Film i TV

Očekivali smo više

Aside Banners

Vikend kino-report: ‘Hidden Figures’ ruši ‘Rogue One’, ‘A Monsters Calls’ neočekivano podbacio

Iako se zna kako je siječanj najgori mjesec za filmove i kino, drugi vikend nove godine nije bio niti toliko loš kako smo očekivali.

Piše , Objavljeno

Tko zna kako bi ovaj vikend u američkim kinima završio da nije bilo ekstremnih vremenskih uvjeta na Istočnoj obali, ali i ovako se čini kao sasvim solidan tjedan u inače standardno lošem siječnju. Na prvom se mjestu i dalje drži Rogue One: A Star Wars Story, koji je četvrti vikend u kinima uprihodio 22 milijuna dolara i sada mu nedostaje još samo sića da postane film s najvećom zaradom na domaćem tržištu u 2016. godini. Ukupna zarada u svijetu se popela na 914 milijuna dolara u čemu je veliki utjecaj imalo otvaranje u Kini od 31 milijun dolara, a za očekivati je kako će se već idući tjedan probiti granica od milijarde dolara.

Rogue One: A Star Wars Story - franšiza i dalje skuplja pare

Rogue One: A Star Wars Story – franšiza i dalje skuplja pare

Na drugom je mjestu fantastično otvorila biografska drama Hidden Figures, ekranizacija malo poznato priče o tri Afro-Amerikanke koje su svojim izračunima praktički omogućile prvo NASA-ino lansiranje čovjeka u svemir. Film je u prvom vikendu proširene distribucije zaradio 21,8 milijuna dolara, što je za ovakav film uistinu impresivan rezultat, a tome je svakako pridonijela tematika te izvrsne ocjene koje film kupi od kritike i gledatelja. Naravno, ne treba zaboraviti niti glumačku postavu koju predvode Taraji P. Henson, Octavia Spencer i Janelle Monáe, uz podršku jakih imena Kevina Costnera i Jima Parsonsa.

Hidden Figures - tragično je da tek sada saznajemo priču o ovim fantastičnim ženama

Hidden Figures – tragično je da tek sada saznajemo priču o ovim fantastičnim ženama

Na trećem se mjestu solidno drži animirani mjuzikl Sing, koji je vjerojatno najviše popušio zbog lošeg vremena, ali je svejedno uspio zaraditi 19,6 milijuna dolara. Zarada u cijelom svijetu se sada popela na preko 350 milijuna dolara, što nije impresivno, ali je svakako zadovoljavajuće. Isto se može reći za La La Land koji je zaokružio prvu petorku s 10 milijuna dolara zarade, a može očekivati i ponešto više već idućeg tjedna pošto je sinoć pobrao finih 7 Golden Globes nagrada.

Između ova dva naslova se smjestio Underworld: Blood Wars, peti dio ove sage koji se može pohvaliti da je imao i najgore otvaranje od svih dosadašnjih nastavaka. Samo 13,1 milijun dolara svakako nije lova od koje zastaje dah, ali olakotna je okolnost da je ovaj film koštao svega 35 milijuna dolara, pa kada se zbroje sva svjetska tržišta, na kraju bi svoje prikazivanje u kinima ipak trebao završiti u plusu. Ako se to i ne dogodi, uvijek može očekivati dobru prođu nakon toga u vidu svih ostalih medija, što je ionako jedan od stalnih aduta Underworld serijala. Ali budimo realni: tko uistinu želi gledati još ovih filmove?

Underworld: Blood Wars - Kate Beckinsale je jedini razlog zašto još uvijek gledamo ovo smeće

Underworld: Blood Wars – Kate Beckinsale je jedini razlog zašto još uvijek gledamo ovo smeće

Ostatak liste nije punudio ništa pretjerano zanimljivo, a ono što nas je neugodno iznenadilo jest otvaranje na 13. poziciji za fantasy dramu A Monster Calls, koja je u prvom vikendu proširene distribucije uspjela skupiti svega 2 milijuna dolara. To možda ne bi bilo čudno da film ne dobiva uistinu fantastične kritike, a i publika (oni rijetki koji su ga gledali) ga proglašava novim klasikom žanra. Nešto je bolja prođa na stranom tržištu, pa se studio može nadati kako će priča o klincu kojem u pomoć pri odrastanju priskače divovsko drvo s glasom Liama Neesona ipak uloviti momentum u narednih par tjedana. Redatelj J.A. Bayona je vizionar i svakako ne zaslužuje ovakav tretman!

