Film i TV

Liam Neeson je najjači

Aside Banners

Vikend kino report: Liam Neeson prvi, Isus Krist drugi

Piše , Objavljeno

Dok ovo čitate, ovogodišnji Oscari već krase kamine svojih novih vlasnika, a veliki filmski studiji broje milijune zarađene u više nego solidnom početku ožujka.

Non-Stop

Zadnji je vikend prije dodjela nagrade Oscar obično rezerviran za prisjećanje na neke od najboljih prošlogodišnjih filmova, ali uvijek se nađe mjesta i za neke novitete, koji su ovaj put premašili i najoptimističnija očekivanja. Iako su ti filmovi zaradili dosta para, početak ožujka će ipak ostati zapamćen po 18. filmu u povijesti kinematografije koji je uspio prijeći zaradu od milijardu dolara. Radi se o crtiću Frozen, tek petom od tih velikih 18, koji je spomenutu cifru dostigao bez da se radilo o nastavku, prednastavku ili remakeu. Svaka čast!

A prvo je mjesto nakon tri puna tjedna dominacije legića preuzela najveća (i najneobičnija) akcijska zvijezda današnjice, Liam Neeson. Namjerno smo njegovo ime spomenuli prije imena samog filma Non-Stop, jer je jasno tko nosi zasluge za velikih 30 milijuna zelembaća u premijernom vikendu prikazivanja. Nakon nekoliko malo slabijih akcića i trilera (The Gray, Unknown), Neeson se vraća na staze stare slave i još jednom dokazuje zašto mu razni Stathami, Pineovi i old timeri poput Slya i Schwarzija nisu ni do koljena.

Non-Stop - Julianne Moore i Liam Neeson pokušavaju srušiti rekord u Angry Birdsu

Non-Stop – Julianne Moore i Liam Neeson pokušavaju srušiti rekord u Angry Birdsu

Iako mu gotovo svi zamjeraju nevjerojatno glupu i nerealnu priču, i publika i kritika se slažu kako se radi o vrlo zabavnom i napetom filmu, a Universal Pictures je odmah prepoznao Non-Stop kao proizvod koji se isplati reklamirati. Osim što je publici potpuno jasno kakav film dobiva samim gledanjem trailera, postaje itekako primjetno kako količina fanova Liama Neesona svakodnevno raste, a to je nešto što definitivno treba unovčiti.

Glavna je vijest ovog vikenda ipak nevjerojatan uspjeh kršćanskog filma Son of God, koji je otvorio na drugom mjestu s velikih 26,5 milijuna dolara, daleko više od sličnih filmova (iako ostaje neusporediv s Pasijom, koja je te pare zaradila već prvog dana prikazivanja). Ovaj je uspjeh utoliko veći kada znamo da je cijeli film već prikazan na televiziji, i to u sklopu mini serije The Bible, koja se vrti na The History Channelu.

Son of God - neki kritičari tvrde da je Isus (Diogo Morgado) u ovom filmu previše zgodan. Pravi se Isus vjerojatno uvrijedio...

Son of God – neki kritičari tvrde da je Isus (Diogo Morgado) u ovom filmu previše zgodan. Pravi se Isus vjerojatno uvrijedio…

Kritike ovoga filma su uglavnom negativne, ali pretežno kršćanskoj publici koja ga je gledala, film se itekako svidio. Inače, radi se o skupini ljudi koju Hollywood uglavnom ignorira, pa tako godišnje u široj distribuciji možemo gledati svega 2-3 filma okrenuta toj vjeri, uglavnom za vrijeme velikih blagdana, poput Božića ili Uskrsa. Ipak, uspjeh Son of God je poprilično uzdrmao temelje na kojima svoj rad masno naplaćuju razni procjenitelji i analitičari velikih filmskih studija, što je još jedan dokaz da je gledanost poput vremenske prognoze: možete vi predviđati koliko hoćete, ali i dalje može pasti snijeg usred lipnja!

The LEGO movie je svoj četvrti tjedan prikazivanja završio na trećem mjestu, s i dalje vrlo dobrih 21 milijun dolara. Tako je postao prvi ovogodišnji film sa zaradom od preko 200 milijuna dolara na američkom tržištu, što je bez sumnje i zaslužio. The Monuments Men je na dobrom četvrtom mjestu uz zaradu od novih 5 milijuna dolara, a predstoje mu još barem 2-3 tjedna na ovoj listi.

3 Days to Kill - Amber Heard kao eye candy

3 Days to Kill – Amber Heard kao eye candy

Veliki je pad u zaradi i peto mjesto na listi zavrijedio triler 3 Days to Kill, koji u svom drugom tjednu prikazivanja kući nosi svega 4,9 milijuna dolara. Ništa bolje nije prošao niti drugi prošlotjedni novitet, povijesni spektakl Pompeji, sa zaradom od samo 4,3 milijuna dolara i bijednim sedmim mjestom top liste. Oba su se filma tako pokazala kao popriličan neuspjeh, a mogla bi ih izvući jedino dobra prođa na svjetskom tržištu. I dok je 3 Days to Kill koštao relativno malo, pa mu shodno tome i treba relativno mala zarada za pokrivanje, Pompeji će se morati itekako namučiti da prebiju 100 milja produkcijskih troškova…

The Wind Rises - kažu da se radi o remek djelu, a mi im vjerujemo

The Wind Rises – kažu da se radi o remek djelu, a mi im vjerujemo

Od ostalih zanimljivosti valja istaknuti i jako dobrih 1,6 milijuna dolara za japanski animirani film The Wind Rises, novo remek djelo genijalnog Hayaoa Miyazakija, koji je tu cifru zaradio u svega 496 kino dvorana. I horor/triler Repentance je prošao solidno, s 500 tisuća dolara u svega 152 kino dvorane, što znači da ga čeka solidna zarada jednom kada krene u širu distribuciju.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Non-Stop – 30 milijuna dolara
  2. Son of God – 26,5 milijuna dolara
  3. The LEGO Movie – 21 milijun dolara (209,3 milijuna ukupno)
  4. The Monuments Men – 5 milijuna dolara (65,7 milijuna dolara)
  5. 3 Days to Kill – 4,9 milijuna dolara (20,7 milijuna dolara)
  6. RoboCop – 4,5 milijuna dolara (51,2 milijuna dolara)
  7. Pompeii – 4,3 milijuna dolara (17,7 milijuna ukupno)
  8. Frozen – 3,6 milijuna dolara (388,7 milijuna ukupno)
  9. About Last Night – 3,4 milijuna dolara (43,8 milijuna ukupno)
  10. Ride Along – 3,1 milijuna dolara (127,2 milijuna ukupno)

Sljedeći se vikend moramo pripremiti za nabildane tipove, krvave borbe prsa o prsa i bezobrazno dobru stilizaciju u filmu 300: Rise of An Empire. Napokon smo dočekali dugo očekivani nastavak epske borbe Grka i Perzijanaca, a iako znamo da nema šanse da u našim srcima zamijeni originalni 300, očekujemo barem upola dobru zabavu…

300: Rise of An Empire - pustite nam Pse rata!

300: Rise of An Empire – pustite nam Pse rata!

Kao drugi novitet možemo spomenuti animirani film Mr. Peabody & Sherman, koji nas zanima otprilike jednako kao i rasprava koja je glumica nosila kakvu haljinu na dodjeli Oscara. Imati će i taj film svoju publiku, u to ne sumnjamo, ali predviđamo da mu slijedi pravi masakr, grčko-perzijskim stilom!

TAGOVIblockbuster Filmovi kino lego Non-stop vikend kino report

Komentiraj