Film i TV

Kralj se vratio!

Aside Banners

Vikend kino report: Godzilla rasturio pola svijeta i zavladao kino dvoranama

Piše , Objavljeno

Nije bilo nimalo sumnje da će ovaj vikend proći u znaku Godzille, a jedino je pravo pitanje ostalo hoće li se premašiti granica od 100 milijuna dolara zarade.

godzilla

Lijepo je znati da nam u iduća tri mjeseca svaki tjedan predstoji barem jedan novi blockbuster, a već smo se imali priliku uvjeriti što nam Hollywood sprema za ovu ljetnu sezonu. Za sada je situacija solidna, iako se još uvijek nije pojavio naslov koji bismo mogli okarakterizirati kao “must see“. Barem ne do ovog vikenda…

Potpuno je očekivano prvo mjesto zauzeo film katastrofe Godzilla, koji s 93,2 milijuna dolara zarade ima drugo najbolje otvaranje ove godine (nakon Captaina Americe 2, koji je otvorio s 95 milja). Ako taj rezultat usporedimo s prošlogodišnjim blagim razočaranjem Pacific Rimom (37,3 milijuna dolara), jasno je kako se vrijeme velikih filmskih čudovišta i uništenja sve žive i nežive sile napokon vraća na velika platna, te se samo nadamo kako se Roland Emmerich neće dočepati nekog sličnog projekta. On je svoje prilike imao!

Godzilla - pa kaže: "Niiisi me voljela u ono vrijemeeeee!"

Godzilla – pa kaže: “Niiisi me voljela u ono vrijemeeeee!”

Warner Bros. je napravio genijalan posao s marketingom i Godzillu reklamirao kao film katastrofe, a ne kao film o čudovištima, te uz prilično tajnovite trailere koji uopće ne otkrivaju prave negativce pogodio točno ciljanu populaciju. Definitivno je pomoglo i poznato lice Bryana Cranstona, kojem publika itekako vjeruje, pa se sve poklopilo kako bi visokobudžetni studijski prvijenac Garetha Edwardsa bio potpuni uspjeh. Kritike se kreću od dobrih do odličnih, a takve su i reakcije publike, tako da ovom filmu ne bi trebao biti problem preći 200 milijuna dolara u američkim, odnosno 400 milijuna dolara u svjetskim kinima.

Na drugo je mjesto ovaj vikend pala izvrsna komedija Neighbors, koja je uz novih 26 milijuna dolara i dalje na putu za jedno od najprofitabilnijih žanrovskih ostvarnja zadnjih nekoliko godina. Od svih će najviše profitirati Zac Efron i Seth Rogen, koji osim masnih bonusa i izvrsne promidžbe, mogu očekivati i siguran posao prilikom snimanja nastavka. Naravno, o tome se još uvijek ništa ne govori, ali teško je vjerovati da producenti neće poželjeti izmusti ovako poželjnu zlatnu kravicu…

Neighbors - pfff, Ameri i njihovi fakultetski tulumi... Uopće nismo ljubomorni!

Neighbors – pfff, Ameri i njihovi fakultetski tulumi… Uopće nismo ljubomorni!

The Amazing Spider-Man 2 je pao na treće mjesto sa zaradom od 16,8 milijuna dolara, što u pitanje dovodi prelazak granice od 200 milijuna dolara. Na sreću, strano tržište i dalje nije zasićeno ovim superjunakom, pa se do sada nakupilo gotovo pola milijarde dolara zarade. Znači li to da ćemo moći gledati i treći nastavak pustolovina Čovjeka-Pauka? Gotovo sigurno!

U sjeni Godzille ostao je drugi ovotjedni novitet, sportska drama Million Dollar Arm, čijih je razočaravajućih 10,5 milijuna dolara bilo dovoljno tek za četvrto mjesto. To je jedno od najgorih otvaranja za ovaj tip filma A produkcije, koji je u novije vrijeme bolji jedino od prošlomjesečnog Draft Daya (9,8 milijuna dolara).

Million Dollar Arm - poznatiji kao "Don Draper u Indiji"

Million Dollar Arm – poznatiji kao “Don Draper u Indiji”

Iako se potonji bavio američkim nogometom, dok Million Dollar Arm u fokusu ima bejzbol, trend je itekako očit: ljude sve manje zanimaju ovakvi filmovi, pogotovo ako nemaju žešće jaka imena (Jon Hamm je prilično jak, ali nije ni blizu statusa profitabilne zvijezde). Na žalost, ovakvi filmovi ne mogu računati na neku veću zaradu sa stranog tržišta pošto američki sportovi baš i ne zanimaju ostatak svijeta, ali valjda će se uspjeti pokriti…

Ostatak liste je manje-više jednak kao prošli tjedan, s tim da valja naglasiti kako će animirani Frozen idući tjedan postati peti najprofitabilniji film svih vremena, zahvaljujući u velikoj mjeri Japancima, koji ga već 10. tjedan za redom drže na prvom mjestu svoje top liste.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Godzilla – 93,2 milijuna dolara
  2. Neighbors – 26 milijuna dolara (91,5 milijuna dolara)
  3. The Amazing Spider-Man 2 – 16,8 milijuna dolara (172,2 milijuna dolara)
  4. Million Dollar Arm – 10,5 milijuna dolara
  5. The Other Woman – 6,3 milijuna dolara (71,7 milijuna dolara)
  6. Heaven Is for Real – 4,4 milijuna dolara (82,2 milijuna dolara)
  7. Rio 2 – 3,8 milijuna dolara (118,1 milijun dolara)
  8. Captain America: The Winter Soldier – 3,8 milijuna dolara (250,6 milijuna dolara)
  9. Legends of Oz: Dorothy’s Return – 2 milijuna dolara (6,6 milijuna dolara)
  10. Mom’s Night Out – 1,9 milijuna dolara (7,3 milijuna dolara)

Idući nas vikend očekuje dolazak još dva nova teškaša, od kojih će jedan sigurno zasjesti na prvo mjesto, dok drugome prijeti opaka katastrofa. Dakako, novi će prvak postati X-Men: Days of Future Past, koji bi po svim najavama trebao bez problema prebaciti 100 milijuna dolara zarade i za dva-tri tjedna postati najprofitabilniji film godine.

X-Men: Days of Future Past - nešto nam smrdi da je ovdje u pitanju nekakva simbolika, ali nikako skužiti o ćemu je riječ...

X-Men: Days of Future Past – nešto nam smrdi da je ovdje u pitanju nekakva simbolika, ali nikako skužiti o ćemu je riječ…

Što se tiče propasti, ona prijeti novoj suradnji najiritantnijeg dvojca Hollywooda, Drew Barrymore i Adama Sandlera. U svojoj novoj obiteljskoj komediji Blended glume par samohranih roditelja koji se u početku mrze, ali nakon nekog vremena počnu osjećati prve znakove zaljubljenosti, što uzrokuje kroničnu mučninu kod većeg dijela gledatelja. Noup, ovaj film nećemo gledati!

TAGOVIblockbuster box office hitovi kino spektakli vikend kino report zarada

Komentiraj