Film i TV

Bajke još nisu izgubile čar

Banner 300

Vikend kino report: Maleficent začarala gledatelje, Seth MacFarlane vesternom popio metak

Piše , Objavljeno

U tjednu koji je uglavnom rezerviran za filmove iz fantasy žanra i komedije, očekivano se najbolje snašla Maleficent, dok se najvećim gubitnikom pokazao Seth MacFarlane.

maleficent

Da su veliki hollywoodski studiji iznimno dobro uhodan i tempiran mehanizam pokazuje i identičan izbor žanrovskih hitova, koji su na repertoaru svake godine upravo u ovom tjednu. Unazad posljednjih nekoliko sezona tako po narudžbi dolaze po jedna komedija i jedan skupocjeni i šareni film iz fantasy žanra, a producenti uglavnom imaju razloga za trljanje ruku.

Takav je slučaj i s spektaklom Maleficent, najnovijoj verziji dobro poznate bajke o Trnoružici, iza koje stoji jedan, jedini i svemoćni Disney. Maleficent je u svom prvom vikendu prikazivanja digao jako dobrih 70 milijuna dolara, što je i dalje daleko manje od nedostižnog Alice in Wonderland, ali znatno bliže prošlogodišnjem Oz The Great and Powerful (79 milijuna dolara). Naravno, glavni su mamac za publiku bile bezvremenska priča o prekrasnoj mladoj djevojci i zloj kraljici koja se na nju namjeri, te prilično nesvakidašnja uloga Angeline Jolie, a po običaju, ovakvu su bajku najviše “popušile” žene (60% publike).

Maleficent - jel čudno da smo lagano napaljeni?

Maleficent – jel čudno da smo lagano napaljeni?

Disney može biti posebno zadovoljan odazivom sa stranog tržišta, gdje je Maleficent u prvom vikendu zaradio ogromnih 100 milijuna dolara, što znači da će glavninu prihoda ponovno činiti ulaznice iz Kine, Japana, Australije, Velike Britanije, Meksika i ostatka svijeta. Da se narednih nekoliko tjedana novčeki neprestano slijevaju pobrinuti će se iznimno dobra usmena predaja i solidne ocjene kritike, tako da 500 milja ukupne zarade ne bi trebao biti apsolutno nikakav problem.

Na drugo je mjesto očekivano pao X-Men: Days of Future Past, koji je svoj drugi vikend prikazivanja završio s ne pretjerano velikih 32,6 milijuna dolara. To je otprilike u rangu prošlogodišnjeg Fast & Furious 6 i prijašnjih nastavaka franšize, ali nije nimalo zadovoljavajuće, jer se po ocjenama kritike i gledatelja radi o uistinu najboljem od onoga što je X-Men do sada mogao ponuditi. Ipak, kada se zbroje zarade sa svih tržišta i podvuče crta, postaje jasno kako će idući nastavak morati rušiti rekorde zarade koje su Days of Future Past postavili…

X-Men: Days of FUture Past - Jennifer Lawrence ponovno pobjeđuje!

X-Men: Days of FUture Past – Jennifer Lawrence ponovno pobjeđuje!

Na trećem je mjestu neočekivano loše otvorila komedija A Million Ways to Die in the West, koja je digla svega 17,1 milijun dolara. To možda ne bi bilo toliko loše da se ne radi o projektu kojega je napisao, režirao, producirao, te glavnu ulogu odigrao Seth MacFarlane, čovjek koji stoji iza Family Guya i prošlogodišnjeg megahita Ted, ali kada ti novi film na premijeri zaradi čak tri puta manje od prošlog, znaš da nešto ne štima!

A Million Ways to Die in the West - nekada niti vrhunska ekipa nije dovoljna...

