Film i TV

Derbi kola

Aside Banners

Vikend kino report: ‘Gone Baby’ i ‘Annabelle’ u neizvjesnoj borbi za prvo mjesto

Piše , Objavljeno

Kakav je ovo vikend u američkim kinima bio! Borba dva iznimno privlačna filma ponudila je neizvjesnu utrku, a moramo priznati da je u foto-finišu ipak pobijedio bolji kandidat!

gone girl 2Već dugo nismo imali takvu borbu na vrhu kao ovaj tjedan, kada su dva iznimno primamljiva naslova pokušala doći do toliko željene prve pozicije. Sve je to uzrokovalo i dosta veliki porast zarade, tako da je ovaj vikend ujedno postao i najprofitabilniji u mjesecu listopadu, i to svih vremena… a jedva da je počeo, prava zabava nam tek slijedi, s čak 3 nova potencijalna hita koji čekaju na svoj red za svega par dana.

No krenimo s aktualnostima. Malo tko je dvojio da novi triler Davida Finchera, Gone Girl, neće biti na samom vrhu ljestvice, a to se na kraju i dogodilo. Jednostavno, faktora koji garantiraju uspjeh ovom filmu je bilo previše: redatelj kojega mnogi smatraju jednim od najvećih svih vremena i koji je ispraksan u ovom žanru (The Game, Se7en, The Girl with the Dragon Tattoo), priča temeljena na iznimno uspješnom istoimenom romanu Gillian Flynn, glumačka ekipa predvođena trenutno popularnim Benom Affleckom (iliti Batmanom) te marketinška kampanja koja je obećala svakom gledatelju ne samo pasivno gledanje, već i neku vrstu vlastitog istraživanja cijele misterije oko koje se vrti radnja.

Gone Girl - napetost se osjeti i preko fotke

Gone Girl – napetost se osjeti i preko fotke

Sve je to omogućilo jako dobrih 38 milijuna dolara zarade, što je najbolje otvaranje u karijeri Davida Finchera (redatelja kojem je doslovno svaki film remek-djelo) i najbolji rezultat za Bena Afflecka nakon 2003. godine i žestoko popljuvanog Daredevila. Kritike i reakcije gledatelja su očekivano izvrsne tako da se očekuje barem 120 milijuna dolara ukupne zarade, a ne bismo se čudili niti da stari Finchy pokupi i koju oscarovsku nominaciju. Istina, žanr trilera i nije pretjerano cijenjen kod Akademije, ali ako su svakakvi tukci dobili ovu prestižnu nagradu, zašto ne bi i on?!

Iako su gotovo svi pretpostavljali da će Gone Girl završiti na prvom mjestu, nitko se nije nadao ovako gustoj borbi i fantastičnom rezultatu paranormalnog horora Annabelle. Film je u svom prvom vikendu prikazivanja zaradio izvrsnih 37,2 milijuna dolara, što ga stavlja na šesto mjesto svih vremena u svom podžanru, iza hitova poput filmova The Conjuring (kojem je i izravni spin-off) te Insidious Chapter 2. Velike zasluge ponovno pripadaju Jamesu Wanu koji je ovaj put bio u ulozi producenta, ali čiji se smisao za stvaranje dobrog nadnaravnog horora itekako osjeti.

Annabelle - zapalite tu prokletu lutku! Zapalite sve proklete lutke na planeti!

Annabelle – zapalite tu prokletu lutku! Zapalite sve proklete lutke na planeti!

Film ima solidne ocjene publike i očekivano slabašne kritike, ali ovakvi filmovi obično privlače gledatelje bez obzira na bilo kakve recenzije. Kada se radi o jezivoj i ubojitoj porculanskoj lutkici (koje su i ovako dovoljno strašne), jednostavno je teško ne otići, pogledati i pošteno se preplašiti, pogotovo onima koje ovakvi filmovi privlače. Upravo zato ne gine barem 80-ak milja do kraja prikazivanja, što je, s obzirom na uloženih 6,5 milijuna, fenomenalan uspjeh!

