Film i TV

Ništa novog preko bare

Aside Banners

Vikend kino report: Frozen preuzeo vrh u najdosadnijem vikendu godine

Piše , Objavljeno

Frozen i The Hunger Games: Catching Fire i dalje dominiraju američkim box officeom, dok je ostatak filmova prisiljen zadovoljiti se mrvicama.

hobit 2

Prvi je vikend prosinca tradicionalno jedan od dosadnijih perioda godine što se tiče noviteta i zarade na kino blagajnama, budući da se američka publika uglavnom odmara od blagdana (koliko god to paradoksalno zvučalo), a veliki se kino distributeri pripremaju za navalu božićnih hitova. Zato je ovoga vikenda samo jedan film doživio premijeru, dok je ostatak liste ostao uglavnom nepromijenjen.

Na prvo je mjesto tako zasjeo prošlotjedni broj dva, animirani film Frozen. Ovaj je crtić zaradio 31,6 milijuna dolara, što je rekordni iznos za vikend nakon Dana zahvalnosti. Film ima izvrsne kritike i vrlo je popularan među gledateljima, te bi bez problema trebao doseći granicu od 250 milijuna dolara. To je nekako u skladu s vrlo uspješnim ovogodišnjim konkurentima u animiranom žanru, koji se pokazuje kao sve bolji i sigurniji način zarade.

Frozen: motivi koji garantiraju zaradu

Frozen: motivi koji garantiraju zaradu

Svoj je treći tjedan u kinima Catching Fire završio sa zaradom od 27 milijuna dolara, te će bez problema ići i preko 400 milijuna, a kada se zbroji i iznimno dobar uspjeh na stranom tržištu (336 milijuna dolara), distributeri iz Lionsgatea, Jennifer Lawrence i ostatak ekipe mogu biti vrlo zadovoljni jednom od većih ovogodišnjih kino uspješnica.

Trećim je mjestom otvorio jedini ovotjedni novitet, mračna krim-drama Out of the Furnace, s vrlo slabih 5,3 milijuna dolara. Iako ima respektabilnu glumačku postavu u sastavu Christian Bale – Casey Affleck – Zoe Saldana, izgleda da nije uspio razbiti prokletstvo sličnih filmova (Killing Them Softly, Dead Man Down…), a niti kritika i usmena predaja ne daju mu za pravo da se veseli nekoj značajnijoj zaradi. Šteta, izgledalo je da ovaj vlakić može mnogo više…

Out of the Furnace: veliš, mračan i težak film? Ma neee, ljubičice i sunčeko...

Out of the Furnace: veliš, mračan i težak film? Ma neee, ljubičice i sunčeko…

Ostatak liste čine starosjedioci, čija se zarada kretala od 1,5 do 4,7 milijuna dolara, s tim da je nekako najbolje prošao Delivery Man na petom mjestu, s 3,8 milijuna zarađenih zelembaća. Nije to neki značajniji uspjeh, ali s obzirom na vidljivo silaznu putanju karijere Vincea Vaughna, svaka pobjeda znači mnogo, ma koliko god ona malena bila.

Delivery Man: Chris Pratt zna kako cijeniti poklon s neba

Delivery Man: Chris Pratt zna kako cijeniti poklon s neba

Valja izdvojiti i katastrofalnu premijeru akcijskog fantasy spektakla 47 Ronin, koji je na svoje trnovito putovanje krenuo u Japanu. Distributeri su računali da će publika u čijoj se zemlji i odvija radnja cijeloga filma pokazati interes, ali 1,3 milijuna dolara je i više nego razočaravajuće, pogotovo za film koji je iscijedio preko 250 milijuna budžetskih dolara. Ovo je jako loša najava za film koji u američka kina dolazi dan poslije Božića, tako da bi Keanu Reeves mogao dobiti jedan od većih udaraca u jaja u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

47 Ronin: ni ovakvi cool likovi izgleda da neće pomoći...

47 Ronin: ni ovakvi cool likovi izgleda da neće pomoći…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Frozen – 31,6 milijuna dolara (134 milijuna ukupno)
  2. The Hunger Games: Catching Fire – 27 milijuna dolara (337 milijuna ukupno)
  3. Out of the Furnace – 5,3 milijuna dolara
  4. Thor: The Dark World – 4,7 milijuna dolara (194 milijuna ukupno)
  5. Delivery Man – 3,8 milijuna dolara (24,8 milijuna ukupno)
  6. Homefront – 3,4 milijuna dolara (15,3 milijuna ukupno)
  7. The Book Thief – 2,7 milijuna dolara (12,1 milijuna ukupno)
  8. The Best Man Holiday – 2,7 milijuna dolara (67,2 milijuna ukupno)
  9. Philomena – 2,3 milijun dolara (8,2 milijuna ukupno)
  10. Dallas Buyers Club – 1,5 milijuna dolara (12,4 milijuna ukupno)

Nema apsolutno nikakve sumnje da će se ovaj vikend vrlo brzo zaboraviti, a kako i ne bi, kada već za par dana u akciju kreću hollywoodski teškaši. Vijest tjedna, a optimisti najavljuju i godine, jest dolazak dugoočekivanog filma The Hobbit 2: The Desolation of Smaug, koji je već sada ‘osuđen’ na obaranje mnogih rekorda. Hobiti, vilenjaci, čarobnjaci, patuljci i zmaj Smaug vrlo dobro kotiraju i među prvim kritičarima i publikom, a sve manje od milijarde dolara zarade diljem svijeta smatralo bi se neuspjehom.

The Desolation of Smaug: uvijek smo voljeli sexy elfice

The Desolation of Smaug: uvijek smo voljeli sexy elfice

U sjeni Hobita otvara i n-ta po redu instalacija serijala Madea Tylera Perryja , u nastavku zvanom A Madea Christmas. Iako ti filmovi uglavnom dobivaju katastrofalne ocjene, te su tokom godina postale svojevrsni primjer hollywoodskog low-budget trasha, ipak zarađuju fine pare, pa bi i ovaj nastavak trebao bez problema dići minimalno 50 milijuna. Sve u svemu, praznici nam stižu!

TAGOVIblockbusteri catching fire hobit 2 kino zarada vikend kino report

Komentiraj