A Million Ways to Die in the West – nekada niti vrhunska ekipa nije dovoljna…

Analitičari razlog tome navode činjenicu da su se u marketinškoj kampanji previše bazirali na isticanje Teda, te da stavljanje Setha pred kameru definitivno nije bio pametan potez. Cijeloj toj situaciji na žalost nisu puno pomogle zvijezde poput Liama Neesona i Charlize Theron, a niti ocjene i reakcije publike ne pokazuju kako se radi o nečem posebnom. Čak je i prošlogodišnja mlaka vodica The Internship zaradila više, a onda znate koliko je sati…

Na četvrtom je mjestu još jedan težak pad doživio Godzilla, koji je ovaj vikend završio sa svega 12,2 milijuna dolara zarade. Može se reći da se njegov život na američkom box-officeu polagano bliži kraju, a sve su oči sada uprte u Kinu i Japan, zemlje gdje ovaj film otvara za dva tjedna, odnosno krajem srpnja.

Blended - hahahhahhaha... ne.

Blended – hahahhahhaha… ne.

Adam Sandler i Drew Barrymore iz nekog nepoznatog razloga i dalje u kina privlače naivne duše, tako da je njihova romantična komedija Blended u svom drugom tjednu prikazivanja digla solidnih 8,4 milijuna dolara, što je 8,4 milijuna dolara previše. Oprostit ćete ovom skromnom autoru na njegovom hejtu prema ove dvije hollywoodske “zvijezde”, ali stvarno, tko daje svoje teško zarađene novce da sat i pol gleda Sandlera i Barrymore kao nekakav ljubavni par? To je misterij, a ne čudovište iz Loch Nessa!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Maleficent – 70 milijuna dolara
  2. X-Men: Days of Future Past – 32,6 milijuna dolara (162,1 milijun dolara)
  3. A Million Ways to Die in the West – 17,1 milijun dolara
  4. Godzilla – 12,2 milijuna dolara (174,7 milijuna dolara)
  5. Blended – 8,4 milijuna dolara (29,6 milijuna dolara)
  6. Neighbors – 7,7 milijuna dolara (128,6 milijuna dolara)
  7. The Amazing Spider-Man 2 – 3,8 milijuna dolara (192,7 milijuna dolara)
  8. Million Dollar Arm – 3,7 milijun dolara (28,1 milijun dolara)
  9. Chef – 2 milijuna dolara (6,9 milijuna dolara)
  10. The Other Woman – 1,4 milijuna dolara (81,1 milijun dolara)

Po dobroj, staroj, provjerenoj recepturi, idući tjedan dolaze dva nova pretendenta za naslov. Opasnim se milijunima tako nada SF spektakl Edge of Tomorrow, koji spaja Toma Cruisea i Emily Blunt, te ih iznova i iznova vodi kroz jedan te isti dan vanzemaljske invazije na Zemlju. Film je već počeo igrati na nekim manjim tržištima (uključujući i naše, a posebno je zanimljivo što su u filmu navodno stavili Ljubljanu u Hrvatsku, hehe) te prima uglavnom pozitivne reakcije, tako da bi mogao biti jedan od većih ovogodišnjih hitova iz sjene.

Edge of Tomorrow - iliti film u kojem Tom Cruise za Hrvatsku osvaja Ljubljanu

Edge of Tomorrow – iliti film u kojem Tom Cruise za Hrvatsku osvaja Ljubljanu

Drugi je novitet romantična drama The Fault in Our Stars, koja priča dosta tešku, ali optimističnu priču o djevojci Hazel, koja ne može disati bez pomoći boce s kisikom, i dječaku Gusu, koji se voli šaliti na račun svoje umjetne noge. Njih se dvoje upoznaju na sastanku za potporu oboljelima od raka, te se brzo zaljubljuju, a ono što slijedi nikako nije vaša klasična ljetna mladenačka komedijica. Prve ocjene su iznimno visoke, a nije da nam netreba jedna kratka pauzica od bombardiranja blockbusterima.

TAGOVIblockbuster box office kino maleficent spektakl vikend kino report

Komentiraj