Film i TV

Lansiranje uspješno

Aside Banners

Vikend kino report: Gravity lansiran direktno na prvo mjesto

Piše , Objavljeno

Iako smo prošlog tjedna najavljivali oštru borbu za prvo mjesto američke box office liste, pokazalo se da je ovoga vikenda publiku zanimao samo jedan naslov: Gravity!

gravity

Moramo priznati da nas jako veseli povratak malo jačih naslova u kino dvorane, jer upravo oni najbolje znaju iskoristiti uvjete koje veliko platno i skupocjeni surround daju. Do sada smo tako imali prilike gledati uglavnom loše filmove s fascinantnim audio-vizualnim elementima, ali ovog bismo tjedna napokon mogli uživati u jednom remek-djelu, koje ima pokriveno sve aspekte kvalitetne kinematografije.

Da, Gravity je došao u kina diljem svijeta i pokorio ih bez nekih većih problema. Istina, nije to niti blizu nekim ljetnim blockbusterima, ali 55,6 milijuna dolara u prva tri dana, za listopadski film koji nije nastavak ili dio već ustanovljenog serijala, uspjeh je vrijedan titule “rekord”. Veliki je dio kolača ugrabljen u 3D i IMAX dvoranama, jer je Gravity vrlo snažno reklamiran kao film koji najbolje iskorištava tu (inače iritantnu) tehnologiju, čak toliko, da staje bok uz bok s legendarnim Avatarom.

Gravity - opako dobra napetica

Gravity – opako dobra napetica

Ipak, to ne znači ništa ako usmena predaja i kritika pokopaju film, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Štoviše, Gravity je pokupio ponajbolje recenzije ove godine (98% na Rotten Tomatoes), te ga i publika gotovo jednoglasno hvali. George Clooney i Sandra Bullock su i inače mamci za publiku, tako da je i to jedan veliki plus za sam film, a s obzirom na sve te adute, vjerojatan je još prilično dug život ovoga svemirskog SF-a na vrhovima kino blagajni.

Na drugo je mjesto pao prošlotjedni broj jedan, animirani film Cloudy with a Chance of Meatballs 2, koji je zaradio 21,5 milijuna dolara. Za sada je ovaj crtić skupio oko 60 milijuna dolara, što je solidan rezultat, ali i dalje daleko od ovogodišnjih vladara žanra. Kampanja se sada polagano seli na ostatak svijeta, gdje prvi nastavak nije baš briljirao, pa se očekuje znatno bolja financijska prođa.

Oblačno s ćuftama 2 - crtići su apsolutni hit ove godine

Oblačno s ćuftama 2 – crtići su apsolutni hit ove godine

Treće je mjesto ovoga vikenda pripalo još jednoj premijeri, trileru Runner Runner, u kojem možemo gledati Bena Afflecka i Justina Timberlakea, trenutno jedne od najvećih zvijezda Hollywooda. Očekivali smo da će sama ta činjenica privući masu gledatelja, ali 7,6 milijuna dolara zarade u nešto više od 3000 kino dvorana, jedan je od najvećih flopova ove godine. Izgleda da trailer nije uspio zaintrigirati gledatelje, a usmena predaja i riječ kritike su katastrofalni. Kako stvari stoje, ovaj film može biti zadovoljan ako uspije dići i 20 milijuna dolara do kraja prikazivanja…

Runner Runner - prije bi bio Loser Loser

Runner Runner – prije bi bio Loser Loser

Na četvrtom se mjestu još uvijek dobro drži triler drama Prisoners, sa zaradom od 5,7 milijuna dolara, a peto je mjesto ovoga vikenda pripalo biografskom filmu Rush, koji je utržio svega 4,4 milijuna dolara. To je prilično loš rezultat (zapravo, spada u kategoriju gotovo katastrofalnog), ali je potpuno razumljiv s obzirom na nezainteresiranost američke publike za utrke Formule 1. Očekivanja za svjetsko tržište su pak prilično velika, stoga se treba strpiti još par tjedana da cijela situacija bude malo jasnija.

Rush - Amere F1 jednostavno ne zanima

Rush – Amere F1 jednostavno ne zanima

Od noviteta valja spomenuti i Pulling Strings, koji se smjestio na devetom mjestu ovotjedne top liste, sa zaradom od 2,5 milijuna dolara. Meksička romantična komedija pokušava ponoviti uspjeh velikog hita Instructions Not Included, što joj za sada ne uspijeva, ali ako u obzir uzmemo da je otvorila u samo 387 kino dvorana, možda se situacija još promijeni.

Pulling Strings - proboj filmova sa španjolskog govornog područja se nastavlja

Pulling Strings – proboj filmova sa španjolskog govornog područja se nastavlja

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Gravity – 55,5 milijuna dolara
  2. Cloudy with a Chance of Meatballs 2 – 21,5 milijuna dolara (60,6 milijuna ukupno)
  3. Runner Runner – 7,6 milijuna dolara
  4. Prisoners – 5,7 milijuna dolara (47,9 milijuna ukupno)
  5. Rush – 4,4 milijuna dolara (18,1 milijuna ukupno)
  6. Don Jon – 4,1 milijuna dolara (16,1 milijuna ukupno)
  7. Baggage Claim – 4,1 milijuna dolara (15,2 milijuna ukupno)
  8. Insidious: Chapter 2 – 3,9 milijuna dolara (74,8 milijuna ukupno)
  9. Pulling Strings – 2,5 milijuna dolara
  10. Enough Said – 2,1 milijuna dolara (5,4 milijuna ukupno)

Idućeg nas tjedna čeka opaka borba između Gravityja i dva nova teškaša. Prvi je drama po istinitom događaju, Captain Phillips, koja prati otmicu američkog broda od strane somalijskih pirata. U glavnoj se ulozi pojavljuje ljubimac publike Tom Hanks, a vrlo dobre kritike i tema od kakve se Amerima obično diže ona stvar, mogli bi biti dobar mamac za publiku.

Machete Kills - volimo mi Dannya Treja, al' Sofiu volimo više!

Machete Kills – volimo mi Dannya Treja, al’ Sofiu volimo više!

Drugi je pretendent za naslov Machete Kills, novi nastavak lude akcijske eskapade Roberta Rodrigueza. Naslovnu će ulogu ponovno odigrati najružniji čovjek na svijetu, Danny Trejo, a ovoga će mu puta društvo praviti veličine poput Mela Gibsona, Charlieja Sheena i Sofie Vergare (e ona bome ima veličine). Ne očekujemo mnogo, ali zabava bi trebala biti zagarantirana!

TAGOVIbox office gravity kino runner runner vikend kino report zarada

Komentiraj