Film i TV

Denzel je i dalje pravi mamac

Aside Banners

Vikend kino report: Denzel Washington i Equalizer “poništili” konkurenciju

Piše , Objavljeno

The Equalizer je potpuno očekivano zasjeo na prvo mjesto ovotjedne ljestvice, a niti drugi filmovi koji trenutno igraju u kinima nisu imali loš vikend.

eqaulizer 2Dobri rezultati na američkom box officeu nastavljaju se i u posljednjem tjednu rujna, a i dalje najbolje prolaze filmovi koji nisu nikakvi nastavci, remakeovi niti rebootovi. Dovoljan je to pokazatelj kako publika cijeni svježe i (koliko-toliko) originalne priče, a nije na odmet niti ako u glumačkoj ekipi imate neka jaka hollywoodska imena.

The Equalizer se tako bez mnogo problema našao na prvom mjestu u prvom tjednu svog prikazivanja, a sa zaradom od 35 milijuna dolara odmah je izbio i na četvrto mjesto svih vremena za neki film koji je otvorio u rujnu. Provjerena kombinacija redatelja Antoinea Fuqua i megazvijezde Denzela Washingtona (radili su zajedno na kultnom Training Dayu) ponovno je polučila uspjeh, a s obzirom na ocjene gledatelja i kritike, ne radi se samo o izvrsnim financijskim rezultatima!

The Equalizer - gospodin, umjetnik, legenda... Denzel!

The Equalizer – gospodin, umjetnik, legenda… Denzel!

Naravno, glavni je mamac za publiku bilo ime glavnog glumca, pošto Denzel ima ogromnu bazu vjernih obožavatelja zbog kojih malo koji njegov film ne uspije u kinima. Dobar je dio kino gledatelja došao i iz redova Eminemovih fanova (radio je soundtrack), a sve je to zajedno upakirano u obliku privlačnog i vrlo izravnog trailera koji obećava zabavu kakvu je omogućio i, primjerice, Taken. Očekuje se da bi film do kraja prikazivanja u SAD-u trebao bez problema prevaliti brojku od 100 milja dolara, a podaci sa stranih tržišta pokazuje kako će se raditi o prvom pravom jesenskom hitu. Tako je to kada uspiješ pridobiti Denzela da ti glumi u filmu…

Na drugo je mjesto pao The Maze Runner, koji je zaradio vrlo dobrih 17,5 milijuna dolara i tako potvrdio da se radi o vrlo izglednoj i, nadajmo se, iznimno uspješnoj franšizi. Film jako dobro stoji i na stranim tržištima (u Maleziji je već sada treći najgledaniji film svih vremena studija Fox), što nije nimalo čudno. Radi se o uistinu zanimljivom filmu koji ipak odlazi korak dalje od već dosadnih The Hunger Gamesa, Divergenta i sličnih generičkih gluparija…

The Maze Runner - u labirintu je uvijek najbolja žurka

The Maze Runner – u labirintu je uvijek najbolja žurka

Solidnim je trećim mjestom otvorio The Boxtrolls, koji je zaradio 17,3 milijuna dolara i tako postao najuspješnijim filmom kuće Laika Animations, specijalizirane za iznimno kompleksnu, ali jednako toliko fascinantnu stop-motion animaciju. Priča o dječaku kojega odgoji skupina trolova možda je malo premračna za najmlađe uzraste, ali oni malo stariji će sigurno imati u čemu uživati. Ovakva animacija obično ne prolazi baš najbolje kod gledatelja (zadnji je veći uspjeh imao Burtonov Corpse Bride prije devet godina), ali The Boxtrolls bi na kraju mogao dogurati do jako finih 60-ak milijuna dolara.