Na treće je mjesto očekivano pao The Equalizer i to sa zaradom od 19 milijuna dolara. Denzel Washington je i dalje glavni mamac za publiku, koja će vrlo vjerojatno bez mnogo problema omogućiti barem 100 milijuna dolara zarade. Ista je stvar i s animiranim filmom The Boxtrolls na četvrtom mjestu te SF avanturom The Maze Runner na petom mjestu, koji sa zaradom od 12,4 odnosno 12 milijuna dolara i dalje stoje prilično dobro što se tiče kino blagajni.

Šestim je pak mjestom otvorio novi “hit” Nicholasa Cagea, fantastična drama Left Behind, koja je prvi tjedan prikazivanja zaradila svega 6,8 milijuna dolara. Film je dobio katastrofalne kritike i ocjene gledatelja, što nas, s obzirom na očajni trailer, uopće ne čudi. Nic Cage je ponovno odradio šljaku preko one stvari, ne dajući pritom niti trunke truda i ne pokazujući nimalo svog talenta. Šteta za inače sasvim dobro glumca, kojega ovakvi projekti svake godine sve više i više zakopavaju. S druge strane, ipak se nešto zaradilo (mi smo očekivali maksimalno dvije milje), tako da možda još uvijek nije sve propalo!

Left Behind - Nicolas Cage sa izvrsnom frizurom i još boljom glumom

Left Behind – Nicolas Cage s izvrsnom frizurom i još boljom glumom

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

 1. Gone Girl – 38 milijuna dolara
 2. Annabelle – 37,2 milijuna dolara
 3. The Equalizer – 19 milijuna dolara (64,5 milijuna dolara ukupno)
 4. The Boxtrolls – 12,4 milijuna dolara (32,5 milijuna dolara ukupno)
 5. The Maze Runner – 12 milijuna dolara (73,9 milijuna dolara ukupno)
 6. Left Behind – 6,8 milijuna dolara
 7. This is Where I Leave You – 4 milijuna dolara (29 milijuna dolara ukupno)
 8. Dolphin Tale 2 – 3,5 milijuna dolara (38 milijuna dolara ukupno)
 9. Guardians of the Galaxy – 3 milijuna dolara (323,4 milijuna dolara ukupno)
 10. No Good Deed – 2,5 milijuna dolara (50,2 milijuna dolara ukupno)
 11. A Walk Among the Tombstones – 4,2 milijuna dolara (20,9 milijuna dolara ukupno)

Idući nam vikend pak slijedi nova doza uzbuđenja s tri nova jaka igrača. Iako to nimalo ne zaslužuje, najviše šanse za uspjeh dajemo novoj ekranizaciji svevremenske priče o najslavnijem vampiru, Drakuli. Film je, blago rečeno, katastrofa i teško je povjerovati da je u njega ulupano čak 100 milijuna dolara, a kombinacija povijesnih činjenica i stripovske fikcije nije niti približno privlačna kao, primjerice, u slučaju serijala 300. Očekuje se zarada od barem 35 milijuna dolara, a sve ispod toga bi bilo ravno katastrofi…

Dracula - čovjek bi rekao da se prije ovoga odigrala neka epska bitka. E pa nije!

Dracula – čovjek bi rekao da se prije ovoga odigrala neka epska bitka. E pa nije!

Svoje šanse ima i obiteljska komedija Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, film koji se može nadati uspjehu zahvaljujući dugom i neobičnom naslovu te jakim glumačkim imenima u vidu Stevea Carella i Jennifer Garner, ali s obzirom na prilično slabu reklamnu kampanju i ne pretjerano zanimljiv trailer, teško je očekivati nekakve fantastične rezultate.

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day - slabi smo na Stevea Carrella, pa mu možda i damo šansu...

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day – slabi smo na Stevea Carrella pa mu možda i damo šansu…

Za kraj nam je ostao i jedini ozbiljniji kandidat i onaj koji gotovo sigurno neće završiti na prve tri pozicije, sudska drama The Judge. Iako ima fantastičnu glumačku ekipu (Robert Downey Jr., Robert Duvall, Billy Bob Thornton i tako dalje) te zanimljivu i napetu priču, teško je očekivati neki interes šire publike, pogotovo kada u kinima igraju obiteljska komedija, stripovski povijesni spektakl, napeti triler i hororčina. Ipak, želimo im svu sreću i pravo iznenađenje!

TAGOVIblockbuster box office Filmovi filmski hitovi gone girl kino vikend kino report

Komentiraj