imali prilično veliku dodatnu zaradu upravo u 3D i IMAX verzijama.

catching fire

Catching Fire: mogli bi malo i pripaziti na koji način to dižu ruke… Znamo da i u budućnosti ima žita, ali tako se ono ne mjeri!

Catching Fire porazio je i svog prethodnika, ali i sve druge filmove iz te niše, poput Twilight serijala. Za sada ima solidne ocjene kritike i gledatelja, a usmena predaja garantira vrlo dobru zaradu, a kada se zbroje i prihodi od svjetske distribucije (već je sada u 68 zemalja svijeta film zaradio 138,4 milijuna dolara), moglo bi se govoriti o otprilike 800 milijuna dolara, što je definitivno razlog za slavlje studija Lionsgate.

Daaaaleko na drugom mjestu ovog se tjedna smjestio Thor: The Dark World s 14,7 milijuna dolara zarade te će film jedva preći granicu od 200 milijuna dolara, što i nije toliko bajan rezultat, ali novci će se sigurno zaraditi. Treća je ovoga tjedna neočekivana hit komedija The Best Man Holiday, s novih 12,5 milijuna dolara prihoda, što je s obzirom na vrlo dobru usmenu predaju, ipak poprilično veliki pad.

The Best Man Holiday: fali im još samo Denzel!

The Best Man Holiday: fali im još samo Denzel!

Na četvrtom je mjestu ovoga vikenda otvorila dramedija s Vinceom Vaughnom u glavnoj ulozi, Delivery Man. Film je zaradio svega 8,2 milijuna dolara, te opravdao mišljenje većine analitičara da će se raditi o klasičnom podbačaju zvijezde na zalasku. Iako se film reklamirao kao topla obiteljska komedija, trailer je vrlo jasno dao do znanja da se radi o donatoru sperme koji ima 533 djece, tako da se lošim marketingom dobio film koji je previše ozbiljan za obitelji, ali i previše neozbiljan za malo zahtjevnije gledatelje. Nije mu pomogla niti faca Vincea Vaughna, čija je karijera u velikoj krizi. Budimo iskreni, sve su mu uloge iste i već je poprilično dosadio…

Delivery Man - VInce Vaughn bi mogao razmisliti o promjeni uloga koje bire

Delivery Man – VInce Vaughn bi mogao razmisliti o promjeni uloga koje bira

Od ostalih ovotjednih zanimljivosti valja spomenuti da se na 10. mjesto liste probila hvaljena biografska drama Dallas Buyers Club, o lokalnoj zvjezdici Ronu Woodroofu, koji 1985. slučajno biva zarađen virusom HIV-a, te kreće u očajničku potragu za bilo kakvim lijekom. Film je ovoga vikenda zaradio 2,8 milijuna dolara, što na prvi pogled nije puno, ali valja uzeti u obzir da igra na svega 666 lokacija, a ovakvi su ozbiljni i teški filmovi ionako poznati po tome što dolari kapaju polagano, kroz duži vremenski period. Zvijezda Dallas Buyers Cluba, Matthew McConaughey također može biti iznimno zadovoljan, jer i dalje nastavlja s redanjem izvanrednih uloga.

Dallas Buyers Club: Matthew McConaughey sve bolji i bolji...

Dallas Buyers Club: Matthew McConaughey sve bolji i bolji…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Hunger Games: Catching Fire – 161 milijun dolara
  2. Thor: The Dark World – 14,1 milijuna dolara (168 milijuna ukupno)
  3. The Best Man Holiday – 12,5 milijuna dolara (50,4 milijuna ukupno)
  4. Delivery Man – 8,2 milijuna dolara
  5. Free Birds – 5,3 milijuna dolara (48,6 milijuna ukupno)
  6. Last Vegas – 4,4 milijuna dolara (53,9 milijuna ukupno)
  7. Bad Grandpa – 3,5 milijuna dolara (95,5 milijuna ukupno)
  8. Gravity – 3,3 milijuna dolara (246 milijuna ukupno)
  9. 12 Years a Slave – 2,8 milijun dolara (29,4 milijuna ukupno)
  10. Dallas Buyers Club – 2,8 milijuna dolara (6,5 milijuna ukupno)

Idućeg nas pak vikenda očekuje prava navala novih filmova, od kojih će se naći i nekoliko klasičnih božićnih radova. Black Nativity tako cilja na afroameričku publiku, dok animirani hit Frozen želi postati obiteljski hit ovogodišnjih božićnih praznika, što će mu s obzirom na prve ocjene i kritike, itekako uspjeti.

S druge strane, neće nedostajati niti akcije, i to one uistinu žestoke i krvave! U kina se tako vraća Jason Statham s akcićem Homefront, klasičnom pričom o mirnom i povučenom bivšem specijalcu, kojem jednostavno ne daju da živi normalan život. James Franco u filmu glumi glavnog negativca, tako da bi i to mogao biti dobar razlog za odlazak u kino.

Homefront: sine, kada ti James Franco glumi dilera, znaš kol'ko je sati

Homefront: sine, kada ti James Franco glumi dilera, znaš kol’ko je sati

Mnogi će fanovi bojkotirati i na sve moguće načine opstruirati dolazak u kina Oldboya, remake istoimenog filma Chan-Wook Parka iz 2003. godine, koji se s pravom smatra jednim od ponajboljih filmova svih vremena. Američku je verziju režirao proslavljeni Spike Lee, dok je za naslovnu ulogu izabran Josh Brolin, ali sve to jednostavno ne miriši na dobro.

Oldboy: priznajemo, poster je fora, ali nema šanse da film bude i do koljena originalu!

Oldboy: priznajemo, poster je fora, ali nema šanse da film bude i do koljena originalu!

Za kraj, tu su i dva autsajdera, koja se ne mogu nadati nekom prevelikom uspjehu, ali će ipak privući svoju publiku. Prvi je povijesna drama The Book Thief, s Geoffreyem Rushom u glavnoj ulozi, koja je novi pokušaj prikazivanja male priče kroz prizmu strašnih događaja u Njemačkoj tokom Drugog svjetskog rata. Drugi je pak britanski film Philomena, simpatična drama u kojoj briljiraju Judi Dench i Steve Coogan. Uglavnom, ovoga će vikenda uistinu biti mnogo toga za izbor!

TAGOVIbox office dostavljač Igre gladi plamen rekord Thor vikend kino report

Komentiraj