Film i TV

Crtići još uvijek na vrhu

Banner 300

Vikend kino report: Monsters University još uvijek na vrhu

Piše , Objavljeno

Izgleda da veliki hollywoodski akcijski blockbusteri nikako ne mogu naći pravi recept za animirane filmove, koji iz godine u godinu zgrću sve više love.

monsters university

Premda su čak dva blockbustera (barem što se budžeta tiče) otvarala ovoga vikenda, animirani film je još uvijek na vrhu. Tako su vesela čudovišta zaradila dodatnih 46,2 milijuna dolara, te Monsters University dovela još nekoliko koraka bliže granici od 300 milja, koju svi u studiju nekako priželjkuju. Naravno, baza gledateljstva su još uvijek obitelji i tinejdžeri, koji se pokazuju kao iznimno kvalitetna publika.

Još jedan segment publike koji veliki studiji nepravedno zapostavljaju su žene. Općenito je uvriježeno mišljenje (ruku na srce, statistika to i dokazuje) da muškarci čine većinu publike u kinima, pa se tako i rade filmovi koji su primarno orijentirani na njih. No, The Heat je pokazao da s ženama nema zajebancije, tako da je ova komedija sa Sandrom Bullock i Melissom McCarthy u glavnim ulogama, u svom prvom tjednu prikazivanja zaradila 40 milijuna dolara. To je za obje ove glumice rekordan ulov, a mnogo faktora se poklopilo da dođe do takvog uspjeha. Prije svega, manjak filmova primjerenih i djevojkama, te val popularnosti na kojem trenutno jaši bucmasta McCarthy, a nakon toga i popularnost Bullockice među Amerima, elementi su koji ovom filmu jamče vrlo dobru zaradu.

the heat

McCarthy je trenutačno jedna od najprofitabilnijih američkih zvijezda

A kada neki polete, drugi moraju pasti. Takav je slučaj s akcijskim blockbusterom White House Down, koji je doživio veliki debakl u svom prvom tjednu prikazivanja, te se s 25,7 milijuna dolara našao tek na četvrtom mjestu. Zvjezdana ekipa predvođena Channingom Tatumom i Jamiejem Foxxom, nije uspjela zainteresirati gledatelje, a vjeruje se da je i iznimno loš tajming kumovao ovakvom rezultatu. Naime, prije svega nekoliko mjeseci u kinima je igrao Olympus Has Fallen, film s gotovo istom radnjom kao ovaj. Što se tiče ženskih fanova Tatuma, one su rađe otišle gledati The Heat, a oni željni akcije izabirali su Svjetski rat Z. Bilo kako bilo, novi film majstora blockbustera Rolanda Emmericha vrlo će teško pokriti svojih 150 milijuna dolara budžeta.

white house down

Niti karizma Channinga Tatuma nije bila dovoljna za White House Down

Na trećem mjestu zato vrlo dobro opstaje Svjetski rat Z, koji je zaradio gotovo 29,8 milijuna dolara. Ukupno je to 123,7 milijuna na domaćem tržištu, a kada se zbroji 135 milja od ostatka svijeta, dobiva se solidan rezultat koji indicira da studio ipak na kraju neće popušiti lovu. Istina, neće se niti bogzna što zaraditi, ali dok je ovako, dobro je. Na petom se mjestu isto tako vrlo dobro drži Čovjek od čelika, koji je od ovoga tjedna postao i drugi najprofitabilniji film godine, nakon nedostižnog Iron Mana 3. Superman je tako stigao do gotovo 250 milijuna dolara, a i na vanjskom mu tržištu ide izvanredno, tako da je tamo digao preko 500 milijuna. Takve brojke, koje ću vrlo vjerojatno doseći milijardu do kraja prikazivanja (a gdje je tu još merchandising, DVD, Blu-Ray…), garantiraju i snimanje drugog nastavka.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Monsters University – 46,2 milijuna dolara (171 milijuna ukupno)
  2. The Heat – 40 milijuna dolara
  3. Svjetski rat Z – 29,8 milijuna dolara (124 milijuna ukupno)
  4. White House Down– 25,7 milijuna dolara
  5. Čovjek od čelika – 20,8 milijuna dolara (249 milijuna ukupno)
  6. This is the End– 8,7 milijuna dolara (74,7 milijuna ukupno)
  7. Majstori iluzije– 5,5 milijuna dolara (105 milijuna ukupno)
  8. Brzi i žestoki 6 – 2,41 milijuna dolara (233 milijuna ukupno)
  9. U tami Zvjezdane staze – 2,04 milijuna dolara (221 milijuna ukupno)
  10. Pripravnici – 1,43 milijuna dolara (41,7 milijuna ukupno)
usamljeni osvetnik

Ako imaš Deppa u filmu, milijuni ti ne ginu…

Idućeg nas tjedna čeka sigurna smjena na vrhu box officea, a pitanje je samo hoće li to biti Despicable Me 2 ili Usamljeni osvetnik. Oba filma bi vrlo lako mogla preći zaradu od 100 milijuna dolara i pripremiti teren za Pacific Rim. Jer ipak, ljeto je tek počelo…

TAGOVIbox office kino monsters university the heat vikend kino report white house down

Komentiraj