A Monster Calls - ova divota zaslužuje toliko više!

A Monster Calls – ova divota zaslužuje toliko više!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Rogue One: A Star Wars Story – 22 milijuna dolara (477,3 milijuna dolara ukupno)
  2. Hidden Figures – 21,8 milijuna dolara (24,8 milijuna dolara ukupno)
  3. Sing – 19,6 milijuna dolara (213,4 milijuna dolara ukupno)
  4. Underworld: Blood Wars – 13,1 milijun dolara
  5. La La Land – 10 milijuna dolara (51,7 milijuna dolara ukupno)
  6. Passengers – 8,8 milijuna dolara (80,9 milijuna dolara ukupno)
  7. Why Him? – 6,5 milijuna dolara (48,6 milijun dolara ukupno)
  8. Moana – 6,4 milijuna dolara (225,4 milijuna dolara ukupno)
  9. Fences – 4,7 milijuna dolara (40,7 milijuna dolara ukupno)
  10. Assassin’s Creed – 3,8 milijuna dolara (49,5 milijuna dolara ukupno)

Idući nas vikend čeka čak pet novih većih otvaranja, a nekako se najviše očekuje od Patriots Daya, treće suradnje redatelja/scenarista Petera Berga i Marka Wahlberga. Povijesna drama o bombaškom napadu na bostonski maraton 2013. godine će sigurno izazvati zanimanje američke javnosti, a pošto se po prvim kritikama čini kako je i sam film vrlo dobar, ne bi trebalo biti bojazni za zaradu.

Patriots Day - Ameri vole svoje junake

Patriots Day – Ameri vole svoje junake

Mnogo se očekivalo i od novog redateljsko/scenarističko/glumačkog podviga Bena Afflecka, ali čini se kako njegova kriminalistička drama Live by Night ipak neće imati takav utisak kao neki raniji radovi. Smještena u doba prohibicije, kritika ju za sada smatra tek solidnim ostvarenjem, a niti publika se ne čini nešto pretjerano zainteresiranom, tako da bi za Bena možda bilo bolje da se pošteno uhvati tog Batmana.

Live by Night - i Ben Affleck može zeznuti koji put

Live by Night – i Ben Affleck može zeznuti koji put

Koji dolar bi mogao zaraditi i horor The Bye Bye Man, film nevjerojatno glupog naslova, ali intrigantne priče o misterioznoj figuri koja proganja grupicu studenata. Nije nešto što nismo vidjeli već 1 000 puta, ali u nedostatku ičega boljega, moglo bi i ovo proći.

The Bye Bye Man - vidjeti ćemo koliko je ovaj lik stvarno jeziv

The Bye Bye Man – vidjeti ćemo koliko je ovaj lik stvarno jeziv

Sprema nam se i prvi veliki flop ove godine, a radi se o filmu Monster Trucks, kombinaciji animacije i igranog filma koja je koštala oko 115 milijuna dolara, a o njoj se doslovno uopće ne priča. Po svemu sudeći, radi se o djetinjastom filmu upitne kvalitete koji nije toliko zanimljiv čak niti klincima, pa se može očekivati uistinu ogroman gubitak i poražavajuć start kino-distribucije.

Monster Trucks - da, fail je očekivan...

Monster Trucks – da, fail je očekivan…

Za kraj je tu i kriminalistički triler Sleepless, remake francusko-belgijskog klasika Nuit blanche, koji se čini zanimljiv, ali će se vrlo vjerojatno izgubiti negdje u mnoštvu. Njegova glavna zvijezda Jamie Foxx više nema onaj zvjezdani status od prije 15-ak godina, ali možda iz svega toga na kraju ispadne film vrijedan gledanja.

TAGOVIblockbuster box office film hit kino spektakl vikend kino report

Komentiraj