Film i TV

Blagdanski vikend

Aside Banners

Vikend kino-report: Izvrsni ‘Don’t Breathe’ ponovno prvi, ‘The Light Between Oceans’ razočarao

Vikend na koji se obilježava američki Praznik rada obično i službeno označava kraj ljetne blockbuster sezone, a ove godine ga je malo toga moglo stvarno obilježiti.

Piše , Objavljeno

Blagdanski vikendi u SAD-u obično donose lagani skok na kino-blagajnama, ali kada se govori o Prazniku rada, takve se stvari baš i ne događaju. Štoviše, ove je godine posjeta kinima bila poprilično slaba, a razlog tome je vjerojatno i činjenica kako se nema bogzna što zanimljivo za vidjeti. Tako je drugi vikend za redom prvi na ljestvici niskobudžetni horor Don’t Breathe, koji je izvrsnom idejom i realizacijom uspio pobrati još 15,7 milijuna dolara što ukupnu zaradu sada povećava na 60 milijuna dolara (za film koji je koštao svega 10). Inače, radi se o prvom hororu u dvije godine koji je dva vikenda za redom završio na prvom mjestu američkog box officea, što je svakako zanimljiv podatak!

don't

Don’t Breathe – igranje skrivača sa slijepcem

Na drugom mjestu se nekako drži Suicide Squad koji je digao ravno 10 milijuna dolara, a ukupna zarada mu je sada oko 300 milijuna dolara. Treću poziciju drži emotivna drama Pete’s Dragon sa 6,5 milijuna dolara, dok je četvrti izvrsni stop-motion animirani film Kubo and the Two Strings sa također 6,5 milijuna dolara. Prvu petorku zatvara još jedan crtić i to vulgarni Sausage Party sa 5,3 milijuna dolara.

Tek na šestom mjestu imamo otvaranje jednog novog filma i to teške drame The Light Between Oceans. Ekranizacija cijenjenog romana književnice M.L. Stedman dobiva vrlo dobre ocjene publike i kritike, ali izgleda kako ne zanima mase pa je u premijernom vikendu zaradila svega 5 milijuna dolara. Nije pomogla niti zvjezdana glumačka postava koju predvode Michael Fassbender, Alicia Vikander i Rachel Weisz što znači kako bismo ovu zanimljivu depresiju od filma vrlo brzo mogli izgubiti s ove liste.

The Light Between Oceans - vjerojatno jedini trenutak u filmu kada se likovi smiju

The Light Between Oceans – vjerojatno jedini trenutak u filmu kada se likovi smiju

Među prvih deset se napokon uspjela probiti izvrsna vestern krim-drama Hell or High Water koja u posljednjih mjesec dana dobiva fantastične kritike te je po mnogima jedan od najboljih filmova godine. Širenje distribucije je tako u četvrtom tjednu službenog prikazivanja donijelo 4,5 milijuna dolara što je dovoljno za devetu poziciju, ali vrlo je lako moguće da na krilima dobrih riječi ovaj film samo nastavi svoj uspon prema gore. Jeff Bridges i Chris Pine predvode izvrsnu glumačku postavu, a neki već najavljuju kako bi se moglo raditi o skrivenom Oscar favoritu.

Hell or High Water - teksaška fjaka

Hell or High Water – teksaška fjaka

S druge strane pak imamo SF triler Morgan koji je otvorio tek 17. pozicijom sa svega 2 milijuna dolara. Radi se o ukupno sedmom najgorem otvaranju za neki uradak koji igra u više od 2 000 dvorana, što nije krivnja samog filma (sudeći po kritikama i reakcijama gledatelja, čini se kao sasvim solidan uradak) već katastrofalnog marketinga koji ga nije stavio na apsolutno niti jednu kartu! Prvi dugometražni igrani film Lukea Scotta, sina legendarnog Ridleya, tako nije započeo svoju turneju najbolje, a izgleda kako je i glavna glumica Kate Mara zaredala par trulih jabuka. Šteta…

Morgan - teški promašaj male Kate

Morgan – teški promašaj male Kate

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Don’t Breathe – 15,7 milijuna dolara (51,1 milijun dolara ukupno)
  2. Suicide Squad – 10 milijuna dolara (297,4 milijuna dolara ukupno)
  3. Pete’s Dragon – 6,5 milijuna dolara (64,2 milijuna dolara ukupno)
  4. Kubo and the Two Stings – 6,5 milijuna dolara (34,3 milijuna dolara ukupno)
  5. Sausage Party – 5,3 milijuna dolara (88,4 milijuna dolara ukupno)
  6. The Light Between Oceans – 5 milijuna dolara
  7. Bad Moms – 4,7 milijuna dolara (102,5 milijuna dolara ukupno)
  8. War Dogs – 4,7 milijuna dolara (35,2 milijuna dolara ukupno)
  9. Hell or High Water – 4,5 milijuna dolara (14,7 milijuna dolara ukupno)
  10. Mechanic: Resurrection – 4,3 milijuna dolara (14,4 milijuna dolara ukupno)

Idući tjedan imamo čak četiri nova otvaranja, iako niti jedno ne bi trebalo napraviti neko čudo na box officeu. Najviše se ipak očekuje od biografske drame Sully, koja priča istinitu priču o američkom pilotu koji je 2009. godine spustio zrakoplov pun ljudi na rijeku Hudson. S Clintom Eastwoodom u redateljskoj stolici i Tomom Hanksom u glavnoj ulici materijala za Oscar svakako ima, pa se takvoj kombinaciji uvijek veselimo.

Sully - Tom Hanks totalno rpolazi kao pilot

Sully – Tom Hanks totalno rpolazi kao pilot

Relativno zanimljivo se čini i horor The Disappointments Room, film s vjerojatno najgorim naslovom ikada koji će ga gotovo sigurno i pokopati. Slab marketing i ne baš prejaki mamac za publiku Kate Beckinsale svakako mu ne daju za pravo da se nada nekom većem uspjehu, a dovoljno o tome govori činjenica kako je jedan od aduta pri oglašavanju činjenica kako je koscenarist filma Wenworth Miller. Uuuuuu!

The Disappointments Room - razočaranje će biti i rezultat na kino-blagajnama

The Disappointments Room – razočaranje će biti i rezultat na kino-blagajnama

Teško je išta očekivati i od filma When the Bough Breaks koji izgleda zanimljivo, ali teško da će uspjeti privući širu publiku. Još gore će zasigurno proći animirani The Wild Life, koji ne da izgleda loše, nego nam je već samo po traileru jednostavno odbojan.

TAGOVIblockbuster box office film hit kino premijera vikend kino report

Komentiraj