Film i TV

Iron Man na tronu

Aside Banners

Vikend kino report: Iron Man 3 zaradio 175,3 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Željezni čovjek 3 je ovoga vikenda doletio i u američka kina, te potpuno očekivano pomeo konkurenciju, otvorivši tako i službeno sezonu ljetnih blockbustera.

iron man

Malo je nedostajalo da Iron Man 3 postane rekorder po zaradi nakon prvog vikenda prikazivanja u američkim kinima, ali prošlogodišnji Osvetnici su, sa službenom brojkom od 207,4 milijuna dolara, ipak ostali nedostižni. No, drugo mjesto ove prestižne liste nije mala stvar, a Paramout i Marvel mogu zadovoljno trljati ruke, jer je pohod njihovog novog superhero filma tek započeo. Kada se 175 milijuna zelembaća zbroji s do sada zarađenih 500 milijuna dolara izvan SAD-a (a gdje su tu još igre, akcijske figure i ostali merchandising), može se zaključiti da je Iron Man 3 (bolje rečeno, Tvornica Novaca 3) svoju misiju ispunio.

S obzirom na iznimno agresivnu i sveprisutnu marketinšku kampanju, vragolasti osmijeh Roberta Downeya i vrhunske specijalne efekte, nije niti čudo da je ovaj film pravi megahit, a analitičari procjenjuju da će bez problema prebaciti i magičnu granicu od milijardu dolara. Kako stvari stoje, ovo bi mogle biti posljednje dogodovštine multimilijardera Tonya Starka i njegovog super alter ega (barem što se tiče vlastitog serijala), pa se valja na pravi način oprostiti od jednog od glavnih junaka Marvelovog svemira.

iron man 3Samo jedan je dovoljan da zgrne stotine milijuna novaca, a šta može njih 20, to ćemo tek vidjeti…

Dok je Iron Man 3 pohlepno proždirao komade kolača ovotjednog kino repertoara, ostatak filmova na listi se morao zadovoljiti s mrvicama. Tako je na drugo mjesto liste pao Pain and Gain, sa zaradom od samo 7,6 milijuna dolara. Michael Bay definitivno nije navikao da već drugi vikend prikazivanja njegov film gleda u leđa prvome na listi, ali to je sudbina ‘običnih’ malih crnohumornih krimića. Treće mjesto i dalje drži sportska drama 42, koja je ovoga vikenda zaradila 6,2 milijuna dolara (78,3 milijuna ukupno), te se već četvrti tjedan nalazi na samom vrhu liste.

Kad se govori o filmovima koji su ovoga vikenda najviše popušili, treba istaknuti Zaborav, koji je utržio samo 5,8 milijuna dolara. Tom Cruise i njegovo lutanje po pustopoljinama futuristične Zemlje dobili su tako težak nokaut od Željeznog Čovjeka, i teško je za očekivati da će se u narednim tjednima oporaviti i doseći granicu od 100 milijuna (za sada je zarada svega 76 milijuna dolara).

tom cruise“Robert Downey Jr. je zaradio 175 milijuna, a ja samo 6?!?! Neeeeeeeeaaaaaaaaaaa!!!”

Osim demoliranja na domaćim kino blagajnama, Iron Man 3 ruši rekorde i u svijetu. Tako je u Kini zaradio 63,5 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja (više nego The Dark Knight Rises i The Amazing Spider-Man za cijelo vrijeme na kino programu u toj zemlji), a više od 30 milijuna je ugrabio i u Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji i Meksiku. Idućeg tjedna bi se stvari mogle malo zakomplicirati, pošto u svjetska kina dolaze nove Zvjezdane staze, no prvo mjesto u domovini je Iron Manu zagarantirano još barem jedan vikend (premijera Zvjezdanih staza: U tami je u SAD-u tek 17. 5.).

TAGOVIiron man 3 kino pain and gain SAD star trek vikend

Komentiraj