The Boxtrolls - dođe nam muka kada zamislimo koliko je truda uloženo u ovo

The Boxtrolls – dođe nam muka kada zamislimo koliko je truda uloženo u ovo

Na četvrto je mjesto očekivano pala komedija This Is Where I Leave You sa zarađenih solidnih 7 milijuna dolara nakon dva tjedna prikazivanja, a na petom ju mjesto slijedi Dolphin Tale 2 s novih 4,8 milijuna dolara. Dupini se i dalje prilično dobro drže, što se baš i ne može reći za novi film Liama Neesona, A Walk Among The Tombstones, čiji je drugi tjedan prikazivanja završen na slabom sedmom mjestu sa zaradom od svega 4,2 milijuna dolara, što je jedva nešto više od spektakla Guardians of the Galaxy, filma koji broji svoj deveti tjedan u prvih deset. Inače, najveći ovogodišnji hit već je zaradio 319,2 milijuna dolara samo u SAD-u, što ga čini jednim od najprofitabilnijih stripovskih filmova svih vremena.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Equalizer – 35 milijuna dolara
  2. The Maze Runner – 17,5 milijuna dolara (58 milijuna dolara ukupno)
  3. The Boxtrolls – 17,3 milijuna dolara
  4. This is Where I Leave You – 7 milijuna dolara (22,6 milijuna dolara ukupno)
  5. Dolphin Tale 2 – 4,8 milijuna dolara (33,7 milijuna dolara ukupno)
  6. No Good Deed – 4,6 milijuna dolara (46,6 milijuna dolara ukupno)
  7. A Walk Among the Tombstones – 4,2 milijuna dolara (20,9 milijuna dolara ukupno)
  8. Guardians of the Galaxy – 3,8 milijuna dolara (319,2 milijuna dolara ukupno)
  9. Let’s Be Cops – 1,5 milijuna dolara (79,6 milijuna dolara ukupno)
  10. Teenage Mutant Ninja Turtles – 1,4 milijuna dolara (187,2 milijuna dolara ukupno)

Idući nam tjedan slijedi mnogo uzbuđenja, a čak će se tri filma boriti za prvo mjesto. Naravno, prvo će morati srušiti Denzela, a najviše šanse za to ima nova kriminalistička trilerčina Davida Finchera, Gone Girl. Temeljen na romanu Gillian Flynn i s jakim glumačkim snagama u vidu Bena Afflecka i Rosamund Pike, ovaj je film već prije početka samog snimanja proglašen sigurnim remek-djelom, a s obzirom na renome redatelja i prve kritike, izgleda da su predviđanja bila itekako utemeljena.

Gone Girl - Batman će ju spasiti, sigurni smo!

Gone Girl – Batman će ju spasiti, sigurni smo!

Drugi je favorit horor Annabelle, film koji računa na dva bitna aduta: iznimno jezivi trailer i činjenicu da se većina ljudi grozi bizarnih porculanskih lutkica. Kako su redatelj, scenaristi i glumci poprilično nepoznati, jedino ime koje iskače je ono sada već legendarnog producenta Jamesa Wana, čovjeka koji nam je donio neke od najboljih horora ovog milenija. I sam je Annabelle zapravo spin-off izvrsnog The Conjuringa, a hoće li uspjeti doći barem do koljena svom prethodniku, vidjet ćemo za svega tjedan dana.

Annabelle - baš krasna lutkica za imati po doma...

Annabelle – baš krasna lutkica za imati po doma…

Na kraju, tu je i već otpisani Nicolas Cage, glavna zvijezda i najveći uteg SF trilera Left Behind. Film je koštao svega 15-ak milijuna dolara, što se itekako osjeti, a na prvi pogled zvuči kao lošija kopija izvrsne serije The Leftovers. Film je režirao tip koji je inače uglavnom kaskader, ali je snimio i jedan niskobudžetni akcić s Dolphom Lundgrenom prije dobrih 20 godina. Sve u svemu, Left Behind će imati sreće ako se uspije ogrebati za barem 3-4 milijuna dolara, a Nic Cage će izgleda još više produbiti svoj status trash zvijezde…

TAGOVIbox office Filmovi hitovi kino premijera vikend kino report

Komentiraj