Film i TV

Još malo straha

Aside Banners

Vikend kino report: Insidious Chapter 2 pokorio petak 13.

Piše , Objavljeno

Da postoji međunarodni dan horrora, to bi zasigurno bio svaki petak 13. u godini. Zato velike producentske kuće tempiraju puštanje svojih aduta baš na taj dan. I uglavnom pogađaju!

insidious

Zagrijati gledatelje za kino u ovo post ljetno vrijeme nije nimalo lagan zadatak, a jedino posebne prilike mogu spasiti vrlo oskudne rezultate na kino blagajnama. Jedna je od takvih prilika i petak 13., datum koji je, zahvaljujući istoimenom filmu, ušao u pop kulturu kao ukleti dan. To su najbolje iskoristili producenti filma Insidious: Chapter 2, koji je ovog vikenda suvereno zavladao top listom.

S čak 41 milijun dolara u prva tri dana prikazivanja, ovo je već peti horror ove godine koji se domogao prvoga mjesta američkog box officea. Ovo je također drugi film (prvi je bio opako dobri The Conjuring) redatelja Jamesa Wana, kojemu je to uspjelo u jednoj godini, što se do sada dogodilo samo jednom, i to u slučaju braće (danas brata i sestre) Wachowski i njihovih nastavaka kultnog Matrixa.

Zatvori ta usta dok ti netko nije ugurao 'nešto' u njih!

Zatvori ta usta dok ti netko nije ugurao ‘nešto’ u njih!

Inače, Insidious 2 je, osim izvrsnog tajminga, gledatelje privukao i zbog renomea njegova redatelja, hvaljenog prethodnika i trailera koji je jamčio film koji ne odstupa previše od formule koja pali. No, kako je to obično slučaj s horrorima, Insidiousu predviđaju izvrstan start i brzo izgaranje, tako da bi već idućeg vikenda mogli svjedočiti osjetno manjoj zaradi.

Na drugom se mjestu smjestila još jedna premijera, i to kriminalistička komedija The Family europskog hit-makera Luca Bessona, koja je zaradila solidnih 14,5 milijuna dolara. Glavni su mamac bile zvijezde filma, predvođene Robertom De Nirom, Tommyjem Lee Jonesom i Michelle Pfeiffer. Veselje bi moglo kratko trajati, jer je usmena predaja prilično loša, a kako je dobro poznato, ona uglavnom uništava (ili spašava) komedije.

Michelle Pfeiffer je jedini razlog zašto bismo gledali The Family

Michelle Pfeiffer je jedini razlog zašto bismo gledali The Family

Riddick je doživio vrtoglavi pad, te se smjestio na trećem mjestu, s ukupno 7 milijuna dolara zarade u proteklom tjednu, što znači da je u deset dana uprihodio nešto više od 30 miljki. Na svjetskom je tržištu film došao do brojke od 22 milijuna dolara, što nije mnogo, ali s obzirom na relativno maleni budžet (u okvirima sadašnje zarade), za očekivati je da će se film na kraju isplatiti. Hoće li to biti dovoljno za novi nastavak, teško je reći, ali nadamo se da omiljeni nam Furijanac još nije rekao svoju zadnju riječ.

E moj Ridiče, da si imao zmaja, a ne ovoga cucka, možda bi drugačije bilo...

E moj Ridiče, da si imao zmaja, a ne ovoga cucka, možda bi drugačije bilo…

Ostatak liste nije posebno zanimljiv, pošto se uglavnom sastoji od pravilnog numeričkog pada. Tek valja spomenuti vanserijski rezultat Štrumfova 2, koji su do sada na svjetskom tržištu zaradili 220 milijuna dolara, te borbu Emmerichova White House Downa, da ipak nekako pokrije sada već očite gubitke (ukupna zarada na vanjskom tržištu je oko 100 milijuna dolara).

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Insidious: Chapter 2 – 41 milijun dolara
  2. The Family – 14,5 milijuna dolara
  3. Riddick – 7 milijuna dolara (31,3 milijuna ukupno)
  4. The Butler – 5,6 milijuna dolara (100 milijuna ukupno)
  5. We’re the Millers – 5,4 milijuna dolara (132 milijuna ukupno)
  6. Instructions Not Included – 4,2 milijuna dolara (26,6 milijuna ukupno)
  7. Planes – 3 milijuna dolara (83 milijuna ukupno)
  8. One Direction: This Is Us – 2,4 milijuna dolara (27 milijuna ukupno)
  9. Elysium – 2 milijuna dolara (88,4 milijuna ukupno)
  10. Percy Jackson: Sea of Monsters – 1,8 milijuna dolara (62 milijuna ukupno)

Malo se toga može očekivati i idućeg vikenda, kada nam dolaze samo dva prilično nerazvikana filma. Prvi je glazbeno-plesni Battle of the Year, koji nema tako veliki hype kao neki, sada već klasici žanra, a niti potencijalna publika mu nije nešto pretjerano široka. Stoga je prilično realno očekivati da film neće zaraditi neku ozbiljnu lovu.

Po svemu sudeći, Prisoners bi mogao biti jako kvalitetan film

Po svemu sudeći, Prisoners bi mogao biti jako kvalitetan film

Drugi je naslov kudikamo zanimljiviji, a radi se o krim-drami Prisoners, s Hughom Jackmanom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama. Iako nije toliko reklamiran, film je dobio iznimno dobre ocjene sretnika koji su ga imali prilike vidjeti, a koliko će se to odraziti na box office prođu, saznati ćemo već za nekoliko dana.

TAGOVIfilm kino insidious riddick the family vikend kino report

Komentiraj