Film i TV

Ameri vole strah

Banner 300

Vikend kino report: Horror The Conjuring ispred crtića i akcijskih blockbustera

Piše , Objavljeno

Mali, jeftini filmovi i dalje uništavaju velike hollywoodske blockbustere, pa je tako niskobudžetni The Conjuring ovoga vikenda uzeo nekoliko vrijednih skalpova.

zazivanje

Horrori nastavljaju s izvrsnim rezultatima ovoga ljeta, a nakon The Purge, na američkom box officeu novi je vladar liste. The Conjuring ne samo da je zaradio najviše ovoga vikenda, već je za debelo prešišao sva tri konkurenta koja su otvarala, s time da mu je budžet bio čak četiri do deset puta manji. Još jedan veliki bod maloj i originalnoj produkciji, te pljuska visokobudžetnoj i bezumnoj filmskoj mašineriji.

The Conjuring je prvog vikenda zaradio 41,5 milijun dolara, što ga čini rekordnim otvaranjem za jedan horror koji nije nastavak, a izvanredne ocjene i vrlo dobra usmena predaja publike garantiraju plodan opstanak na blagajnama. Paranormalni teror genijalca Jamesa Wana (Saw, Insidious) dokazao je koliko se američka publika voli bojati, a marketinška kampanja je vrlo jasno i agresivno davala do znanja da u ovom filmu postoji opravdani razlog za strah.

zazivanje

Odmah je jasno kakav je The Conjuring film…

Despicable me 2 i dalje rastura na kino blagajnama, pa je tako već treći tjedan u samom vrhu poretka. S novih 25,1 milijun dolara ukupna se zarada popela na lijepih 276,2 milijuna, što ga stavlja na osmu poziciju najprofitabilnijih animiranih filmova svih vremena, s tim da još uvijek nije završio svoj pohod. Druga pozicija je time značajnija, ako se u obzir uzme da je ovoga vikenda otvarao još jedan animirani film, Turbo. Crtić o pužu, koji svim silama želi postati veliki vozač automobilističih utrka, platio je danak lošem tajmingu, tako da je svom DreamWorksu donio samo 21,5 milijun dolara.

turbo

Turbo je simpatičan, koliko to jedan puž može biti, ali izgleda da to nije dovoljno…

To je jedno od najslabijih otvaranja za jedan film ovog animacijskog studija, a razlog je činjenica da u kinima još igraju dva teškaša, Monsters University i Despicable me 2. Oni su požderali većinu obiteljskog budžeta namjenjenog za ovakav tip zabave, te je jasno da novaca za razbacivanje nema.

Na četvrtom mjestu dobro se drži Grown Ups 2, klasičan primjer komedije koju svi mrze, ali svejedno odlaze u kino gledati. Njihovih 20 milijuna ovoga vikenda bilo je sasvim dovoljno za pobjedu nad novitetom Red 2.

red 2

Zvjezdana ekipa Reda 2, a uzalud im trud!

18, 5 milijuna dolara zasigurno nije rezultat koji su producenti očekivali, pogotovo ako se u obzir uzme zvjezdana glumačka ekipa i prilično kvalitetna marketinška kampanja. Izgleda da Red serijal ipak nije toliko prepoznatljiv brand i jednostavno se pokazao kao slab mamac za publiku. A već se planira snimanje trećeg dijela…

Nakon samo tjedan dana, skupi kapitalac Pacific Rim pao je na šesto mjesto, sa zaradom od svega 16 milijuna dolara. Sada je i službeno, kako je jedan od najvećih blockbustera ovoga ljeta na koljenima, te zadnje nade polaže na svjetsko tržište. Tako je izvana pridodao novih 34,8 milja, s tim da su Japan, Kina i Brazil tri velike zemlje u kojima još treba otvoriti, te o kojima će vjerojatno ovisiti i sudbina ovog serijala u nastanku.

Ono što je pak 100% sigurno jest da nastavak filma R.I.P.D. nećemo gledati. Paranormalni SF akcić s Ryanom Reynoldsom i Jeffom Bridgesom kao glavnim zvijezdama, koji je koštao 130 milijuna dolara, zaradio je svega 12,8 u svom prvom vikendu prikazivanja, što ga čini najslabijim ovogodišnjim otvaranjem za neki film koji je koštao više od 100 milja.

r.i.p.d.

R.I.P.D. je novi Reynoldsov veliki neuspjeh (sjetimo se Green Lanterna)

Prilično slab trailer i već poznata priča (Ljudi u crnom), loša kritika i katastrofalna usmena predaja, pokopali su ovaj film prije nego što je uspio išta napraviti, stoga je za očekivati njegov brz nestanak s kino blagajni.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Conjuring – 41,5 milijuna dolara (229 milijuna ukupno)
  2. Despicable Me 2 – 25,1 milijuna dolara (276 milijuna ukupno)
  3. Turbo – 21,5 milijuna dolara (31,2 milijuna ukupno)
  4. Grown Ups 2 – 20 milijuna dolara (79,5 milijuna ukupno)
  5. Red 2 – 18,5 milijuna dolara
  6. Pacific Rim – 16 milijuna dolara (68,2 milijuna ukupno)
  7. R.I.P.D. – 12,8 milijuna dolara
  8. The Heat – 9,3 milijuna dolara (129 milijuna ukupno)
  9. World War Z – 5,2 milijuna dolara (187 milijuna ukupno)
  10. Monsters University- 5 milijuna dolara (249 milijuna ukupno)

Ovo zasigurno nije bio tjedan koji će se pamtiti po nekoj bajnoj zaradi, a niti idući ne miriši na bolje. U kina dolazi samo jedan teškaš, dobro poznati kralj zulufa, Wolverine, koji bi bez problema trebao zaraditi više od 50 milijuna dolara.

Wolverine

Najpoznatiji zulufi Hollywooda ponovno su u akciji!

Oni pak, koji su se zaželjeli malo indie produkcije, mogu uživati u hitu Sundance Film festivala The Way, Way Back, hvaljenom Fruitvale Stationu, te novoj suradnji Nicolas Winding Refna (Drive) i Ryana Goslinga, Only God Forgives.

TAGOVIbox office kino R.I.P.D. red 2 the conjuring vikend kino report

Komentiraj