Film i TV

Kriza se nastavlja

Aside Banners

Vikend kino report: Guardians of the Galaxy ponovno prvi u najslabijem vikendu u protekle dvije godine

Piše , Objavljeno

Kriza u američkim kinima se nastavlja, a od svega će najviše profitirati Guardians of the Galaxy koji provodi već četvrti tjedan na vrhu box officea.

guardiansIako je kolovoz bio rekordan, već se početkom rujna da naslutiti kako ostatak godine neće biti nimalo lak. Ukupna zarada prvog vikenda u rujnu bila je najniža u posljednje dvije godine, a definitivno nije pomoglo što svoju premijeru nije imao niti jedan jači naslov. Hoće li se ovakav trend nastaviti i dalje, teško je reći, ali da je Hollywood u krizi, jest!

U toj se agoniji ponovno najbolje snašao Guardians of the Galaxy koji je digao novih 10,2 milijuna dolara te se sada popeo na izvanrednih 294,6 miljke. Očekuje se da bi kroz dva tjedna trebao prestići prvi nastavak Iron Mana, što je s obzirom na renome ovih stripovskih junaka uistinu hvale vrijedan pothvat. Manje je važno, ali svejedno iznimno pohvalno, da je Guardians na prvoj poziciji do sada proveo ukupno četiri tjedna, što je u posljednjih 10 godina uspjelo samo Avataru, Vitezu tame i Igrama gladi.

Drugo mjesto i dalje drže Nindža kornjače, koje su s novih 6,5 milijuna dolara došle do impresivne brojke od 174,6 milijuna. If I Stay je također zadržao svoju poziciju i trećim mjestom uzeo 5,7 milijuna dolara, a drvenu je medalju ovaj vikend osvojila komedija Let’s Be Cops s novih 5,4 milijuna dolara.

Prošlotjedni noviteti se i dalje nastavljaju sramotiti pa je tako The November Man zaradio svega 4,2 milijuna dolara, dok je As Above, So Below digao 3,7 milijuna dolara, što je bilo dovoljno tek za petu, odnosno šestu poziciju. Ostatak prve desetorke bio je apsolutno nezanimljiv, a trunku nečega što možemo smatrati viješću nalazimo tek na nižim pozicijama.

As Above, So Below - nekada bi ovakvi filmovi punili kino dvorane, ali izgleda da se publika zasitila...

As Above, So Below – nekada bi ovakvi filmovi punili kino dvorane, ali izgleda da se publika zasitila…

Jedini film koji je ovaj vikend imao otvaranje, The Identical, totalno je podbacio s otvaranjem od svega 1,9 milijuna dolara i ukupno 11. mjestom box officea. Iz samog je trailera bilo prilično jasno da sladunjava pričica smještena u ’50 i ’60 godine prošlog stoljeća nema ono nešto za privlačenje publike, a nije mu pomoglo niti što se bazirao uglavnom na kršćansku publiku. Na kraju krajeva, distributer mu je Freestyle Releasing, tvrtka koja je doživjela neočekivani uspjeh početkom godine i to filmom God’s Not Dead pa se vjerovalo u daleko bolji rezultat njihovog novog filma.

The Identical - premalo kršćanski za vjernike, previše kršćanski za ostale

The Identical – premalo kršćanski za vjernike, previše kršćanski za ostale

Ipak, izgleda da u ovom slučaju nisu dovoljno naglasili da se radi o filmu okrenutom vjernicima pa je gledateljska podrška podbacila. Pouka za ubuduće glasi: u naslovu spomeni Boga, vjeru i raj pa možeš raširiti ruke i čekati da ti lova počne padati s neba. Kako je godina bila krenula, očekivali smo da će više producenata pratiti ovaj trend, ali izgleda da moraju još mnogo žganaca pojesti da stignu svoje hollywoodske kolege…

Od ostalih vijesti valja spomenuti i da je povodom 20. godišnjice izlaska i Forrest Gump zaživio na velikom platnu IMAX-a, ali je s oko 400 tisuća dolara doživio popriličan krah. To se može pripisati jednostavnoj činjenici da se ne radi o filmu koji nužno iskorištava potencijale IMAX kino dvorana, tako da je ljudima vjerojatno draže pogledati ga kod kuće, nego davati pare i pritom ne očekivati nikakav poseban doživljaj.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Guardians of the Galaxy – 10,2 milijuna dolara (294,6 milijuna dolara ukupno)
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles – 6,5 milijuna dolara (174,6 milijuna dolara ukupno)
  3. If I Stay – 5,8 milijuna dolara (39,7 milijuna dolara ukupno)
  4. Let’s Be Cops – 5,4 milijuna dolara (66,6 milijuna dolara ukupno)
  5. The November Man – 4,2 milijuna dolara (17,9 milijuna dolara ukupno)
  6. As Above, So Below – 3,7 milijuna dolara (15,6 milijuna dolara ukupno)
  7. When the Game Stands Tall – 3,7 milijuna dolara (23,5 milijuna dolara ukupno)
  8. The Giver – 3,6 milijuna dolara (37,8 milijuna dolara ukupno)
  9. The Hundred-Foot Journey – 3,2 milijuna dolara (45,7 milijuna dolara ukupno)
  10. Lucy – 2 milijuna dolara (121,2 milijuna dolara ukupno)

Idući vikend nas ponovno ne očekuje nikakav spektakl, već tri filma koja možemo smatrati tek prosjekom, bilo po kvaliteti, bilo po očekivanjima profita. Veće šanse dajemo obiteljskoj drami Dolphin Tale 2, koja prije svega cilja na ljubitelje delfina i životinja općenito, a ima i nekoliko jakih imena koja bi mogla privući još pokojeg gledatelja, poput Morgana Freemana i Ashley Judd. Prvi je nastavak 2011. godine u SAD-u zaradio ukupno 72 milijuna dolara, a isto se očekuje i od ovog filma.

Definitivno treba obratiti pažnju na The Drop, kriminalističku dramu koja ni po čemu ne može potpasti u kategoriju prosjeka, ali otvaranje u svega 500 dvorane ne daje ovom filmu neke velike šanse za značajniji financijski uspjeh. Tom Hardy i jedna od zadnjih uloga velikog Jamesa Gandolfinija te klasična kriminalistička priča s malim twistom nešto su što ne bi smjeli propustiti, ali pitanje je hoće li itko uopće primijetiti da ovaj film igra u kinima.

The Drop - dvije legende, ali samo je jedna još uvijek s nama

The Drop – dvije legende, ali samo je jedna još uvijek s nama

S druge strane, imamo veliku nepoznanicu i triler No Good Deed, koji se bavi nečim što je pomalo specifično za Amere: strahom od terora potpunih stranaca. Idris Elba i Taraji P. Henson glavni su mamac ovog filma, a kada se doda prilično zanimljiva i napeta priča, moglo bi se dobiti nešto itekako kvalitetno. Hoće li na kraju biti dovoljno za rušenje Guardiansa ili ćemo opet imati uspavanku, vidjet ćemo za tjedan dana…

TAGOVIblockbuster box office Filmovi hitovi kino ljeto vikend vikend kino report

Komentiraj