Film i TV

Iron Man 3 i dalje na vrhu

Aside Banners

Vikend kino report: Iron Man 3 i dalje zarađuje najviše

Piše , Objavljeno

Ovoga je vikenda Željezni čovjek uspio izdržati napade Velikog Gatsbya, ali će već za nekoliko dana morati potpisati kapitulaciju, jer u američka kina dolazi novi nastavak Zvjezdanih staza.

iron man 3

Potpuno očekivano, Iron Man 3 je ovoga vikenda zadržao vodeću poziciju na ljestvici zarade u SAD-u, s ogromnih 72,5 milijuna dolara. Starku tako fali još samo nekoliko milijuna da i u stvarnom svijetu postane milijarder, pošto se ukupna svjetska zarada filma, u kojem je glavni junak, popela na astronomskih 950 milijuna dolara. To Iron Man 3 stavlja na 21. mjesto po zaradi u povijesti, a s obzirom da igra tek 2-3 tjedna, za očekivati je da bez problema uđe u top 5, gdje će mu društvo praviti Avatar, Titanic i bratski mu Osvetnici.

Ipak, novitet na ovotjednoj listi, Veliki Gatsby, itekako se dobro držao s daleko razvikanijim Ironkom, te utržio 51,1 milijun dolara u svom prvom vikendu prikazivanja. Raskošna produkcija u režiji Baza Luhrmanna, sa zvjezdama poput Leonarda DiCapria, Tobeya Maguirea i Carey Mulligan, profitirala je prije svega zbog Majčinog dana i općeg pomanjkanja ‘ženskih’ filmova.

gatsbyRaskošna ekranizacija američkog nacionalnog romana mora zaraditi brdo para

Također, istoimena knjiga F. Scott Fitzgeralda, kojoj je ovo otprilike 50. filmska adaptacija, jedna je od, ako ne i najveća knjiga američke književnosti, svojevrsna Gospoda Glembajevi istočne obale, tako da je popularnost ovog djela itekako razumljiva. Sam film su gotovo pokopale kalkulacije filmskog studija i pomicanje premijere (trebao je biti prikazan prije više od pola godine), ali izgleda da će glavešine ipak moći odahnuti.

Veliku trojku je zatvorio Pain and Gain, koji se nije mogao nositi s ova dva velika teškaša, te je ubrao svega pet milijuna dolara, što je ukupna cifra od 41,6 milijuna u američkim kinima. Nije bajno, ali nije niti loše, s obzirom na budžet od samo 25 milijuna dolara.

Na četvrtom mjestu ovotjedne ljestvice našao se novi film iz lepeze popularno/omraženog redatelja, glumca i producenta Tylera Perrya, nazvan Tyler Perry Presents Peeples. Premda su mu svi filmovi ocjenjeni s vrlo niskim ocjenama, itekako dobro zarađuju na kino blagajnama, te se svaki od njih višestruko isplati. Perry to može zahvaliti kvalitetnom brandiranju te jakom potporom u crnačkoj zajednici. Barem do ovoga filma.

tyler perryIzgleda da je Tyler Perry dosadio i svojoj ciljanoj publici, Afroamerikancima

Naime, Peeples je svoj kino život započeo s katastrofalnih 4,85 milijuna dolara zarade, što je Perryevo (premda nije bio direktno uključen u stvaranje ovoga filma, zaljepio je svoje ime ispred naslova) najgore otvaranje ikad, te treće najgore ove godine (gledaju se filmovi koji su otvarali u više od 2 000 kino dvorana), iza Stalloneovog Metka u glavu i Filma 43.

Što se tiče svjetskog tržišta, i dalje dominira Iron Man 3, koji je na konto dodao velikih 89,3 milijuna dolara (664,1 milijun ukupno). I dalje su najveći ‘potrošači’ ovog junaka dalekoistočne zemlje Kina, Južna Koreja i Japan, koji čine trećinu cjelokupne vanameričke zarade. U tami Zvjezdane staze (kako li iritantnog prijevoda) je ovoga vikenda otvorio u sedam zemalja (je i u Hrvatskoj, ali sumnjamo da se to broji), te zaradio 31,7 milijuna dolara. Na prvi pogled to možda nije mnogo, ali je u tim zemljama 70% više nego u slučaju prethodnika, koji je zaradio samo 128 milijuna dolara na tržištu van SAD-a. Budući da tržišta poput Kine, Brazila i Australije itekako rastu, za očekivati je da će U tami barem poduplati slabe brojke svoga prethodnika. No, sve će biti mnogo jasnije već sljedećeg vikenda, kada Staze otvaraju u kinima širom svijeta, uključujući SAD.

TAGOVIbox office iron man 3 kino star trek vikend

Komentiraj